Starity

4 metálénekesnő, aki komoly betegséggel küzdött meg

2017. szeptember 14. 18:06   |   Szerző: Laureen

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egészségünk a legnagyobb kincsünk – ezzel mindenki egyetért, de sokszor csak akkor tudatosul bennünk, amikor éppen betegek vagyunk. Cikkünkben négy metálénekesnő betegségéről és a felépülésükről olvashattok.

hirdetés

Simone Simons

Az Epica vörös hajú frontasszonyánál 2008 januárjában a MRSA-fertőzést diagnosztizáltak. Ez a vírus általában nagyobb közösségekben terjed, főleg kórházakban. Nem tudni, milyen körülmények között fertőződött meg az akkor 23 éves Simone, de folyamatosan fáradtnak, gyengének érezte magát, majd légzőszervi panaszokkal, köhögéssel és bőrgyulladással küzdött. A gyógyuláshoz steril, kórházi körülményekre volt szüksége, így a csapat márciusban induló észak-amerikai turnéján Amanda Somerville helyettesítette őt. Az énekesnő májusra szerencsésen felépült, és azóta sem volt komolyabban beteg.

Kobra Paige

Brittany Paige, alias Kobra 2015-ben Carl Begai újságírónak mesélte el betegségének történetét. Néhány évvel ezelőtt a Kobra And The Lotus frontasszonyát megcsípte egy kullancs, amelynek következtében az élősködő által terjesztett Lyme-kór támadta meg őt. Éppen a 2014-es High Priestess című albumával turnézott a zenekar, amikor fény derült a karakteres hangú Kobra betegségére.

Egy hónapig szinte csak feküdtem, olyan mértékű fájdalmaim voltak!

– emlékezett vissza Kobra, aki egy antibiotikum-kúrának köszönhetően felépült a betegségéből, ám így is egy év kényszerpihenőt kellett tartania a csapatnak. A Lyme-kórról tudni kell, hogy mivel a tünetek szerteágazóak, sokszor csak a kullanccsal való találkozás után hónapokkal, sőt évekkel később derül rá fény, amikor már keményebb kezelések szükségesek. Ízületi fájdalmak, étvágytalanság, emésztési rendellenességek, fogyás, krónikus fáradtság és bőrpanaszok kínozzák a beteget. Ezek azonban más betegségek szimptómái is lehetnek – így gyakran előfordul, hogy hosszú ideig félrekezelik a pácienst. Szerencsére Kobra azóta makkegészséges, elmondása szerint pozitív életszemlélete is sokat segített a gyógyulásában.

Angela Gossow

Az Arch Enemyvel ismertté vált énekesnőnek ugyan egy egészen más jellegű kórral kellett megküzdenie, amely lelki eredetű, ám cseppet sem veszélytelenebb a többi betegségnél. A német származású szőkeség 17 éves volt, amikor szülei a válás mellett döntöttek. A kamasz Angie-t annyira megviselte családja szétszakadása, hogy anorexiás és bulimiás lett. Vagy alig evett, vagy rengeteg ételt tömött magába, amit végül szándékosan kihányt. Bár Angela életében nem tartott sokáig ez az időszak, szerencsére később összeszedte magát, sportolni kezdett, áttért a vegetáriánus, majd később a vegán táplálkozásra. Természetesen szakember is segítette az énekesnőt, aki most már csak egy rossz álomként emlékszik vissza erre az időszakra. 

Alissa White-Gluz

Az Arch Enemy jelenlegi frontasszonya nemrégiben fedte fel titkát: még a The Agonist tagja volt, amikor hatalmába kerítette napjaink egyik legkomolyabb lelki betegsége, a depresszió. Alissa elmondta, hogy mivel a depresszió gyakran változatos testi tüneteket vonultat fel, az ember könnyen azt gondolhatja, hogy valamilyen súlyos betegség támadta meg. E mentális kórkép azért veszélyes, mert ha nem ismerik fel időben és nem kap a beteg megfelelő kezelést, szélsőséges esetben akár öngyilkossági gondolatok jelenhetnek meg.

Az énekesnőt azonban kemény fából faragták: kognitív viselkedésterápiára járt, emellett hosszú hónapokig önsegítő, személyiségfejlesztő könyveket kezdett olvasni, amelyek segítettek neki állapota leküzdésében. Miután erőre kapott, jöttek a sikerek is: először az Arch Enemy énekesnője lett, majd a szerelem is rátalált a nála 21 évvel idősebb Doyle Wolfgang von Frankenstein személyében, aki a The Misfits alapítója. Alissa azóta erősebb és energikusabb, mint valaha, a depresszió démonával való küzdelmét pedig a Will To Power albumon írta meg, amely szeptember 8-ával került a boltok polcaira.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek