Starity

Öt ritka történelmi fotó és annak története

2017. augusztus 17. 19:07   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem számít, hogy történelmi helyszínt, híres embert, vagy csak egy hétköznapi személyt látunk – mindegyik egy történetet mesél el nekünk.

hirdetés

1. Tutankhamun sírjának feltárása színes képekben – 1922

A 20. század elején, Howard Carter, egy brit rajzoló és amatőr régész, az egyiptológia egyik leggazdagabb és leghíresebb leletének, az i. e. 1300-as években élt Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjának, a Királyok völgye 62-nek felfedezője.

Carter 1891-ben érkezett meg Egyiptomba, hiszen meg volt arról győződve, hogy van még egy, felfedezetlen sír, mégpedig Tutankhamené (King Tut), aki tinédzserként halt meg. Munkája sok nehézségbe ütközött, majd nyolc, kőkemény esztendő után megtalálta az utolsó évben, amikor visszatért a területre, amit keresett: nevét beírva ezzel a történelembe.

2. „Négy gyerek eladó” – Chicago, 1948

Miután a családot kilakoltatták a lakásukból, hiszen évek óta munkanélküliek voltak a szülők, és nem tudták fizetni a számlákat, az anya úgy döntött, eladja a gyerekeit. Lana hat éves, Rae öt, Milton négy és Sue Ellen két éves volt.

Sokan úgy vélték, az anya csak hakniból pózolt a gyerekekkel, hogy felhívja magára a figyelmet, azonban sajnos teljesen komoly volt a „kereskedéssel”. Két év alatt a gyermekek különböző otthonokba lettek „eladva”.

Milton és Rae nem voltak szerencsések: új „otthonukban” gyakran kikötötték őket, és amikor nem láncra verve tengődtek, akkor órákat takaríthattak. Új „apjuk” szolgáknak nevezte őket, de akkor még nem tudták ennek a szónak a jelentését.

Lana és Sue történetét homály fedi, azonban évtizedekkel később egymásra találtak a közösségi médiának köszönhetően.

Az anya takarta az arcát az újságíró elől

3. Koncentrációs táborban felnőtt kislány így rajzolta le az otthon fogalmát – 1948

A legtöbb gyermek, amikor az otthonát ábrázolja, színes, vidám képeket készít, füstölgő kéménnyel, és mosolygó nappal. Ez a lány, a kérdésre, hogy mit jelent számára az otthon, összefüggéstelen vonalakat kezdett felfesteni vadul a táblára. Azóta rengeteg pszichológus elemezte ki a rajzot, de abban mind egyetértett, hogy a tábor beitta magát az elméjébe, és a káosz jelenik meg a fotón.

4. Minden napok New Yorkban – 1950-es évek

A következő felvételek bemutatják, hogy éltek az emberek New Yorkban, az '50-es években.

5. Chief John Smith 138 éves korában hunyt el

Bár ebben senki nem lehet biztos, mégis úgy tartják, ez a férfi 1784-ban született, majd 1922-ben hunyt el. Annyi biztos, hogy nagyon-nagyon idős volt. Élete során harcolt, halászott, lovagolt és mozdonyokat vezetett. Nyolc felesége volt, gyermeke azonban nem született egyiktől sem.

Halála előtt készült ez a felvétel
„Csak” 131 éves volt ezen a képen

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek