Starity

Napszemüveg télen? Naná! Íme 3 indok, amiért a mínuszokban is érdemes magunkon viselni

2016. december 09. 09:09   |   Szerző: LexiCobain

Ahogy a nyári forróság elmúlt, a napsütéses órák száma is lecsökkent, ugyanakkor a hideg ellenére is elő-előbukkan a Nap a felhők takarásából, így egyáltalán nem ciki, ha ilyenkor is magunknál hordjuk napszemüvegünket.

hirdetés
Napszemüveg télen? Naná! Íme 3 indok, amiért a mínuszokban is érdemes magunkon viselni
Fotó: A kép illusztráció

Egyeseknek talán különösen hat, ha valaki télen is magán viseli a napszemüvegét, ám egyáltalán nem olyan furcsa a jelenség, mint az elsőre tűnik. Cikkünkben összeszedtünk három okot, amiért ilyenkor is tanácsos az orrunkra biggyeszteni a színes lencsével ellátott „okulárét”.

1. UV-sugárzás

Sokan azt gondolják, hogy tél lévén nincs mitől tartanunk, de a napsugárzás ilyenkor is lehet ugyanolyan erőteljes, mint nyáron, ezáltal ebben az időszakban sem árt óvni szemünk világát a káros sugaraktól, melyek akár komoly égési sérülést is okozhatnak a szaruhártyán. Kevesen tudják, de télen sokkal veszélyesebb az UV-sugárzás, mint a kánikulában, hiszen ilyenkor a zöldfelületek a fény 96%-át verik vissza a nyáron tapasztalható 6%-kal szemben.

2. Ráncok

Fiatalabb korunkban talán nem foglalkozunk annyit a ráncainkkal, ám ahogy öregszünk, annál inább fontosabb lesz, hogy védekezzünk ellenük. Ebben lehet a segítségünkre a napszemüveg télen, hiszen a nap ilyekor is süthet annyira, hogy hunyorognunk kelljen, ez pedig újabb ráncok kialakulását, illetve a meglévők elmélyülését idézheti elő. Ezt elkerülendő viseljünk napszemüveget, vezetés közben pedig ajánlott, hogy mindig kéznél legyen ez a kiegészítő, hiszen az erős napsugárzás ilyenkor is veszélyes lehet a közlekedés során.

hirdetés

3. Védekezés

Ha sok időt töltünk a szabadban – például sportolunk –, különösen fontos, hogy óvjuk szemünk világát a kinti hatásoktól. Kocogás, biciklizés, síelés közben könnyűszerrel a szemünkbe mehet az általunk felkavart por, kavics; szeles időben pedig fokozottan ki vagyunk téve a kötőhártya gyulladás veszélyének, így érdemes ilyenkor is feltenni napszemüvegünket. (Ebben az esetben ajánlott nemcsak esztétikus, de karcmentes bevonatú szemüveget választani.)

  twitter 
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek