Starity

A tudomány szerint a basszusgitáros a legfontosabb tagja egy zenekarnak

2017. március 06. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nemzeti Tudományos Akadémia kutatásából kiderült, hogy egy együttesben nem az énekes, hanem a basszusgitáros a legfontosabb tag. Hogy miért? Eláruljuk!

hirdetés
A tudomány szerint a basszusgitáros a legfontosabb tagja egy zenekarnak
Fotó: A kép illusztráció

A fent említett intézmény nemrég felmérést végzett, amiből kiderült, hogy az agyunk könnyebben „kapja el az ütemet”, ha az mélyebb, halkabb hangon szólal meg, mint például ahogy a basszusgitár. Ebből adódóan a lábunk is hamarabb kezd dobolni az ütemre, ha az általunk hallgatott dalban a basszus szólamok vannak kiemelve a gitárok és dobok által keltett magasabb rezgésekkel szemben.

A northwesterni egyetem ráadásul arra a konklúzióra jutott egy másik, a témában készített vizsgálat során, hogy az emberek sokkal magabiztosabbnak, energikusabbnak érzik magukat egy olyan dal meghallgatása közben / után, amiben több a basszus, mint egy olyan szerzemény esetén, ami kevesebbet tartalmaz. A fentiek tekintetében tehát joggal nevezhetik magukat bandájuk lelkének a basszusgitárosok, hiszen egy dal megkedveltetésében nagyobb szerepük van, mint formációjuk énekesének.

Íme, a világ 10 legjobb basszusgitárosa a Rolling Stone magazin szerint:

  1. John Entwistle

  2. Flea

  3. Paul McCartney

  4. Geddy Lee

  5. Les Claypool

  6. John Paul Jones

  7. Jaco Pastorius

  8. Jack Bruce

  9. Cliff Burton

  10. Victor Wooten

via Alternative Press

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek