Starity

6 apróság, amivel segíthetsz depresszióban szenvedő barátodnak

2016. szeptember 12. 11:11   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Napjainkra nemcsak elfogadottá vált beszélni a mentális problémákról, hanem sajnos egyre szélesebb rétegetek érint.

hirdetés
6 apróság, amivel segíthetsz depresszióban szenvedő barátodnak

A depresszió egy magányos utazás, melynek elszenvedője maga sem tudja, mi folyik körülötte vagy hogyan keveredhetne ki belőle, így nem csoda, ha szerettei is tanácstalanul állnak, és fogalmuk sincs, hogyan segíthetnének.

A mentális egészségre szakosodott jótékonysági szervezet, a Mind azonban arra buzdítja a betegeket és azok hozzátartozóit, hogy a depresszióról igenis beszélni kell, hiszen jelenleg hatból egy ember szenved / szenvedett vagy szenvedni fog e betegségben élete során, melyet a stressz, az aggodalom és a magánéleti problémák idéznek elő leggyakrabban. Lássuk, mit tanácsolnak a szervezet fejesei, hogyan segíthetünk egy depresszióban szenvedő barátnak!

1. Bátorítsd arra, hogy segítséget kérjen!

Talán a legfontosabb dolog, amit megtehetsz depresszióban szenvedő barátodért az, hogy arra bátorítod, keressen magának megfelelő kezelési módot. Megnyugtathatod, hogy ezáltal javulásnak indulhat az állapota, de mindezt törődő, szeretetteljes úton érdemes tenned.

2. Tartsd vele a kapcsolatot!

Sok ideig tarthat mire valaki belátja, hogy segítségre van szüksége, de semmibe sem kerül a témát terítéken tartani. Időnként nem feltétlenül a mentális betegségről kell beszélni ahhoz, hogy megtudd, hogyan érzi magát a barátod, elég csak küldeni egy üzenetet neki, hogy tudja, gondolsz rá, de akár elhívhatod egy kávéra vagy vacsira, esetleg sétáljatok egy nagyot együtt a parkban.

3. Segíts neki!

Nem mindig egyszerű eldönteni, mit mondj neki. A Mind és a Rethink Mental Illness Time to Change névre keresztelt kampánya hasznos tippekkel szolgál, hogyan érdemes beszélni a mentális problémákról a betegekkel.

4. Ne hibáztasd!

Próbáld ne hibáztatni a már amúgy is szorongással és depresszióval küzdő barátodat, és nem is az a megoldás, hogy azt mondod neki: Szedje össze magát! Valószínűleg már így is hibáztatja és folyamatosan kritizálja önmagát, ne tetézd a helyzetet!

5. Légy türelmes vele!

A depresszióval küzdők olykor ingerlékenyebbek, mint általában és hajlamosabbak félreérteni másokat vagy úgy érzik, nem értik meg őket, így bizonyos szituációban több türelmet és megnyugtatást igényelnek.

6. Keresd meg a háttérben álló okokat!

Minden valószínűség szerint konkrét dolgok állnak a háttérben, melyek a depresszió kialakulásához vezettek – ilyen például a stressz, a magánéleti problémák vagy a pénzügyi gondok. Próbálj meg rájönni, a barátodnál mik ezek a kiváltó okok, hogy ezek megoldására tudj hangolódni, illetve arra bátoríthasd, hogy tegyen lépéseket, ezek kiiktatása ellen.

via Sugarscape

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek