Starity

Naveen Andrews: „Részese akarok lenni valaminek, ami tökéletesen egyedi”

2017. május 06. 07:07   |   Szerző: Ellie Andrews

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Netflix a tegnapi nap folyamán végre közzétette a régóta várt, saját gyártású sorozata, a Sense8 második évadát. Az angol születésű, indiai származású színész, Naveen Andrews ezen alkalom apropóján beszélt a sorozatban feltűnő titokzatos karakteréről, valamint Lana Wachowskiról és arról, hogy miért is tartja nagyon fontosnak az üzenetet, melyet a Sense8 közvetít nézőinek.

hirdetés
Naveen Andrews: „Részese akarok lenni valaminek, ami tökéletesen egyedi”
Fotó: James Bareham for The Verge

A sorozat alapkoncepciója arra a fantasztikus elképzelésre épül, mely szerint kétfajta embercsoport él a földön. Az „érzők” egyszerre, ugyanabban a percben jönnek világra, és felnővén képesek rá, hogy gondolataikat és érzéseiket mentális úton közvetítsék egymás felé, képességeiket megosszák egymással. Az ellenük irányuló titkos és kegyetlen hajtóvadászat még izgalmasabbá teszi az amúgy is formabontó, merész történetet.

Naveen Andrews, aki korábban a Lost című ABC szériával szerzett magának hírnevet, Jonas Malikit alakítja, aki az „érzők” egy nyolcfős csoportjának apja, illetve mentora.  

Lana [Wachowski, a rendező – szerk.] olyasféle figurának képzelte Jonast, mint amilyen Lawrence Fishbourne karaktere volt a Mátrixban

– nyilatkozta a színész a második évaddal kapcsolatban.

Nem egyértelmű a hasonlóság, de Lana így képzeli el őt. Jonas kívülálló, de ennek nyomós oka van. Valamilyen módon őt kompromittálták, és még mindig nem tudjuk, mégis hogyan történt mindez. Szóval őt illetően a történet arról szól, hogy hogyan került ebbe a helyzetbe. A San Fransiscóban forgatott jelenetek bemutatják Jonas kapcsolatát a Daryl [Hannah – szerk.] által játszott Angellel. Ez nagyon fontos, mert van valami lágyság, valami ártatlanság Jonasban, ami talán eddig nem volt egyértelmű.

A sorozat kitalálói, írói és rendezői a híres Wachowski testvérek (Mátrix, Jupiter felemelkedése, Felhőatlasz), Lana és Lilly, akik mindketten nem-átalakító műtéten estek át. Lilly a második évad forgatási munkálataitól éppen ezen okból maradt távol, így a munka oroszlánrésze Lanára maradt, aki hatalmas szenvedéllyel és profizmussal vezényelte le a forgatásokat. Erről a színész a következőket osztotta meg az olvasókkal:

Azt hiszem Lanát azt teszi igazán páratlanná, hogy egyszerűen irányítja az érzelmi hangulatokat, amik, természetüknél fogva, folyton változnak. Ösztönösen kapcsolódik a kamerához. Úgy értem szó szerint. Odaáll az operatőr háta mögé, megfogja a vállát és irányítja, hol közelebb hozza hozzád, hol elhúzza tőled és közben folyamatosan beszél hozzád. Ez tényleg megtörténik, oké? És ilyenben nekem azelőtt sosem volt részem. Azt mondja Ismételd meg!, Most változtass rajta, mert látom, hogy máshol jár az eszed., vagy Most mondd el úgy, mintha te lennél Whispers és érezd, hogy ez mit jelent számára..  Ez elképesztően izgalmas, mert rájössz olyan dolgokra is, amikre azelőtt soha nem is gondoltál.

Naveen Andrews ugyan a brit fővárosban született és nevelkedett, de soha életében nem vallotta magát angolnak. A ’70-es évek Londonját egy rendkívül elnyomó, kirekesztő közösségként jellemzi. Indiai származású lévén már egészen fiatal korában megtapasztalta a faji megkülönböztetésből fakadó bántalmazás mindenféle formáját, így ő maga őszinte együttérzést mutat azok felé, akiket a társadalom faji vagy szexuális különbözőségük okán kitaszít magából. A világban lassan elterjedő széthúzás és elnyomás ellen való harc a vesszőparipájává lett az évek során. Bár ő maga már hét éve visszavonult a nagy nyilvánosság elől, és semmilyen online közösségi platformon nincs jelen, nagyon fontosnak tartja, hogy olykor kibújjon a csigaházából és szót emeljen a globálisan elharapózó gyűlöletkeltés ellen. A fasizmus szót használja, amikor erről beszél, de nem a pontos politikai értelemben. Csupán egy olyan elnyomó, diktatórikus rendszerre utal ezzel, amely tökéletesen elveti a demokrácia lehetőségét, megfosztja az embereket alapvető jogaiktól és megbélyegzi azokat, akik egy adott csoporton belül, önhibájukon kívül, különböznek embertársaiktól.

Részese akarok lenni valaminek, ami tökéletesen egyedi és egy őszinte cseszd meg mindarra reflektálva, ami a világon jelenleg történik, mármint a fasizmus tekintetében. Ez a sorozat minden izében anti-fasiszta, a szó legjobb értelmében. Amikor elvállaltam a szerepet, itt még nem kezdődött el ez a folyamat. Ez elképzelhetetlen volt. De az elképzelhetetlen megtörtént itt is. [Utalás Donald Trump tavalyi győzelmére az amerikai elnökválasztáson – szerk.] Európában már régóta tart és egyre rosszabb lesz, főleg Kelet-Európában. Indiában ugyanúgy. Ez a sorozat egyszerűen csak egy módja annak, hogy felemeljük a hangunkat ez ellen. Rendkívül fontos, hogy megőrizzük a szabadságunk. Rendkívül fontos, hogy harcoljunk, azt hiszem. Még ha az akadályok leküzdhetetlennek látszanak is, nem azok. A fasizmus is legyőzhető.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek