Starity

Poszttraumás stressz szindrómával küzd a megerőszakolt Abigail Breslin

2017. április 25. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 21 éves színésznő alig két hete hozta nyilvánosságra, hogy egy hozzá közel álló férfi szexuálisan zaklatta.

hirdetés

Abigail Breslin sosem arról volt híres, hogy a magánéletét kiteregetné a nyilvánosság előtt, ám nemrég az Instagramon tudatta rajongóival, hogy megerőszakolták. A színésznő azt is bevallotta, hogy ismerte a támadóját, és a vele történtek óta minden lehetőséget megragad arra, hogy felhívja követői figyelmét a családon belüli erőszak veszélyeire, az áldozatokat pedig arra biztatja, hogy álljanak ki magukért és ne féljenek segítséget kérni.

E kampány keretén belül tette közzé a színésznő az alábbi posztot, melyben diagramokon láthatjuk, hogy miképp alakul a zaklatók sorsa 1000 esetből.

  • 1000 erőszakos támadásból 994 elkövető szabadon megússza a dolgot
  • 1000-ből kb. 310-et jelentenek a rendőrségen
  • 310-ből 57-et tartóztatnak le
  • 57-ből 11-et helyeznek vád alá
  • 11-ből 7-et ítélnek el
  • 7-ből 6 kerül börtönbe tettéért

A bejegyzésre természetesen rögtön ráharaptak a rajongók – sokan megosztották a maguk történetét –, ám az egyik hozzászólónak sikerült igencsak felpaprikáznia a színésznőt azáltal, hogy azt állította: azok az erőszakos cselekedetek nem számítanak, melyeket az áldozat nem jelent a hatóságok felé. A kommentre Abigail egy újabb posztban válaszolt, és elárulta, ő miért nem jelentette fel a támadóját.

Totális sokkban és tagadásban voltam. Nem akartam úgy tekinteni magamra, mint áldozatra. Elnyomtam magamban az élményt és úgy tettem, mintha meg sem történt volna. Másrészt kapcsolatban éltem ezzel az emberrel, és féltem, hogy senki nem hinne nekem, ha elmondanám, mit tett velem. Féltem, hogy az ügyem nem vezetne sehova, ő rájönne és még jobban bántana. Harmadrészt pedig tudtam, hogy a dolog nagyon fájna a barátaimnak és a családomnak, én pedig nem akartam ennek kitenni őket

– írta bejegyzésében a szőkeség, majd így folytatta:

Másfél évvel ezelőtt poszttraumás stressz szindrómát diagnosztizáltak nálam. A történtek óta óriási fejlődésen mentem keresztül, de nem fogok úgy tenni, mintha nem küzdenék a dologgal. Még mindig bevillanak a képek, még mindig vannak rémálmaim és még mindig felugrok, ha valaki váratlanul mégérint, még ha a legjobb barátom érinti is meg a vállamat. Ha azt mondod, hogy csak a jelentett erőszakos cselekedetek számítanak, azzal azt az ideológiát támogatod, hogy a nem jelentett bántalmazások túlélői nem számítanak. Ez nem fair, nem igaz és nem segítőkész hozzáállás! Olyan, mintha egy ütés miatt egy monokli éktelenkedne a szemeden, és azzal, hogy nem jelented a rendőröknek, nem is lenne ott. A nem jelentett erőszakos cselekedetek is számítanak és a jelentettek is. Ennyi az egész.

A kép illusztráció

Ne félj segítségt kérni! Hívd a 06-80-505-101-es vagy a 06-40-630-006-os számot, ha nem tudod eldönteni, bántanak-e; ha szeretnél tanácsot kérni a hogyan továbbhoz vagy egy általad ismert, bántalmazottnak szeretnél segítséget nyújtani. Amennyiben a szexuális erőszak jogi háttere, a lehetőségégeid érdekelnek, tárcsázd a 06-70-252-5254-es számot!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek