Starity

Kíváncsi vagy, miért viselnek kesztyűt a Disney-mesék karakterei? Most megtudhatod!

2017. április 24. 13:01   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valószínűleg már neked is feltűnt, hogy a Disney-mesék többségében az állatok kesztyűt hordanak, ennek pedig egészen egyszerű, logikus magyarázata van, amiről most lerántjuk a leplet.

hirdetés

Mickey egér volt a filmóriás első ismertté vált karaktere, aki egyébként a mai napig nagy népszerűségnek örvend és akinek jelentős szerepe volt a filmiparban. Mickey-vel 1928-ban találkozhatott először a közönség, ám akkor még egészen másképp nézett ki, mint most, és ezalatt nemcsak a technika, a vizuális megjelenítés fejlődését értjük. A kedves figura ugyanis egy jobbára jelentéktelen fekete kisegér volt, aki idővel nemcsak ruhát, hanem cipőt és kesztyűt kapott – utóbbit ráadásul három okból is, ami a mai napig jellemző a stúdió karaktereire. Lássuk, melyek ezek!

Fotó: Disney

1. Időmegtakarítás

Nagyon sok időt és energiát igényelt az animátoroktól a kezdetekben, hogy minden egyes szereplő minden egyes jelenetében megrajzolják annak kezeit és azok mozgását, így leredukálták a folyamatokat azáltal, hogy elnagyolták a részleteket. (Többek között ezért van négy ujja a figuráknak, ezért viselnek kesztyűt, és ez áll annak a háttrtében is, hogy a testhez képest olykor aránytalanul nagy fej, szemek és végtagok társulnak.)

Egyetlen év alatt is sokat változott (Mickey 1928-ban és 1929-ben) I Fotók: Disney

2. Kontraszt

Mint köztudott, a kezdetekkor még fekete-fehérek voltak a képek, és a készítők úgy próbálták meg szemléltetni a tárgyakkal kapcsolatos interakciókat, hogy kesztyűt adtak a karakterekre, így az nem volvadt egybe a tárgyak és / vagy a szereplő testének színével az éles kontraszt miatt. A fehér kézrevalók segítettek hangsúlyossá tenni a karakterek mancsát és gesztusait, így látványosabbak lettek a jelenetek.

Kesztyű nélkül kevésbé lehetett jól kivenni a gesztusokat

3. Humanizáció

Biográfiájában Walt Disney beismerte, hogy annak idején nem szerette volna, ha Mickey egérszerű, egérkezű karakter lenne, ezért is adott rá kesztűt, hogy „emberiesítse” őt a nézők szemében. A trükk bejött, hiszen később a stúdió más karaktereire is továbbörökítette a kesztyűt, de a Warner Bros. és a Universal Pictures is segített a fehér kesztyűk elterjedésében.

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek