Starity

Nyolc dolog, amiben AZ film eltér a könyvtől

2017. szeptember 16. 19:07   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi a különbség a könyv és a filmadaptáció között? Ebben a cikkben válaszra lelhetsz!

hirdetés

Ez a cikk spoilert tartalmaz a könyvről és a filmről is! Csak saját felelősségedre olvasd tovább!

Az új Stephen King adaptáció 2 óra és 15 perc lett, sokan pedig az évtized egyik legigényesebb horrorfilmeként emlegetik, annak ellenére is, hogy 27 éve már megjelent egy verzió. Persze, az mai szemmel nézve az a technika és kosztüm sok tininek már inkább komédiának számítana leginkább, így már nagyon érett a remake.

Nézzük, miben különbözik a film a könyvtől!

1. Ahogy Azt látja a lúzerek klubja

A filmben Krajcáros (avagy Pennywise) nemcsak ijesztő bohócként, hanem eltérően is formát öntött: mindegyik gyereknek a legnagyobb rémálmát elevenítette meg. Bill Georgie-t látta a 2017-es verzióban, Bev egy véres fürdőt, Ben egy fej nélküli embert a könyvtárban, Mike lángokból kinyúló kezeket, Stan egy festményt életre kelve, míg Richie bohócokat. Bill, Eddie és Bev megfelel a „valóságnak”, ám a novellában Richie vérfarkast, Ben múmiát, Stan megfulladt gyerekeket, míg Mike madarat látott Az helyén.

2. Idősík

Amikor Georgie eltűnik az első pár percben, akkor 1988-at írunk, majd 1989-cel fojtatjuk. A könyvben Georgie-t 1957-ben ragadta el a Krajcáros, majd a Lúzerek klubja 1980-ban tér vissza a városba. A történet itt egyszerre játszódik a múltban és a jelenben.

3. AZ felfedezése

Ben a filmben rájön könyvtáros kutatása során arra, hogy Az évek óta terrorizálja Derryt, majd megosztja elméletét a Lúzerek klubjával. Az írott verzióban Mike fedezi fel az összefüggést, miközben egy antik fotóalbumát nézeget.

4. A könyvbéli Henry még a filmes Henrynél is sokkal rosszabb

Már az adaptációban is kiakasztó egy figura volt, a könyvben még ennél is nagyobb seggfej, ugyanis itt többek között megölte Mike kutyáját, majd Mike-kal is majdnem végzett, amikor a '80-as években visszatérnek Derrybe.

5. Lúzerek klubja felnőttként győzi le a bohócot

A kötet azzal kezdődik, hogy Georgie elvész 1957-ben, majd egy férfi, Adrian Mellon 1984-ben. Adrian tragédiájának hallatán Mike, aki még mindig Derryben tengeti napjait, felhívja egykori barátait a Lúzerek klubjából, és megkéri őket, hogy térjenek vissza, hogy együtt legyőzhessék Azt. (Valószínűleg ezzel fog folytatódni a film ígért második része.)

6. Krajcáros eredete

A mozgóképben nem térnek ki arra, honnan érkezett a bohóc, ami minden 27 évben visszatér Derrybe és annak környékére, hogy gyermekeket terrorizáljon. Nem tudni, hogy a második részbe belefoglalják-e, ám az olvasmányban részletes leírást adnak Az eredetéről, amit Richie és Mike fedez fel.

7. AZ igazi formája

Azt hiszed, láttad már a Krajcárost, ám nagyon tévedsz: az irományban a valós képe elképzelhetően egy óriási pók.

8. Orgia

A könyvben beszámolt az író egy tini-orgiáról, amiből végül a képi világban csak néhány kínos csókot láttunk. Talán nem is baj.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek