Starity

5+1 ok, amiért érdemes sportolni

2016. november 06. 12:12   |   Szerző: JustMeEvelin

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azt eddig is tudtuk, hogy a testmozgás nagyon egészséges, és rengeteg jótékony hatása van, de hogy valóságos gyógyszer is, azt a legújabb kutatások deritették ki. Íme 5+1 újabb ok, amiért érdemes heti legalább háromszor intenzíven mozogni!

hirdetés

1. Jó hatással van az agyra

A mozgással nagyban segítünk agyunk vérellátását is, az ereink rugalmasabbak lesznek, így javulnak az agyi funkcióink, és a memóriánk is. Csökkentheti a depresszió, az agyvérzés, az Alzhemier-kór kialakulásának kockázatát.

2. Feszesíti a bőrt

Ha valaki hosszú ideig egyáltalán nem tornázik, bőre – érthető módon – már nem lesz olyan feszes, mint korábban. A mozgással növeljük a vér oxigénellátását, ami minden bőrkezelésnél hatásosabb.

3. Súlyos betegségekre is jótékonyan hat

Számtalan újabb klinikai vizsgálat igazolja, ha valaki krónikus betegségben szenved, de a lehető legintenzívebben mozog, kimutatható a javulás. A magyarázat erre eléggé összetett: egyrészt hormonális, másrészt erősödik az immunrendszer, és a kedélyállapot is javul. Ezáltal a szervezet sokkal nagyobb eséllyel veszi fel a küzdelmet a betegséggel.

4. Zsugorodnak tőle a zsírsejtek

De csak abban az esetben, ha rendszeresen sportolunk. Ha csak heti három alkalommal futunk, egy hónap után az is látványos eredményt hoz. Tartós edzés elkezdése előtt ajánlott segitségül hívni az internetet, vagy egy szakember véleményét kérni.

5. Növeli az élettartamot

Kutatások bizonyítják, hogy annak, aki rendszeresen mozog, minimum 5 évvel nől az élettartama. Kutatók tíz embertől vettek vérmintát. Az alanyok egyik felénél napi negyvenöt perc szobabiciklizést rendeltek el. Néhány hét múlva azt tapasztalták, hogy  biciklizőknél megnövekedett az öregedést gátló sejtek száma.

+1. Boldoggá tesz

Végül, de nem utolsó sorban azt is megemlítjük, hogy a sport (különösen a kerékpározás és a futás) boldogabbá tesz, ugyanis mozgás közben boldogsághormont termelünk. Egy-egy kiadós edzés után érezhetjük azt, hogy jobb lett a hangulatunk.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek