Starity

A fogalom, amit sokan tévesen használnak: antiszociális személyiségzavar

2016. október 30. 01:01   |   Szerző: Beyla

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi azaz antiszociális személyiségzavar? A 21. században olyan sűrűn használjuk ezt a fogalmat, hogy az eredeti jelentése már értelmét vesztette. Most azonban letisztázzuk, és egy kicsit beleássuk magunkat a témába.

hirdetés

Antiszociális vagyok!

– Sokszor halljuk ezt a mondatot emberek szájából, ám vajon az illető pontosan mire gondolhat? Arra, hogy egy lelketlen pszichopata, aki képes lenne bárki életét kioltani, vagy csupán csak arra szeretne reflektálni, hogy nem érzi magát jól emberek között? Mai cikkünkben ezúttal a pszichológia szigetére kalauzolunk el titeket, és részletesen kitárgyaljuk mindazt, ami e témába belefér.

Az antiszociális személyiség zavar

Az antiszociális személyiségzavar egy ún. pszichiátriai diagnózis, amely a „nem szeret – nem tanul – nem szorong” triásszal írható le. Az ebben szenvedő páciensek magatartásukból fakadóan képtelenek a társadalomba való beilleszkedésre, így egy hosszabb idő után nem csak a teljes kirekesztettséget tapasztalják meg, de szociálisan is beszűkülté válnak. Világszerte több száz kutatás és felmérés bizonyítja azt a tényt, hogy aki ebben a betegségben szenved, nagyobb eséllyel válik bűnűzővé, hiszen e csoportba lehet sorolni a pszichopatákat és a szociopatákat.

Jellemzői – Hogyan ismerhetjük fel?

  • Gyakran figyelmen kívül hagyja a társadalmi kötelezettségeket.
  • Hűvös, közömbös mások érzéseivel szemben, tehát egyáltalán nem empatikus.
  • Frusztráció toleranciája nagyon alacsony, amiből kifolyólag ingerlékenység és erős agresszió, illetve ebből fakadó erőszak nyilvánul meg nála.
  • Saját hibája miatt másokat képes okolni, ezért gyakran konfrontálódik a társadalom más egyéneivel.
  • Egocentrikus – hibái ellenére (mivel szerinte mások tehetnek arról, ami neki nem sikerült) mégis meg van elégedve önmaga teljesítményével.
  • Jellemzi még a kóros hazudozás, a csalás és a bűnűzésre való hajlam, mondván megölhet bárkit, bárhol. Emocionálisan teljesen inaktív, és az ebből fakadó következmények sem érdeklik. Pl. nem zavarja, ha börtönbe kerülhet, ha megöl valakit.

  • Végtelenül önző, minden tettével önmagát és a céljait szolgálja, ha kell, bárhol, bárkin képes mindezekért átgázolni.
  • Szeret mások felett uralkodni, irányítani őket.
  • Öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak, amelyeket nem valósít meg.
  • Az antiszociális személyiségzavarral küzdő páciensek többségéről első pillantásra semmi sem nem állapítható meg - általában dekoratív küllemű, jó intellektualistással rendelkező egyének, akik felületesen kedvesek és bájosak.

Szociopata

Ezen beteg egyik legnagyobb gyengesége az, hogy képtelen beleélni magát mások helyzetébe, amiből fakadóan a legtöbb emberre tárgyként tekint, és úgy manipulálja őket, ahogyan kedve tartja. Kitartó, kemény munkája, a másokon való átgázolás pedig meghozza gyümölcsét, és sikeressé válik élete azon szakaszán, amiért oly sokat küzdött. Gyakran vonzó és spontán személyiség, akinek különböző – olykor erős – impulzusokra van szüksége, hogy ne unja el hamar magát. Sokszor hoz meggondolatlan döntéseket, amikért egyáltalán nem hajlandó vállalni a felelősséget.

Pszichopata

Az egyik legveszélyesebb pszichiátriai beteg a környezetre és a társadalomra nézve. A pszichopata azon „kétszínű” személyiségjegyekkel rendelkezik, aki nem csak jó vágású, de akár intelligens, jó intellektualitású és nyájasan kedves tulajdonsággal rendelkezhet. Akárcsak a szociopata, ő is tárgyként tekint a társadalom egyéneire. Rendkívül manipulatív, főleg, ha a társadalom „befogadta” őt. Hiányt szenved az erkölcsi ítélőképességben, a bűntudatban, az empátiában és a megbánásban. Ha el is kötelezi valaki mellett magát, akkor a házasság hamar tönkremegy, ugyanis belülről fakadóan hódító vágya és uralkodási kényszere van. Valamint a pszichopata nagyobb eséllyel válik bűnűzővé az emocionális készség és a bűntudat hiánya okán.

Kialakulásának oka – Hogyan és miért?

A legfrissebb kutatások szerint a Föld népességének 1%-a, vagyis minden századik ember küzd ezzel a pszichiátriai kórképpel. A kóros állapot kialakulásáért az örökletes gének a felelősek, tehát képesek vagyunk tovább adni utódainknak az antiszociális személyiségzavarra hajlamosító génünket. Míg ezzel szemben az orvoslás területén kutató neurológusok azon az állásponton vannak, hogy a betegségért az agy bizonyos részei közötti kapcsolati sérülések felelnek. Sok pszichológus és pszichiáter azt vallja, hogy az ilyen betegeknél már gyermekkorukban megmutatkoznak az betegség tünetei. Tehát, ha akkor elkezdenék a kezelést, az eredmények gyógyulás felé tendálnának, míg felnőtt korban már jóval kevesebb az esély a sikerességre és a pozitív jellegű prognózisra.

Konklúzió – „Tehát, nem vagyok antiszociális?”

Ha csak nem ismertél magadra a cikkben a leírtak alapján, akkor nem valószínű, hogy egy két lábon járó pszichiátriai beteg lennél. Amire valószínűleg te gondolsz, az a szociális fóbia, amikor szorongani kezdesz, ha társaságba kell menned. Sok ember tévesen használja az „antiszociális” szót a köznyelvben, pedig csak nem szeret emberekkel találkozni és beszélgetni. Ez nem betegség, vagy antiszocialitás, csupán csak magadnak való típus vagy, aki jobban kedveli a magányt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek