Starity

A Social Media vallott: ki nyeri az Eurovíziós Dalfesztivált?

2017. május 13. 14:02   |   Szerző: SentiOne

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szombaton itt az Eurovízió fináléja. Pápai Joci az utolsó nagy megmérettetés küszöbén áll, az internet pedig ezerrel pörög ebben a pattanásig feszült helyzetben. Ki tudja, kié lesz a győzelem? Ki tudja, ki érdemelte ki idén a legtöbb szavazatot és a nemzetközi zsűri szeretetét? Ha valaki, akkor az internet.

hirdetés
A Social Media vallott: ki nyeri az Eurovíziós Dalfesztivált?
Fotó: A kép csak illusztráció

Közösségi médiát figyeltünk. Az elmúlt két hetet vizsgáltuk (2017. április 29. – május 12.) és egész Európát, hogy megtudjuk: vajon az online világ szerint ki az az énekes, akinek nyernie kell? Kiről beszélnek a legtöbbet, kit szeretnek a legjobban? Ki az, aki már most, a finálé előtt elnyerte a közösség(i média) szavazatát? És miként vélekednek Jociról nemzetközi viszonylatban?

A hvg.hu már cikkezett a legnagyobb esélyesekről. Ők a Google adataiból merítettek.

Ha valóban arra a produkcióra szavaznak szombaton a különböző országok lakói, amire előzetesen rákerestek, akkor valahogy így néz majd ki a döntős lista:

1. Franciaország
2. Olaszország
3. Bulgária
4. Ausztrália
5. Portugália
6. Svédország 
7. Belgium

Mi egy kicsit máshonnan figyeljük a dolgot

Nem keresések alapján szűrünk. Helyette megmutatjuk, hogy melyik versenyzőről mennyit beszélnek az emberek online európai viszonylatban. Valamint, hogy mennyi nő és mennyi férfi diskurál róluk a közösségi médiában – kizárólag Eurovíziós kontextusban, hogy igazságosak legyünk. Hiszen van, aki már régóta elismert énekesnek számít, így alapból sokat beszélnek róla online.  

Az a rangsor, amely így a finálé küszöbén kirajzolódik, felforgatja a Google előrejelzéseit. Egy olyan ország versenyzője áll a rivaldafényben, aki a korábbi listára fel sem került…

Azaz, ha kizárólag a social media aktivitások és említésszám alapján dőlne el a szavazás kimenetele, akkor a nyertes...

SentiOne

… a holland trió, az OG3NE lenne.

Szorosan mögötte pedig Kasia Moś lengyel versenyző és Pápai Joci!! 

Mindez ráadásul nem csupán hazai eredmény, hanem egy Európa 25 országára kiterjesztett közösségi média kutatás tanulsága.

Ahogy az is, hogy melyik országban melyik nemzet versenyzőjéről diskurálnak a legtöbbet online. A kutatás során kiszűrtük azokat a tartalmakat, amelyek adott országban a hazai versenyzőről szóltak - hiszen rájuk úgysem lehet szavazni, ahogy mi sem tudunk Jocira.

SentiOne

Jocit a hazai rajongókon kívül Ukrajnában, Horvátországban, Norvégiában, Finnországban, Lengyelországban és Észtországban kedvelik a leginkább (minél zöldebb a színárnyalat, annál több a pozitív online bejegyzés).

SentiOne

Rajongótábora ráadásul egyáltalán nem homogén. Észtországban, Svédországban, Ukrajnában és Hollandiában sokkal többet csacsognak róla a nők online, mint a férfiak (minél melegebb, rózsaszínbe hajló a színárnyalat, annál jelentősebb a női többség).

SentiOne

Hajrá Joci!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek