Starity

Különbségek a sorozat és könyv között: 13 okom volt

2017. április 05. 16:04   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Spoileres cikk! Íme pár különbség, amit a sorozat és a könyv között felfedezhet az ember a 13 okom volttal kapcsolatban.

hirdetés

A cikk spoilert tartalmaz! Csak akkor olvasd el, ha már láttad a sorozatot végig, vagy nem bánod, ha előre megtudsz információkat!

Netflix

A Tizenhárom okom volt Jay Asher regénye, amely 2007-es amerikai megjelenése után rögtön bestseller lett. A filmes adoptáció nem volt kérdés, azonban az évek során inkább a sorozat felé hajlottak el a készítők. Sokáig rebesgették, hogy Hannah Baker karakterét Selena Gomez kelti életre, azonban a világhírű énekesnő és színésznő végül producere lett a sorozatnak, míg a lány szerepét Katherine Langford kapta meg.

Clay Jensen semmit sem akart tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt - gondolta -, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ö neve is elhangzik a kazettákon és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat... és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét. (Libri)

Minden adoptációnál számíthatunk arra, hogy eltérések lesznek a könyvhöz képest, így ez most a 13 részes 13 okom volt sorozattal sem lett másképp. Egy-egy epizód körülbelül 55 perc volt, így a regényhez képest jóval részletesebb betekintést kaphattunk a szereplők életébe és a szülők helyzetébe.

1. Clay napokig hallgatja Hannah kazettáit

A könyvben Clay átrágja magát a 13 sztorin egy kávéval töltött éjszaka alatt, azonban a sorozatban lényegében egy oldal egy napot jelent. A második részben így Tony meg is jegyzi Claynek, hogy eddig ő a leglassabb, mire Clay azt feleli:

Egyszerűen túl sok ez nekem, a többieket nem is érdekli?

Netflix

2. Közösségi oldalak már léteznek

A könyvet 2007-ben publikálták, és bár a Facebook és Twitter akkor is megvolt, még nem tették ki ennyire a napjainkat (az Instagram csak három évvel később tűnt fel...). A regényben így a pletyka régi módszerek között terjed, mint tényleges susmorgás. A sorozatban természetesen már könnyebben és gyorsabban jutott el egy-egy zamatos sztori a másikhoz: Facebook messenger, SMS-ek, Instagram vagy akár Twitter is rendelkezésére állt a fiataloknak.

Facebook mindenkit stalkerré, zaklatóvá tett

– mondta Hannah.

Netflix

3. Tony követi Clay-t, hogy felügyelje

Clay már az első epizódban rájön arra, hogy Tony a nyomában van, míg a könyvben Clay csak a negyedik oldalt hallgatva látja meg őt – és ekkor tudatja vele Tony, hogy tud a walkmanjának ellopásáról.

4. Hannah szülei perlik az iskolát

Újabb modernnek mondható fordulat tűnik fel a sorozatban: Bakerék perlik Hannah iskoláját, mert úgy gondolják, többet is tehettek volna a lányukért és az őt ért zaklatások ellen, amikre több nyomot is találnak. Az egyik epizódban Mrs. Baker a mosdóban található durva feliratokat fotózza le, majd megtalálja a „hot or not” listát is.

A könyvben ezzel szemben nem sok mindent tudhatunk meg a szülőkről, azonkívül, hogy Hannah szerint nem foglalkoztak vele túlzottan.

5. Clay és Hannah közel állnak egymáshoz

A könyvben Clay és Hannah kapcsolata inkább egyoldalúnak mondható. Claynek egyértelműen tetszett a lány, de félt kimutatni az érzéseit. Hannah kedves volt hozzá mindig, de munkán kívül nem nagyon beszéltek. A show-ban ezzel szemben több jelenetük is volt egymással, és valahogy minden szál Clayhez volt visszavezethető Hannah életében.

 6. Clay maga is gyógyszereket szed(ett) a mentális egészségének érdekében

Egy résznél Clay édesanyja reggelinél elővesz egy gyógyszeres dobozt, ami a depresszió és szorongás leküzdésére van. A srác elutasítja az ötletet, hogy újra szedni kezdje őket. A könyvben nincs arra utalás, hogy bármi problémája lett volna a múltban.

7. Tuskómentes övezet mottó helyett FML (fuck my life), avagy »utálom az életem«

2017 van, szóval frissíteni kellett a csoport szlogenjét, amiben Alex, Hannah és Jessica volt benne.

8. Courtney Crimson és Hannah csapdája Tyler ellen kicsivel több, mint egy hátmasszázs

Amikor Courtney és Hannah elhatározza, hogy kiderítik, ki áll az éjszakai fotók mögött, akkor egy rizikós, de ártatlannak mondható gesztust tesznek Hannah szobájában. A show-ban azonban becsiccsentenek, smárolni kezdenek és Tyler ezt kapja le. Courtney aggódni kezd, hogy a fotón felismerik őket, mert nem akarja, hogy az osztálytársai rájöjjenek arra, hogy leszbikus.

9. Hannah felvágja az ereit

Clay a regényben azt mondta, Hannah beszedte az otthonában található összes gyógyszert, ennek ellenére a show utolsó részében egy nagyon részletes képet kapunk arról, ahogy a kádban ül, majd a szülei boltjában kapható pengével szó szerint felmetszi az ereit.

10. Jenny Kurtz Sheri lett

Hannah a valentin napi üzeneteket a könyvben egy pomponlánytól kapja meg, aki Jenny Kurtz, és később ő lesz az a személy, aki ledönti a STOP táblát, ezzel egy ismeretlen személy halálát okozva. A sorozatban Jenny helyére Sheri lép, aki szintén szurkoló, és a show egy pontján Clay-jel randizni kezd.

11. Az autóbaleset áldozata egy diák lett

A könyvben egy ismeretlen halt meg a STOP táblás incidens után, azonban a show-ban Jeff, aki Clay barátja volt, és segített neki a Hannah-val kapcsolatban.

12. Bakeréknek egy drogériája van cipőbolt helyett

A koncepció még mindig áll, hogy elnyomja őket egy nagyobb üzletlánc, azonban most gyógyszereket és egyéb neszesszereket árulnak cipők helyett. A konkurenciájuk a WalPex.

Netflix

13. A kazettán található személyek megpróbálják megállítani Clay-t abba, hogy meghallgassa a felvételeket

Hannah különböző bűntényekről hagy bizonyítékot, mint Bryce megerőszakolja Hannah-t és Jessicát, a STOP tábla elütése, titkos fotók készítése, stb..., így a diákok egyértelműen meg akarják állítani Clay-t, mert attól tartanak, hogy kiadja a „titkukat”, így elrontja a jövőjüket (mint különböző ösztöndíjaktól eshetnek el, míg páran börtönbe is kerülhetnek).

Aggodalmuk jogos: Clay-t megdöbbenti, amiket hall és tenni akar valamit. A sorozatban emellett Clay az utolsó, akihez elérnek a kazetták, míg a könyvben simán feladja őket Jenny Kurtznak, és mondhatni, nem tesz semmit a hallottak ellen. (A sorrend is borult, hiszen a könyvvel ellentétben itt Clay az utolsó, aki megkapta a felvételt.)

14. Clay beismerteti Bryce-szal a tettét

Clay rögzít egy 14. oldalt, amiben Bryce bevallja, hogy megerőszakolta Hannah Bakert, majd átadja Mr Porternek. Tony pedig egy másolt verziót nyújt át Hannah szüleinek, amin szintén megtalálható a 14. oldal.

A könyvben egyébként Bryce „csak” Jessicát erőszakolta meg, míg Hannah-t megujjazta, és nem teljesen mondható, hogy akarata ellenére.

Netflix

15. Alex is öngyilkos lesz

Alexnek problémái vannak a beilleszkedéssel, illetve ő veszi a legjobban a magára a hallottakat, és egyedül őt nem érdekli, ha nyilvánosságra kerülnek a kazetták, mondván, megérdemlik, ami következik. A meghallgatás előtt fejbe lövi magát és kritikus állapotban szállítják kórházba.

+1. Második évad?

Mint beszámoltunk róla, elképzelhető a sorozat második évada, ami a szereplők utóéletével foglalkozna. Nem véletlenül! A 13. rész mondhatni lezáratlanul ért végett, rengeteg elvarratlan szállal, amik például a könyvben említésre sem kerültek. 

Netflix

Tyler, a fotós, a képkockák alapján iskolai lövöldözésre készül, és ezt a teóriát az is alátámasztja, hogy amint értesül Alex balesetéről, leveszi a róla készült fotót és végignéz azokon, akik „bántották” őt. Justint kirakják otthonról, és ő is öngyilkossággal fenyegetőzik, mivel nincs hová mennie. Jessica nem tud megbocsájtani neki, és nem tudja, tud-e beszélni a Bryce-szal való történtekről, azonban az utolsó percekben láthatjuk, ahogy leül az apja mellé.

Vajon Bryce börtönbe kerül, vagy sikerül a pénzével elbújnia az igazság elől? Bakerék megnyerik a pert, mi lesz velük a jövőben? Rengeteg kérdés maradt megválaszolatlan, amire megoldást nyújtana a második évad.

Az öngyilkosság nem megoldás a problémákra! Ha úgy érzed segítségre szorulsz, vagy nem találsz kiutat egy helyzetből, kérj segítséget, a krízishelyzetben lévők részére fenntartott ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámon! Online segítséget itt kaphatsz, illetve, kérjük olvasd el ezt az oldalt! Ha azt látod, hogy más szorul segítségre ezt az oldalt olvasd el, hogy tudd mit tehetsz érte!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek