Starity

10 ok, amiért nem tudod abbahagyni a kajálást

2017. szeptember 11. 07:07   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeretnél ledobni pár kilót, de folyton éhes vagy, ezáltal eszel, így nem megy? Engedd meg, hogy segítsünk! Cikkünkben elhoztunk tíz okot, ami a folyamatos éhséged hátterében állhat.

hirdetés

Szomjúság

Az emberi agy aligha tud különbséget tenni az éhség és a szomjúság között, így meglehet, hogy amikor fel tudnál falni bármit, olyankor valójában szomjas vagy. Ha egy kiadós étkezés után úgy érzed, még mindig tudnál enni, igyál meg egy pohár vizet, és meglátod, pár percen belül elillan a farkaséhséged. Hogy elkerüld ezt a kellemetlenséget, folyamatosan fogyassz vizet a nap során, étkezések előtt és után fél órával pedig különösen javallott egy nagy pohárral való elfogyasztása.

Üres kalóriák

Egész nap eszegettél, így semmi nem indokolja, hogy éhes legyél, mégis az vagy? Ennek egyszerű oka lehet: csupa üres kalóriát nassoltál. Legyen szó édes vagy sós ropogtatnivalóról, kicsi vagy nagy adagról, egy biztos: ezek a nyalánkságok nem tartalmaznak a szervezet számára értékes tápanyagokat és vitaminokat, ellenben éhséget stimulálnak, így még többet eszel belőlük, és persze hízol tőlük. Próbáld meg lecsökkenteni a szénhidrátbeviteledet, és helyette fogyassz egészséges finomságokat!

Alváshiány

Az alváshiány komoly problémákhoz vezethet, így legalább 7-8 órát aludj éjszakánként, lehetőleg az este 10 – déli 12 óra közötti időintervallumban. Ha teljesítetted a szervezeted számára szükséges alvásidőt, kisebb a valószínűsége annak, hogy felébredszt időközben. Az alvás nagyobbik hányadának azért is kell éjszakai időpontra esnie, mert a szervezetünk ekkor melatonin hormont termel, ami a szervek megfelelő működésén túl a megjelenésünkért is felel.

Stressz alatti viselkedés

Az embereknek két típusa van, ha nyomás alatt kell cselekedni: az egyik csoport úgy reagál a stresszhelyzetre, hogy ételre még ránézni is képtelen, a másik csoport ellenben idegességét finomságok habzsolásával próbálja csökkenteni. Ha utóbbi tábort erősíted, akkor ez a pont neked szól. A stressz nem lehet kifogás arra, hogy kifosztasz egy édességboltot! Csökkentsd a feszültséget azáltal, hogy felhívod a szeretteidet és tanácsot kérsz tőlük, tegyél egy sétát a parkban, menj le a konditerembe edzeni, olvass egy könyvet vagy nézz meg egy számodra nyugtató erővel bíró filmet, esetleg egy epizódot a kedvenc sorozatodból! Ahelyett, hogy további üres kalóriákkal töltenéd meg a pocakodat, csinálj valami hasznosat!

Helytelen „nassolás”

Ugyan az alkohol nem számít nasinak, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy étvágygerjesztő hatással bír, így hajlamos lehetsz elfeledkezni róla, hogy jól meg kell válogatnod, mit fogyasztasz. Válassz világos színű, egészséges nassolnivalókat helyette, például egy szelet bruschettát grillezett zöldségekkel!

Fehérjehiány

Ha a szénhidrátbevitelt a minimumra csökkentetted, jöhetnek helyette a fehérjében gazdag ételek, melyektől energikusabb leszel és tovább távol tartják az éhséget. Fogyaszthatsz zöldségeket és gyümölcsöket is, de a táplálkozásod alapja a fehérje legyen! Válassz bátran sovány húsokat, tojást, halat, görög joghurtot (nem a cukros-csokis változatot!), hüvelyeseket!

A megfelelő zsírok hiánya

A zsírnak is több típusa van, ám nem mindegy, hogy ezek közül melyik kerül az asztalodra, ezáltal pedig a szervezetedbe! Nyilvánvalóan a gyorséttermi zsíros, lisztes, füstölt ételek nem a legjobbak a szervezet számára, így ha lemondani nem is tudsz róluk, hagyd meg őket különleges alkalmakra, és a bevásárlólistádra inkább olyan, egészséges zsírokat tartalmazó finomságok kerüljenek fel, mint a csonthéjasok, az avokádó, a különböző magvak, az olívaolaj és a vörös húsú halak. 

Szegényes táplálkozás

Félre ne érts, itt nem az egyes tételek árára gondolunk, csupán arra, hogy sokan szeretik elfelejteni, hogy az egészséges táplálkozás nem napi egy-két étkezést foglal magába, hanem legalább ötöt. Nem hiába tartják úgy, hogy az az egészséges, ha többször eszünk kisebb adagokat, így a reggeli-ebéd-vacsora mesterhármas mellé iktass be két további étkezést egy tízórai és egy uzsonna képében, és ne hagyd ki őket!

Instagram

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy az Instagramon belefutottál egy-egy ínycsiklandó eledelről készült fotóba, ami aztán meghozta az étvágyadat, nem igaz? Ha lehet, próbáld elkerülni ezeket a posztokat, mert még akkor is meghozzák az étvágyadat, ha egyébként nem is vagy éhes.

Kutyafuttában bekapott ételek

A legtöbbünket gyerekkorunk óta arra szokatnak a szülei, hogy a főétkezések a családi asztal körül zajlanak, ami nem véletlenül van így. Nyilván, amikor az ember a munkahelyén / iskolában van, nem áll módjában hazarohanni, hogy otthon, a szerettei körében költse el reggelijét, vacsoráját vagy ebédjét, de arra mindig figyelj oda, hogy amikor evésre kerül sor, nyugodtan leülj és az asztalod mellett fogyaszd el ételedet. Ez a szokás egyébként nemcsak a szüleink szeszélye miatt fontos, hogy ránk ragadjon, ugyanis ha kutyafuttában, út közben harapunk valamit, a gyomrunknak és az agyunknak nincs ideje, hogy megértse, történt valami, így hamar újabb adagot követel. Emellett fontos még, hogy minden falatot jól rágjunk meg, ezzel ugyanis elősegítjük a könnyebb emésztést, ami szintén nagy szerepet játszik a testsúlycsökkentésben.

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek