Starity

Így vigyázz fogaid egészségére

2016. október 24. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fogorvosnak lenni a mai időkben nagyon jó biznisz. A foghúzás, csiszolás, fúrás azon tevékenységek közé tartoznak, amelyekért a fogorvosok bátran elkérik a pénzt. Sajnos ezt mi – átlagos páciensek – nem befolyásolhatjuk.

hirdetés

Az, hogy milyenek a fogaink nem csak attól függ, hogy hogyan ápoljuk és gondoskodunk róluk, sok esetben felelős a genetika. Ha a szüleinknek nem jók a fogai, nem várhatjuk, hogy a mieink egészségesek legyenek. Ha át akarod verni a genetikai állományod, követned kéne a következő utasításokat, amelyek hozzájárulnak, hogy ne kelljen havonta látogatnod a fogorvosod, hanem csak évente egyszer, a preventív vizsgálatkor.

A kép illusztráció

Használj fogköztisztító keféket!

Már kiskorunk óta a fogorvosok figyelmeztetnek, hogy a fogainkat minden étkezés után mossuk meg alaposan. Ezt sajnos nem mindenki tartja be. Viszont ha továbbra is egészséges fogakat szeretnél, legalább napi kétszer meg kéne mosnod őket (reggel és este).

Abban az esetben, ha a fogaid közt ételmaradék marad, fontos, hogy használj fogkӧztisztító keféket, amelyek az ételmaradékot a fogakból alaposan eltávolítják. Ha a fogkӧzekből nem távolítod el ezeket, az ínyed begyulladhat és elkezdhet vérezni. A szabályos ínyvérzés paradentózishoz vezethet.

Cseréld rendszeresen a fogkefédet!

Ahhoz, hogy a fogad egészséges legyen, nem szabad elfeledkezned a fogkeféd rendszeres változtatásáról. Ajánljuk, hogy legalább havonta egyszer cseréld le. Rendszeres időközökben tisztítsd – azt tanácsoljuk, hogy legalább egy órára mártsd bele a fogkefédet ecetes vízbe. Igaz, hogy a fogkefe beveszi az ecetes szagot, de egy kis idő után olyan lesz, mint az új, és a legfontosabb – baktériummentes lesz. Senki sem tiltja meg, hogy a fogzománc tisztítására fogfehérítő matricákat is használj.

A fogfehérítő matricánál feltétlenül követned kell az útmutatót, amely az általad megvásárolt fogfehérítő matrica csomagolásában van. Viszont ha már fogfehérítő matricáról van szó, ajánljuk, hogy peroxid nélküli matrica legyen, amely nem károsítja a fogzománcot és azonnali ragyogó fehér mosolyt biztosít.

Válassz olyan ételeket, amelyek nem károsak a fogaidra!

Amennyiben tartósan egészséges fogakat szeretnél, fontos, hogy több foszfort tartalmazó ételt egyél. Ilyen ételek például a szójabab, borsó, lencse, hajdina, dió, szardínia, joghurt és a túró. Kerüld a szénhidrátok fogyasztását bármilyen alakban. Tudtad, hogy a burgonya, teljes kiőrlésű pékáru és a tej is károsítja a fogait?

Mi történik, ha elhanyagolod a szájhigiéniát?

Ha nem mossuk a fogainkat rendszeresen, akkor a szánkban baktériumok ezrei hemzsegnek. Azok a baktériumok, amelyek a fog lepedékén tartózkodnak, lebontják a cukrokat és savakká erjesztik a keményítőket, amelyek lassan és alattomosan pusztítják a fogzománcot.

Ha a fogaidat a lehető legtovább egészségesnek szeretnéd, figyelj oda az alapos szájhigiéniára. Ha elhanyagolod, a fogai elkezdhetnek fájni, és az bizony nem kellemes érzés.

Végezetül néhány tipp: A ragyogóan fehér mosolyra használjon ismert márkás fogfehérítő matricát. Begyulladt ínyekre ajánlott házi csipketeával gargalizálni, amely fertőtlenít és csillapítja a fogak fájását.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek