Starity

A tudomány szerint ha ezekkel veszed körbe magad, boldogabb leszel

2016. november 09. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azzal már eddig is tisztában voltunk, hogy bizonyos tárgyak és dekorkellékek pozitív hatással lehetnek az életünkre, most pedig az is kiderült, milyen színekkel, illatokkal és tárgyakkal érdemes körülvennünk magunkat, ha boldogabbak szeretnénk lenni.

hirdetés

1. Zöld vagy sárga falak

Az amszterdami Vrije egyetem professzorai szerint a sárga és a zöld azok a színek, amik a legtöbb pozitív gondolatot váltják ki az emberekből, ezáltal érdemes e két szín valamelyik árnyalatára / kombinációjára festeni a szobádat.

2. Friss virágok

Bár azt gondolhatjuk, hogy minden szempontból pazarlás kidobni az elhervadt virágokat (és velük együtt a ráköltött pénzünket), a Rutgers szerint az élő virágok sokkal jobban feltöltenek, mint mű társaik, ráadásul és az elégedettség érzésével ajándékoznak meg minket.

3. Fényképek

A portsmouth-i egyetem tanulmánya kimutatta, hogy jó hatással van az emberekre, ha olyan élmények kézzel fogható és bármikor látható emlékeivel töltjük meg a minket körülvevő teret, melyek boldogsággal töltöttek el minket.

4. Vaníliás illatgyertyák

Ezek az illatos kis mécsesek nemcsak finom illattal töltik meg a környezetünket, hanem nyugtató hatással is bírnak, így egy hosszú és stresszes nap után máris hatékonyabb a pihenés velük. A Chemical Senses által készített tanulmány arra is rámutatott, hogy a vaníliának, mint illatnak hangulatjavító hatása van, így több szempontból is érdemes ezt az aromát választani.

5. Napló

A Psychological Science végzett felmérés szerint egyfajta terápiás hatása lehet annak, ha leírjuk a velünk történteket. Ez egyrészt azért is jó, mert kiadjuk magunkból a felgyülemlett feszültséget, másrészt a jövőre nézve pozitív hatása is lehet, ugyanis a kutatás kimutatta: régi írásainkat, élményeinket visszaolvasva a boldogság érzése tölt el minket.

6. Négylábú barátok

Nem hiába mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja. A Journal of Personality and Social Psychology szerint nagyban befolyásolja életminőségünket az, hogy kikkel vesszük körbe magunkat. Az állattulajdonosok ráadásul nemcsak felelősséget tanulnak, hanem házi kedvenceikkel kölcsönösen kiegészítik egymást, mivel az állatok segítenek egy-egy közegbe való beilleszkedésben, ugyanakkor azt az érzetet keltik gazdijaikban, hogy sosincsenek egyedül, mindig számítanak rájuk, ezáltal csökkentik a depresszió kialakulásának kockázatát.

7. Virágos illatok

Amikor legközelebb parfümöt vagy légfrissítőt választasz, jusson eszedbe az Association for Psychological Science tanulmánya, miszerint az orrunkban található, az illatokért felelős receptorok szoros kapcsolatban állnak az agy érzelmekért felelős részével; a virágok illatai pedig a jókedvet, az öröm érzetét segítik elő.

8. Rendezett ágy

A Hunch.com végzett felmérést a témában, és arra a konklúzióra jutott, hogy sokkal jobb kedvvel vágnak neki a napnak azok, akik reggelente, ébredés után bevetik az ágyukat, mint azok, akik úgy hagyják, ahogy kikeltek belőle.

9. A kevesebb több

A UCLA kutatása rávilágított, miért nem érdemes túlzsúfolni otthonunkat, mivel arra a következtetésre jutottak, hogy egy tömött, rendetlen, zsúfolásig telt otthon látszatát tudat alatt a kudarccal azonosítjuk, ez pedig negatív gondolatokat eredményez.

via Cosmopolitan

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek