Starity

Tudd meg, melyik volt a legnépszerűbb dal a születésed évében!

2016. szeptember 30. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Minden évnek megvan az a bizonyos slágere, amire kicsik és nagyok, idősek és fiatalok szívesen táncolnak. A Billboard összeállítása nyomán 1980-ig visszamenőleg elhoztuk nektek, hogy mely dalok voltak a legnépszerűbbek az elmúlt 35 évben.

hirdetés

1980: Blondie – Call Me

A népszerű rockcsapat 1980 februárjában jelentette meg a Call Me-t, mint az Amerikai dzsigoló című film betétdalát – ehhez hűen maga a dal is egy prostituáltról szól. Maga a kislemez szinte minden slágerlistára felkerült, és míg az USA-ban arany-, addig Kanadában platinalemez lett.

1981: Kim Carnes – Bette Davis Eyes

1981 márciusában jelent meg a Grammy-díjas énekesnő Mistaken Identity című lemezének B-oldalas szerzeménye, a Bette Davis Eyes, mely összesen kilenc hétig vezette a Billboard Hot 100-as listáját, és az év legnépszerűbb dala lett nemcsak szülőhazájában, hanem Európában is.

1982: Olivia Newton-John – Physical

A Grease sztárja tizenkettedik lemezén helyezte el 1982 legnagyobb, Physical címre keresztelt slágerét, melyet Steve Kipner és Terry Shaddick zeneszerzők eredetileg Rod Stewart korongjára írtak. A dalért Oliviát Grammy-díjra is jelölték, ám a szobrocskát végül nem sikerült elhoznia vele.

1983: The Police – Every Breath You Take

A brit banda hatalmasat tarolt az 1983 májusában bemutatott Every Breath You Take-kel, hiszen három kategóriában is kapott érte jelölést a Grammy-gálán, melyek közül kettőt (az év dala, a legjobb popelőadás) sikerül díjra váltania. Azóta számtalan feldolgozás született a slágerből és több filmben is felcsendült betétdalként.

1984: Prince – When Doves Cry

Az amerikai zenészlegenda leghíresebb albumán, a Purple Rain található a When Doves Cry című nóta, mellyel megjelenését követően rövid időn belül meghódította a slágerlistákat, a Rolling Stones magazin pedig beválogatta a Minden idők 500 legjobb slágere listára – annak is 52. helyére.

1985: Wham! feat. George Michael – Careless Whisper

Michael első szólóalbumán helyezte el a Careless Whisper című nótát, melyet eredetileg a Wham! lemezére szántak. A szerzemény különlegessége, hogy egy szaxofonszóló is felcsendül benne, és Kanadától Európán át egészen Japánig mindenhol hatalmas sikere volt.

1986: Dionne & Friends – That's What Friends Are For

Burt Bacharach és Carole Bayer Sager írta a fent említett nótát, melynek különlegessége abban rejlik, hogy olyan sztárokat hozott össze egy kollaboráció erejéig, mint Dionne Warwick, Stevie Wonder, Gladys Knight és Elton John. Munkájuk eredménye a 75. helyen végzett a Billboard Minden idők 100 legjobb dala listáján.

1987: The Bangles – Walk Like An Egyptian

A Walk Like An Egyptian a The Bangles 1986-ban piacra dobott második stúdióalbumán kapott helyet, és harmadik kislemezként jött ki, hogy aztán 1987 legnagyobb slágere legyen. Liam Sternberg szerezte a dalt, amit elsőként Toni Basilnek ajánlott fel, ő azonban köszönte szépen, de nem kérte. 

1988: George Michael – Faith

A Faith George Michael első szólóalbumán található, mely nem sokkal azután jelent meg, hogy az énekes elvágta Wham!-es kötelékeit. A Faith a lemez második kislemezeként jelent meg a Hard Day után, és a legtöbb példányszámban elkelt kiadvány lett az Egyesült Államokban 1988-ban.

1989: Chicago – Look Away

A Look Away-nek különleges története van, ugyanis Danny Seraphine dobos szerint a Chicago menedzsere, Howard Kaufman javasolta, hogy jót tenne a bandának, ha bevonnának egy másik dalszerzőt is a munkába, így került Diane Warren a képbe, aki az I Don't Wanna Live Without Your Love mellett a Look Away-t is szerezte. 

1990: Wilson Phillips – Hold On

A kaliforniai csapat saját magáról elnevezett bemutatkozó albumát népszerűsítette a B-oldalas kislemezzel, mely mint kiderült, akár A-oldalas is lehetett volna, hiszen hatalmas siker lett a soft rock kedvelőinek körében. Később számtalan alkotásban felhasználták, a fiatalabb közönség a 2011-ben mozikba került Koszorúslányok című filmből is ismerheti.

1991: Bryan Adams – (Everything I Do) I Do It for You

Bryan Adams szerelmes balladája kétségtelenül 1991 legnagyobb slágere volt, annál is inkább, hogy a maga több mint 15 millió eladott kislemezével a világ 12. legtöbb példányszámban elkelt kiadványa lett, amiben valószínűleg az is közrejátszott, hogy a Robin Hood, a tolvajok fejedelme betétdala lett.

1992: Boyz II Men – End of the Road

Aligha férhet hozzá kétség, hogy a valaha volt egyik legelismertebb fiúbanda a Boys II Men, tehetségüket pedig igen sikeresen kamatoztatták karrierjük csúcspontján, a 90-es években (is). Az End of the Roadért a srácok két Grammy-díjat vihettek haza annak idején, mi több, megdöntötték vele Whitney Houston rekordját is: míg az énekesnő I Will Always Love You-ja 13, addig a Boys II Men End of the Roadja 14 héten át volt listavezető a Billboardnál.

1993: Whitney Houston – I Will Always Love You

Whitney 1992-ben dolgozta fel Dolly Parton 1974-es slágerét, és nem sokkal később még nagyobb sikerre tett szert vele, mint az eredeti szerző. Az I Will Always Love You felcsendült a Whitney és Kevin Costner főszereplésével készült Több mint testőr című Oscar-jelölt filmben is, a dalt pedig Grammy-díjakkal jutalmazták.

1994: Ace of Base – The Sign

A svéd euro-pop zenekar dala az egész világot meglepte megjelenése idején, főleg, hogy nemcsak Európát, hanem az Egyesült Államokat is meghódította fülbemászó dallamával – olyannyira, hogy a Billboard felvette a The Signt a Minden idők 100 legjobb dala listára is.

1995: Coolio – Gangsta's Paradise

A Gangsta's Paradise Coolio azonos című második stúdiólemezén látott napvilágot, de a dal elkészítésében közreműködő L.V. is felvette saját magáról elnevezett lemezének dallistájára. Maga a nóta a Veszélyes kölykök című drámafilmben is felcsendült, valamint felkerült a Billboard Minden idők legjobb slágerei című gyűjteményébe is, nem is beszélve arról, hogy a világ egyik legtöbb példányszámában elkelt kislemezét köszönthetjük a képében.

1996: Los del Rio – Macarena

Ha van olyan táncos koreográfia, amit a világon mindenki ismer, akkor a Macarenáé egyéretelműen az. A 90-es évek egyik legnépszerűbb, úgynevezett „egyalkalmas csodájának” számított, ám sikere így is borítékolható volt. Ezt mutatja az is, hogy megjelenése után úgy vitték mint a cukrot: többszörös arany- és platina minősítést szerzett, Franciaországban pedig az igen ritka gyémánt státuszt is elérte.

1997: Elton John – Something About the Way You Look Tonight

Az 1990-es évek igazán sikeresek voltak Elton számára, hiszen számtalan nagy slágere – köztük a Something About the Way You Look Tonight is ekkor született meg, amit az abban az évben elhunyt Diana hercegnő emlékére írt, és az abból befolyó bevételt a hercegnő által alapított jótékonysági alap számára ajánlott fel.

1998: Next – Too Close

Akik ismerik Nicholas Fraser tavaly megjelent slágerét, a Why You Always Lyingot, azok számára minden bizonnyal ismerősen cseng a Next nótája is, melyet egyébként a Blue is feldolgozott 2001-ben az All Rise lemezen.

1999: Cher – Believe

A 90-es évek végén szinte nem is volt olyan buli, ahol ne csendült volna fel az örmény származású énekesnő Believe című slágere. Érdekesség, hogy a dal az egyike volt azoknak, melyekben az Auto-Tune különleges effektjeit használták – a technikát később Cher-effektnek nevezték el az énekesnő után, aki Grammy-díjat nyert a Believe-vel.

2000: Faith Hill – Breathe

Ugyan Faith 2000-es szerzeménye nem volt listavezető a Billboard Hot 100-as listáján (a lap country szerzeményeit öszegző listán azonban igen), ám mégis az ezredforduló legnagyobb slágereként tartják nyilván, hiszen összesen 53 héten át ostromolta a zenei listákat, amit eddig csak két másik előadónak sikerült elérnie eddig a történelem folyamán.

2001: Lifehouse – Hanging by a Moment

Ugyan a 90-es évek közepén a grunge-nak, mint zenei stílusnak leáldozott, ám mindannyiunk legnagyobb örömére az ezredforduló után megjelentek a post-grunge stílusú bandák, mint például a Lifehouse is. A Hanging by a Moment a csapa bemutatkozó lemezén, a No Name Face-en kapott helyet olyan nóták mellett, mint a Breathing és a Sick Cycle Carousel.

2002: Nickelback – How You Remind Me

A kanadai rockbanda már hét éve együtt zenélt 2002-ben és két nagylemezen már túl is voltak, ám az igazi nemzetközi áttörést a Silver Side Up című korong és vele együtt a How You Remind Me hozta meg számukra, mely a mai napig a csapat legnépszerűbb slágere. A dal Chad Kroeger frontember egykori szerelméről, Jodiról szól, ám az énekes volt felesége, Avril Lavigne ennek ellenére is imádta, és fel is dolgozta később.

2003: 50 Cent – In Da Club

50 Cent a példa arra, hogy a 2000-es évek nemcsak a pop, a rock és a hip hop zene kedvelőinek, hanem a rapereknek is kedveztek. 2002-ben Eminem karolta fel és mutatta be 50 Centet Dr. Drének és Mike Elizondónak, aki az ő közreműködésükkel írta meg a neki világsikert meghozó In Da Clubot, ami a plágiumbotrány ellenére is hatalmas slágert lett.

2004: Usher feat. Lil Jon & Ludacris – Yeah

Usher negyedik, Confessions címre keresztelt korongját népszerűsítette Lil Jonnal és Ludacrisszal közös együttműködése eredményével, mely beváltotta a hozzá fűzött reményeket: nemcsak a kislemez, hanem maga az album is többszörös platina minősítést érdemelt ki.

2005: Mariah Carey – We Belong Together

2005-öt írtak a naptárak, amikor a népszerű R&B énekesnő piacra dobta tizedik lemezét, melynek legfelkapottabb tétele egyértelműen a We Belong Together lett. Érdekesség, hogy a kisfilmet Mariah lánybúcsúján forgatták, akárcsak az It's Like Thathez készült videót. (A szemfülesek felismerhetik a képkockákon Wentworth Millert és Eric Robertset is.)

2006: Daniel Powter – Bad Day

Valószínűleg nem túlzunk, ha azt állítjuk, nagyon könnyű azonosulni Powter Bad Day című dalával, melynek érdekessége, hogy a francia Coca-Cola reklámban is felcsendült, valamint az American Idol ötödik szériájában erre a dalra búcsúztak el a versenyzők kiesett társaiktól. 

2007: Beyoncé – Irreplaceable

Az Irreplaceable című dal különlegessége abban áll, hogy Ne-Yo írta és eredetileg Shania Twainnek vagy Faith Hillnek szánta, de maga is felénekelte. Amikor Beyoncé – aki akkor bontogatta szárnyait szóló előadóként a Destiny's Child feloszlása után – meghallotta, azonnal beleszeretett, így Ne-Yo neki adta.

2008: Flo Rida – Low

Flo Rida a köztudatba való berobbanásával ismét új életre kelt a zenei élet, hiszen lassan, de biztosan visszaszivárogtak a slágerlistákra a hip hop előadók is. Low című dalát a legtöbben a Step 2 című táncos filmből ismerhetik, melynek megírásában egyébként T-Pain is közreműködött. Kevesen tudják, de a dal harmadik lett az évtized 100 legjobb nótáját felsorakoztató listán, ami manapság is nagy szó lenne, nemhogy akkor!

2009: Black Eyed Peas – Boom Boom Pow

The E.N.D. címmel jelentette meg ötödik nagylemezét a Fergie vezette csapat 2009 nyarán, melynek beharangozó tételeként elsőként a Boom Boom Pow debütált. A dallal a banda már egy egészen más, kissé futurisztikusabb stílusirányzatot célzott meg, mint korábban, ám a váltás igencsak bejött a rajongóknak, ugyanis a Boom Boom Pow nemcsak az évtized 100 legjobb dalának egyike lett a Billboard szerint, hanem a Minden idők 100 legjobb dala listára is felkerült.

2010: Kesha – Tik Tok

A részben magyar származású énekesnő ugyan korábban is keményen próbálkozott, hogy megismerje a nevét a világ, ám a nagy áttörést a Tik Toknak köszönheti, melyet Benny Blanco és Dr. Luke közreműködésével írt meg bemutatkozó lemezére. A Tik Tok amellett, hogy 2010 legtöbb példányszámban elkelt kislemeze lett, a digitális eladások területén is remekelt: a világ harmadik legtöbbször letöltött dala lett Carly Rae Jepsen Call Me Maybe-je és a Black Eyed Peas I Gotta Feelingje után.

2011: Adele – Rolling in the Deep

A brit énekesnő megjelenése az egész popipart megváltoztatta egy csapás alatt, akárcsak Adele karrierjét, aki rögtön három Grammy-díjjal szállt versenybe a slágerlisták legelőkelőbb helyeiért – innentől pedig kizárólag sikerrel volt kikövezve karrierjének útja.

2012: Gotye – Somebody That I Used to Know

A belga-ausztrál zenész bebizonyította, hogy nem feltétlenül egy pörgős, vidám dal kell ahhoz, hogy valaki a slágerlisták császára legyen, ez ugyanis egy egyszerű szakítós balladával is sikerülhet. A Somebody That I Used to Know sikerét mutatja, hogy a világ egyik legtöbbet letöltött dala lett rövid időn belül, többszörös platinalemez minősítést szerzett világszerte, és a belőle készült feldolgozások is nagy népszerűségnek örvendenek.

2013: Macklemore – Thrift Shop

Ha a Wings, a Can't Hold Us és a Same Love nem lett volna elég, Macklemore a Thrift Shopot is bedobta annak érdekében, hogy meghódítsa a világot – ez sikerült is neki, hiszen nevét hamar megismerték az Egyesült Államoktól Európáig mindenhol, Ryan Lewisszal közös nótája pedig 2012 legnagyobb kedvence lett.

2014: Pharrell Williams – Happy

Ugyan az énekes 1992 óta aktívan tevékenykedik a zeneiparban, valamint tehetségekre vadászik a Voice keretein belül, ám nevét kétségkívül a Happy megjelentetésével írta be végérvényesen a zenetörténelembe. A Happyt egyébként Oscar- és Grammy-díjra is jelölték, ám szobrot csak utóbbiból sikerült elhoznia: nemcsak a legjobb szóló előadó által készített dal lett, hanem a hozzá készült kisfilmért is díjazták Pharrellt.

2015: Mark Ronson feat. Bruno Mars – Uptown Funk

Az 1980-as évek ihlette boogie elemekkel tarkított nóta már a megjelenésekor sikerre volt ítélve, és nemcsak behozta a készítők reményeit, hanem magasan túl is szárnyalta azokat. Tizennégy héten át vezette a Billboard Top 100-as listáját, és az év legtöbbet streamelt dala lett. Mark és Bruno BRIT- és Grammy-díjakat kaptak érte, ezen felül pedig a hozzá készített videoklip a harmadik legnézettebb lett a YouTube-on.

via Billboard

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek