Starity

Nyolc hátborzongató, kísértetjárta festmény és története

2017. július 02. 01:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A festményeken keresztül történő művészi önkifejezés évezredek óta hatalmas szerepet tölt be az emberek életében.

hirdetés
Nyolc hátborzongató, kísértetjárta festmény és története
Fotó: A kép csak illusztráció

A legtöbb otthonban található egy ehhez hasonló munka, melyen korábban az alkotó hosszú órákat dolgoztt. Azonban mi van akkor, ha egy festmény körül furcsa, megmagyarázhatatlan jelenségek kezdenek felbukkanni, mígnem megkapja a megszállott, elátkozott jelzőt? Mai cikkünkben ilyesfajta történeteket hoztunk el Nektek.

Ha az ember úgy határoz, természetfeletti jelenségek után szeretne kutakodni, legtöbb esetben az első helyszín, amely eszébe jut egy régi, nyikorgó deszkákkal felszerelt elhagyatott ház, vagy egy ködös temető az éjszakában – ám sokan úgy vélik, a szellemek melegágyaként teljesen hétköznapinak tűnő festmények, tárgyak, egyéb művészi alkotások is szolgálhatnak, melyekbe az alkotó kifejezetten nagy energiát fektetett bele, vagy épp nem rendelkezett ép elmével.

A fiktív, igen híres elátkozott festménnyel ellentétben, melyet Dorian Grayről készítettek sokan úgy gondolják, egy kép attól lesz elátkozott, ha az előbb említett feltételek mellett maga a kép az évek elteltével idősebb lesz, mint ahány éves korában alkotója eltávozott. Ezekben a képekben minden esetben rosszindulatú vagy gonosz lelkek lakoznak, melyek akár fizikai sérülést is okozhatnak annak a személynek, aki túl közel megy hozzájuk.

Bár vannak szkeptikusok és ezzel foglalkozó nyomozók, akik az alkotások valódi háttértörténeteit vizsgálják, világszerte több ezer, millió ember él a Földön, kik hisznek ebben.

1. A gyötrődő ember (Ismeretlen)

Sean Robinson örökölte nagymamájától 28 évvel ezelőtt az érdekes művet, melyről a nő azt állította, hogy egyfolytában sírt, s amíg le nem vitte a pincéjébe, hogy jól elzárhassa, egy sötét alak mászkált a lakásában. A nagymama azért gondolta, hogy unokájánál szeretné tudni halála után a hátborzongató művet, mivel a férfit gyerekkorában nagyon érdekelte az a különös kép, melyet függönyökkel és párnákkal fedett le. A legendák úgy tartják, hogy a képet gonosz szellemek őrzik, mivel festője saját vérét is bele alkotta a festménybe, majd miután elkészült, öngyilkos lett.

Miután Sean és családja felakasztották a falra a művet, nagymamája történeteihez hasonló jelenségek kezdek megjelenni életükben – a gyereke leesett a lépcsőről, felesége gyakran érezte úgy, mintha valaki simogatná a haját, illetve azt a bizonyos titokzatos fekete alakot is látták többször a házukban. A családfő úgy döntött, videóra veszi az érdekes jelenségeket, majd a legnagyobb videómegosztó oldalra fel is töltötte azt.

2. A síró kisfiú (Giovanni Bragolin)

Giovanni Bragolin, ki eredetileg szuveníreket festett turistáknak a második világháború után, 65 különböző képet készített olasz síró árvákról. Néhány évtizeden belül A síró kisfiú lett leghíresebb és legtöbbet utángyártott festménye Angliában.

Az 1980-as évek elején érkeztek az első bejelentések a képeket birtokló emberektől, kik azt állítottak, az árváról készült portré el van átkozva. Több, mint 50 tűzeset történt ebben az időszakban, melyeknek valahogy mindig köze volt A síró kisfiúhoz, ugyanis amellett, hogy az összes leégett házban megtalálható volt, az volt az egyetlen tárgy, mely túlélte a katasztrófát. Számos otthonban a tűzoltók a kertben találtak rá a képre arccal lefele, csaknem teljesen érintetlenül.

Több pszichiáter is megvizsgálta az esetet, kik azt állítják, a nyomatokat az elhunyt olasz, kétségbeesett árvák szellemei kísértik; egy másik elmélet szerint azonban Bragolin gyermeke kísérti a képeket, kit az ördög fiának neveztek.

3. Az ellenálló kezek (Bill Stoneham)

Talán a leghíresebb kép a listából, melyet sokan „az eBay elátkozott festményének” is neveznek. Bill Stoneham felesége költészetéből és saját gyerekkorából merített ihletett a kép elkészítésekor, melyet 1972-ben festett a helyi művészeti galériában. Az ezt követő évtizedben három olyan esetről is beszámoltak, amelyben egy ember korai elhalálozásához szorosan kötötték a festményt is, azonban 2000-ig, amikor is először árverésre bocsátották az eBay-en nem jelentettek be semmiféle természetfeletti jelenséget.

Egy család azzal a magyarázattal kívánta eladni a képet, hogy kislányuk nagyon megijedt a műtől, ugyanis állítása szerint a kisfiú és a baba, amely a képen szerepel felébresztették őt az éjszaka közepén, majd kimásztak a festményből, a baba kezeiben pedig egy pisztolyt tartott.

4. Az ember tervez, Isten létrehoz (Sir Edwin Landseer)

Az ember tervez, Isten létrehoz című mű már első ránézésre nyugtalanságot tud kiváltani, hát még akkor, amikor szembesül vele, hogy egy elátkozott festményről van szó. A képet eredetileg Sir John Franklin emlékére hozták létre, ki hajótörést szenvedett, később azonban Észak-Kanadában, a sarkvidéki tengerpart mellett bukkantak rá, amint jegesmedvék falják fel a testét. Az új kutatások azt mutatják, nem mindenki vesztette életét a tragédiában a hajó legénysége közül, azonban Franklinhez hasonlóan többen is jegesmedvék áldozatául estek.

A mű a londoni Royal Holloway Egyetem képgalériájában található, ahol gyakran vizsgáztatják a hallgatókat. Sokak szerint a vizsga alatt a kép mindig le van takarva a nemzeti zászlóval, mert a diákok attól rettegnek, a kép megőrjíti őket és meghalhatnak a vizsgán. Egyes történetek szerint amikor az intézet először kinyitott lányiskolaként, egy diák vizsga közben ránézett a festményre, amelytől annyira szomorú lett, hogy öngyilkosságra vetemedett, miközben a padjában ült.

5. A halott édesanya (Edvard Munch)

Edvard Munch, ki a Sikoly című művének köszönhetően híresült el, egyszer azt mondta:

Betegséget, őrületet és halált terjesztettek a fekete angyalok, kik bölcsőmre vigyáztak.

Amikor a kisgyermek édesanyja és nővére tuberkulózisban elhunyt, apja vallási fanatikus lett, mely a fiatal Munch-ot a téboly szélére kényszerítette.

A halott édesanya elveszett családját vagy sötét lelkét is szimbolizálhatja a művésznek. Azok, akik eddig birtokukban tarthatták a képet azt állították, hogy nyugtalanító számukra a festmény, valamint a kislány tágra nyílt szemeivel gyakran követte mozdulataikat. Mások azonban hallották, amint az anya az ágyneműk között suttog nekik.

6. Egy szerelmes levél (Richard King)

Az Austin-ban található Driskill Hotel-hez számos paranormális jelenség köthető; vannak, akik az itt öngyilkosságra vetemedett menyasszonyról, mások pedig az eredeti tulajdonos, Jesse Driskell ezredesről beszéltek úgy, mintha kísértené őket. Az egyik jól ismert történet főszerelője a négy éves Samantha Houston, ki egy amerikai szenátor lánya volt. Samantha a hotelben való tartózkodása alatt játszott épp, amikor ledobta a labdáját az épület díszlépcsőjén. Samantha le akart futni a lépcsőn a játékszer után, ám megbotlott, ez pedig a halálához vezetett.

A festmény nem konkrétan Samanthát ábrázolja, ez csupán másolat egy másik kislányról. Ugyanakkor Samantha hozzákötötte magát a képhez, miután különös események történtek körülötte. A hotel személyzete szintén furcsa jelenségekre lett figyelmes az alkotás által; egyesek szédülésre és hányingerre panaszkodtak, míg mások úgy érezték, mintha valaki felemelte volna őket a levegőbe. Azonban vannak olyanok is, akik azt állították, a lány valamelyest kommunikálni akar velük, mert ha elég ideig nézzük a képet, a kisgyerek arca megváltozik.

7. Portré Bernardo de Galvezről (Ismeretlen)

Az előző alkotáshoz hasonlóan szintén egy olyan kép következik, mely egy kísértetjárta hotelben kapott helyet. A portré több olyan históriával is rendelkezik, melyek ijedt alkalmazottakról és vendégekről írnak. A texasi Hotel Galvez Galveston az ország minden tájáról fogad szellemvadászokat és paranormál-szerelmeseket, ám ez a festmény nem számít olyan fenyegetőnek, mint az összes többi ezen a listán.

A szemek, mellyel Galvez rendelkezik a portrén, mély nyomokat hagynak a látogatókban, sokan úgy érzik, hogy amint végigsétálnak a folyosón megmagyarázhatatlan nyugtalanságot és hidegrázást éreznek, mely arra kényszeríti őket, hogy gyorsan elérjék a helyet, ahova épp tartottak. A világhírnevet azonban annak köszönheti a portré, hogy az emberekből hatalmas mértékű nemtetszést váltott ki. Egyesek, akik fotókat csináltak a képről Galvez beleegyezése nélkül, felfedezték, hogy különös dolgok jelentek meg a művön – fura elmosódások, kísérteties köd és csontvázak. Ám, ha engedélyt kérnek a fotó elkészítéséhez, a kép tiszta marad.

8. Festmény a fej nélküli emberről (Laura P.)

Laura műalkotásait fényképek alapján készítette el, ennek is köszönheti, hogy egy különös férfi, James Kidd felhívta a figyelmét egy fotóra 1990-ben. Az egy kettős expozíciót ábrázolt egy szekérről rozsdás autóval az előtérben, illetve egy fej nélküli alakról az egyik oldalon. Laura nem tudta, mi vette rá, hogy mégis megalkossa a képet, sosem hitt a természetfeletti lényekben, készítése alatt viszont kellemetlenül kezdte érezni magát, ami arra vezetett, hogy szinte ne is fejezze be a képet.

Amikor mégis elkészült a Festmény a fej nélküli emberről elküldte egy irodába, ahol a falakat több más műalkotás is díszítette. A képre minden egyes alkalommal ferdén találtak rá reggelente annak ellenére, hogy mindig kiegyenesítették, egy nap azonban a papírok hirtelen eltűntek, amit az irodában hagytak.

A különös jelenségek ezt követően sem fejeződtek be, ezért Laura hazavitte magával. Kopogásokat, furcsa zörrenéseket fedezett fel a nő, melyeket kutyái nem hallottak meg; felborult sótartók, mozgó tárgyak, plafonszivárgás, melyről senki sem tudta megmondani, honnan ered – ezek a jelenségek arra vezették Laurát, hogy megpróbáljon véget vetni az életének úgy, hogy iszik egy pohárból, melyben üvegszilánkok vannak, ám mikor meg akarta tenni, a szilánkok hirtelen eltűntek. A nő azt állítja, hogy hogyha vissza tudna menni az időben, nem készítené el a Festményt a fej nélküli emberről.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek