Starity

Érdekes! A metálénekesek és a csecsemők egyformán védik hangjukat

2017. május 26. 12:12   |   Szerző: TarjaNightwish

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy tudományos kutatás rámutatott arra, hogy a metálénekesek és a csecsemők ugyanazon technikával óvják meg hangjukat.

hirdetés
Érdekes! A metálénekesek és a csecsemők egyformán védik hangjukat
Fotó: A kép illusztráció

A Teamrock nevezetű lap számolt be arról, hogy egy új tudományos kutatás során fényt derítettek arra, hogy a metálénekesek és a csecsemők ösztönösen tudják azt, hogy hogyan védhetik meg hangjukat egy igencsak magas hang kibocsátásával. A tanulmányt Krzysztof Izdebski végezte a Csendes-óceáni Hang- és Beszéd Alapítványból, aki kutatása során csúcstechnológiás, nagy sebességű képeket használ a torkon.

Ennek következtében rájött, hogy amikor a legtöbb ember kiabál, vagy sikoltozik, az énekkamara ütközik, ami hiper-vaszkularizációt, fekélyt, vérzést vagy esetleg duzzanatot okozhat - ám ezek a tünetek nem jelentkeznek a csecsemők, illetve az énekesek esetében.

A metál éneklés lényegében a baba által végzett tevékenység. Egy kisbaba több hangot is képes kiadni - legyen az a sikoltozás vagy a hörgés, a belégzés, beleértve a magas- és az alacsony hangmagasságot is. Ezt a kezdetektől fogva tanuljuk. Megvan, aztán pedig elveszítjük.

– kezdte mondandóját Izdebski az Inside Science-nek adott interjújában.

A metálban a hörgés az egyik legagresszívebb hang, és ezt az énekesek újra és újra meg tudják csinálni. Az általunk felvett képek egyértelműen azt mutatják, hogy ezek túlnyomórészt a hangrés feletti struktúrákból származnak. Tehát a vokális redők nyitnak és vibrálnak, de valójában nem ütköznek.

– árulta el a tudós, aki azt is elmondta, hogy e kutatás újabb nehézséggel szolgált számára a heavy metál énekesekkel kapcsolatban, majd hozzá tette:

Ezek a srácok nagyon különleges feladatokat és nagyon specifikus dallamokat produkálnak, melyeket a hangszerek támogatnak. És ez nem csak a színpadon történik, hogy sikoltoznak és véletlenszerűen csinálnak valamit. Ők tényleg ezt a cuccot alkotják.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek