Starity

Harry Potter-szereplők, akiket a forgatás alatt lecseréltek

2017. április 10. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Harry Potter-franchise alighanem a legnagyobb és leghosszabb életű filmsorozatok között van számon tartva, melynek forgatása körülbelül tíz évet ölelt fel. Természetesen ezidő alatt szükség volt egyes szereplők lecserélésére, és talán akadnak köztük, akiknek hiánya feltűnt, egyes váltások azonban észrevétlenek maradtak. Lássuk, kikről van szó!

hirdetés

Albus Dumbledore

A Roxfort igazgatójának lecserélése volt az első komolyabb változás a filmsorozat történetében, ennek azonban egy igen egyszerű és szomorú oka volt. Az első két részben a karaktert Richard Harris keltette életre, de nem sokkal a Harry Potter és a titkok kamrája forgatása után elhalálozott. Szerepét A Gyűrűk Ura-filmekben Gandalfot alakító Ian McKellennek akarták adni a készítők, de ő nem fogadta el, így Michael Gambon bizonyíthatott a maradék hat filmben.

Bal oldalon Richard Harris (HP 1-2.), jobb oldalon Michael Gambon (HP 3-8) látható

Voldemort

A Sötét Nagyúrt is két különböző színész alakította, bár az ő lecserélése nem volt olyan feltűnő, hiszen míg Richard Bremmer alakította őt az első film végén, Ralph Fiennesre csak a negyediktől volt szükség. (Ez azért alakult így, mert a második filmben a karakter tinédzser önmagát láthattuk, a harmadikban pedig egyáltalán nem jelent meg.)

Bal oldalon Richard Bremmer (HP1), jobb oldalon Ralph Fiennes (HP 4-8) látható

Cedric Diggory

A Robert Pattinson alakította hugrabugossal a negyedik részben ismerkedhettünk meg, nem sokkal azelőtt, hogy a színészből nemzetközi szupersztár vált volna az Alkonyatnak köszönhetően. Mindazonáltal volt egy jelenetsor, melynek keretein belül a Griffendél és a Hugrabug egymással vívott kviddicsversenyt, és bár a filmben nem esik említés róla, akik a könyveket olvasták, tudják, hogy Cedic volt utóbbi csapat fogója – a kérdés már csak az, hogy a filmben miért nem őt láthattuk ebben a szerepben?!?

Bal oldalon Robert Pattinson (HP4), jobb oldalon egy ismeretlen színész látható (Ezen a linken jobban látszik az arca.)

Bill Weasley

A Weasley szülők sárkányokkal foglalkozó nagyfia, Bill is éles váltáson esett át. Igaz, hogy elsősorban a Harry Potter és a Halál ereklyéiben láthattuk őt, de a korábbi installációkban is fel-feltűnt egy-egy pillanatra. Alább Domhnall Gleeson látható a szerepben, a másik képen (ami Weasley-ék egyiptomi nyaralásán készült) pedig Richard Fish alakította a karaktert.

Bal oldalt Domhnall Gleeson (HP 7-8), jobb oldalt Richard Fish (HP3) látható

A Kövér Dáma

A Griffendél híres festménye is megváltozott, igaz, ebben az esetben sem volt feltűnő a színésznő lecserélése, ugyanis a karakter ritkán jelent meg a filmvásznon – nem úgy, a könyvekben! Az első részben Elizabeth Spriggs egy kimért és visszafogott Kövér Dámát tárt a nézők elé, ezzel szemben a harmadik részben már Dawn French-et láthattuk, aki harsány és nem kevésbé idegesítő hölgyként ábrázolta a festményt.

Bal oldalt Elizabeth Spriggs (HP1), jobb oldalt Dawn French (HP3) látható

Ampók

Ampók volt az a kobold, aki az első részben megmutatta Harrynek a széfjét a Gringotts bankban, így valamennyien jól emlékszünk rá. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor a Halál Ereklyéiben megjelent a karakter, akit Verne Troyer helyett a Flitwick professzort is alakító Warwick Davis képében láthattunk, de tény, hogy a színész remekül hozta a figurát.

Bal oldalt Verne Troyer (HP1), jobb oldalt Warwick Davis (HP 7-8) látható

Hermione szülei

Igaz, hogy Hermione szülei nem sok szerepet kaptak a sorozatban, a nyolc rész során kétszer láthattuk őket: elsőször a második részben, amikor a Czikornyai és Patzában könyveket vesznek a lányuknak, majd a hetedik részben, amikor Hermione módosítja az emlékeiket. Míg előbbiben Tom Knight és Heather Bleasdale, utóbbiban Ian Kelly és Michelle Fairley elevenítette meg őket.

Bal oldalt Tom Knight és Heather Bleasdale (HP2), jobb oldalt Ian Kelly és Michelle Fairley (HP7) láthatóak

Tom, a csapos

A Foltozott Üst csaposát is két különböző színész alakította, esetükben igen szembetűnő volt a változás: míg az első részben Derek Deadman személyesítette meg a Tomot, addig a harmadikban már Jim Tavare – kicsit olyan érzés volt, mintha Benjamin Button-szindrómában szenvedne, hiszen két év alatt elég sokat fiatalodott (és valahogy a haja is odalett).

Bal oldalt Derek Deadman (HP1), jobb oldalt Jim Tavare (HP3) látható

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek