Starity

11 érdekes tény az állatokról, amikről el sem hiszed, hogy igazak

2017. május 09. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bolygónkat számtalan csodálatos élőlénnyel osztjuk meg, de vajon mennyire ismerjük jól őket? Az alábbiakban 11 különböző állattal kapcsolatban.hoztunk el nektek érdekességeket.

hirdetés

1. A kecskéknek is van akcentusa

A kutatások kimutatták, hogy a kecskéknél is vannak olyan hangmélységek, -magasságok és „beszédbeli” hajlítások, melyek által meg lehet őket különböztetni, így olyan, mintha önálló akcentusuk lenne.

2. A farkasok egész életükre elköteleződnek egymás mellett

Egy farkasfalka általában egy hím és egy nőstény egyedből, valamint azok utódaikból áll. A családok nagyon összetartóak: az idősebb kölykök nagyobb testvérekként besegítenek a szüleiknek és gondjukat viselik a kicsiknek.

3. Vannak olyan medúzafajták, amik halhatatlanok

E tengeri élőlények képesek az őssejtjeikből reprodukálni testük szöveteit, ezáltal olyan, mint „reinkarnálnák” saját magukat.

4. A hím pingvinek megkérik a nőstények kezét

Ahogy a farkasok, úgy a pingvinek is egy életre összetartoznak: a hímek egy kavicsot helyeznek a nekik tetsző nőstények elé, ezáltal kifejezve a vonzalmukat és irántuk tanúsított elköteleződésüket.

5. Az elefántok szociálisan nagyon fejlettek

Az elefántok – akárcsak az emberek – képesek „nevetni” és „sírni”, valamint üdvözlő „szertartást” tartanak azon társaiknak, akik hosszú ideig voltak tőlük távol. Amennyiben elhalálozik közülük egy példány, úgy azt meggyászolják.

6. A tehenek legjobb barátot választanak maguknak

Mivel a teheneket általában csordában tartják, így elkerülhetetlen, hogy sokat legyenek együtt társaikkal, akik közül legjobb barátot választanak maguknak. Ha azonban ezeket a barátokat elválasztják egymástól, a másik hiánya miatt stresszessé, feszültté válnak.

7. A lamntinokhoz vezethető vissza a sellők mítosza

Amikor a lamantinok a tenger felszínén táplálkoznak, előfordul, hogy beleakadnak az ott úszó hínárba, ami így „hajat” képez a fejükön. Ehhez társul még sellőszerű uszonyuk, így annak idején a tengerészek róluk hitték azt, hogy hableányt láttak.

8. A bálnák éneke slágerként terjed egymás között

Egyes területeken előfordul, hogy különböző bálnák ugyanazt a „dalt éneklik”, ami ha elég fülbemászó, olykor más területeken élő társaik is megtanulják azt tőlük, vagyis úgy terjed, mint az emberek körében a sláger.

9. Az osztrigák képesek nemet váltani

Az adott párosodási időszak fontosságától függően az osztrigák választhatnak, hogy hím- vagy nőneműek akarnak lenni, így egyenlítve ki a nemek arányát, hogy az ideális legyen a fajfenntartáshoz.

10. A nőstény oroszlánok együtt élik le az életüket

A nőstény oroszlánkölykök az anyjukkal maradnak és mellettük cseperednek fel, míg a hímneműek, elérve a felnőttkort leszakadnak a falkáról, kalandra indulnak, hogy önálló életet kezdjenek és maguk is kölyköket nemzzenek.

11. A tengericsikóknál a hím hordja ki és neveli a kicsinyeket

Az oroszlánokkal ellentétben a tengericsikóknál más a helyzet. A párosodást követően a hímek hordják ki a kicsiket és nevelik fel őket. Ezek az állatok egyébként nagyon közel állnak egymáshoz, farkukkal kapcsolódnak szeretteikhez, mint ahogy az emberek fogják egymás kezét.

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek