Starity

Lejáratta a Vogue-ot Gigi Hadid és Zayn Malik címlapja

2017. július 15. 13:01   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Vogue egy nagy tiszteletben álló amerikai divatmagazin, amit ennek méltóan nem egyen kritizáltak már – azonban ennyien még sosem.

hirdetés

Gigi Hadid öltönyben mutatja, mennyire transznemű / Fotó: Vogue

„Gender Bending” felkiáltással reklámozták legújabb számukat, amin Gigi Hadid szupermodell és Zayn Malik állt a címlapon.

Néha felveszem Gigi pólóit, ami szerintem nagyon király dolog

– szólt Zayn Malik.

Szerintem a ruhák nem a nemekről, sokkal inkább az alkatról, vonalakról és stílusról szólnak

– tette hozzá Gigi Hadid, arra célozva, hogyha valakinek megvan az alakja hozzá, akkor bármit felvehet. Ha a téma hibás megközelítése nem lett volna elég probléma, Hadidot még ezért is támadják.

Mi is az a Gender bending?

Ez a kifejezés azokra a személyekre utal, akik túllépik vagyis „hajlítják” (angol: bend) a tőlük elvárt nemi szerepeket, valamint megkérdőjelezik a túlzott általánosításokat a nemekre vonatkozóan. Egy részük azonosul a születéskori nemével, de az ehhez kötődő társadalmi normákat nem fogadja el, és felvállalja az androgün viselkedést, az atipikus nemi szerepeket. A gender benderek olykor transzneműként (transgender) vagy genderqueer-ként definiálják magukat (magyarázatok ld. lejjebb), jelezve, hogy a születéskori nemük (és/vagy az ahhoz kötődő társadalmi norma) pontatlan vagy hiányos rájuk nézve. Néhányan (ők a transzszexuálisok) megváltoztatják a nemüket hormonterápia és nemi átalakító műtét segítségével, és vannak, akik interszexuálisnak (régebbi kifejezéssel élve: hermafroditának) születtek, vagyis biológiai nem szempontjából nem sorolhatóak be a férfi/nő csoportokba. (nokert.hu)

A fotózáson testvére is részt vett, de, hogy mi itt a gender fluid, még mindig nem látjuk / Fotó: Vogue

Az USA-ban ezeket az embereket még mindig sokan elítélik, így rengeteg mozgalom indult támogatásuk érdekében, és ez nem egyelő azzal, hogy valaki néha felveszi a másik pólóját.

Az összes médiában megjelent cikk így azt kérdezte, miért nem találtak olyan modelleket, amikből jó pár ezer akad, akik valóban kiállnak a transgenderek mellett. 

Hello, Vogue, Gender Fluid vagyok és lenne pár kérdésem ezzel a „csodás” címlappal kapcsolatban

– szólt egy nyílt levél a Seventeenen.

Gigi és Zayn, attól, hogy egymás ruháit buliból néha felveszitek, nem lesztek gender fluidok. Én az vagyok, és ebben élek. (...) Mi azért harcolunk, hogy észrevegyenek, elfogadjanak, addig ti egy napig beöltöztök gender fluidnak, és azt hiszitek, ezzel üzentek valamit. Sértő

– kezdte egy drag queen, akit napi szinten aláznak meg életvitele és öltözködése végett, így többek között ő is kiakasztónak találta ezt az ábrázolást.

Gender bending: „Zayn és Gigi egymás szekrényéből öltözik” – lol / Fotó: Vogue

A BuzzFeed felmérése szerint még Kim Kardashian és Kanye West sem okozott ekkora visszhangot, mint ez, így nem csoda, hogy a Vogue sietett a bocsánatkéréssel Zayn és Gigi nevében is:

A sztorival próbáltuk felhívni a figyelmet a gender-fluid közösségre, ami a divat világában is megtalálható. Nagyon-nagyon sajnáljuk, hogy a címlap és az interjú nem fedte le a valóságot – egyértelműen nem fogtuk meg a lényeget. Azonban a jövőben szeretnénk folytatni ezt a beszélgetést nagyobb odafigyeléssel

– írták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek