Starity

14 tény Dubajról, amiről kiderült, hogy kamu

2017. november 26. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rengeteg tévhit él a köztudatban Dubajjal kapcsolatban, mi pedig most ezeket szeretnénk eloszlatni egyszer és mindenkorra.

hirdetés

1. Dubaj a milliárdosok fővárosa

Durván ötezer dollármilliárdos él a világon, ám közülük körülbelül húszan élnek életvitelszerűen Dubajban. (És körülbelül ugyanennyi milliomos.) Ami azt illeti, a milliárdosok fővárosának sokkal inkább Peking tekinthető, ezt pedig New York követi a sorban.

2. A szegénység nem létező fogalom

Elnézve a bevándorlók adóbevallását, kijelentehtő, hogy igenis élnek szegény emberek Dubajban is. Egy ottani munkás havi munkabére körülbelül 200-350 dollár (~ 51-89 ezer forint) között mozog, ami nem tűnik túl magasnak ahhoz, ha hozzávesszük, hogy a legolcsóbb telefonelőfizetés 30 dollárba (~ 7700 forint) kerül. A helyzet az, hogy az élet igen drága Dubajban, így sok helyen előfordul, hogy egy szobában akár öten is együtt élnek.

Fotó: © imgur 

3. Dubaj tökéletes hely egy gyerek felnevelésére

Hogy ez mennyire nem igaz, bizonyítja, hogy rengeteg bevándorló otthon hagyja a gyermekeit már csak azért is, mert képtelen lenne finanszírozni a taníttatásukat. Az állami iskolában való tanulás ugyanis százezer dollárba (~ 25.5 millió forint) fáj egy szülőnek tizenegy évre, míg egy egyetemi diploma szinte megfizethetetlen egy átlagember számára, de még egy tehetősnek is nehéz előteremtenie a rávalót. Mindezen felül még nem is beszéltünk arról, hogy a forró hőmérséklet miatt mindenhol légkondicionáló berendezések vannak, ami nyilvánvalóan nem tesz jót egy fejlődésben lévő szervezetnek.

4. Dubaj egy ország

Dubaj nem egy ország, hanem egy város az Egyesült Arab Emírségek területén. Ami azt illeti, összesen hét emírség van, melyek mindegyikének külön-külön sejkje van, ezek közül pedig Dubaj a legnépszerűbb.

Fotó: © depositphotos  

5. Csak nehezen tudsz alkoholhoz hozzájutni

Mivel a Dubajban élők nagyon vallásosak, nekik nem megengedett az alkoholfogyasztás, de a turisták, illetve a nem muszlimok természetesen ihatnak, ám hogy ezt megtehessék, rendelkezniük kell egy speciális kártyával vagy náluk kell legyen a turistavízumuk. Ha ez megvan, nyugodtan vásárolhatsz alkoholt a hotelekben és a bárokban, bár tegyük hozzá, igen borsos áron.

6. Nincs munkanélküliség

Az élet nagyon egyszerű: aki itt munkát akar vállalni, rendelkeznie kell munkavállalói vízummal – ennek hiányában ugyanis 30 napon belül kiutasítanak Dubajból. A helyieknek ugyancsak egyszerű dolga van: ha magasabb beosztásba szeretnének lépni, megtehetik, amennyiben továbbképzik magukat, ezt pedig a világ legtöbb országának egyetemén költségmentesen megtehetik. (Ez azért van így, mert a kormányuk fizeti a taníttatásukat.)

7. Dubaj ökológiailag tiszta város

A lakosság folyamatos növekedése, az állandó építkezések, a vízforrások és a hulladékkezelési rendszer hiánya, valamint a természeti tájkép folyamatos változása, a városban lévő rengeteg autó miatt Dubaj egyáltalán nem nevezhető ökológiailag tiszta városnak.

8. Mindig nyár van és jó az idő

Az túlzás, hogy mindig jó az idő, kivéve, ha szereted a szaunákat. Tavasszal és nyáron ugyanis a hőmérséklet 48 fok körül mozog, nem is beszélve a magas páratartalomról és az élesen tűző napról, emellett az eget szinte alig láthatod a hatalmas mennyiségű porfelhő, illetve a szmog miatt. 

9. A rendőrök kizárólag luxusautókkal közlekednek

Az egész világot bejárta már a hír, hogy Lamborghinit és Bentley-t vezetnek a rend őrei Dubajban, de emellett BMW-ket, Audikat és Toyotákat is alkalmaznak. Erre egyébként azért van szükség, mert az itt élők többsége ugyancsak gyors autókat vezet, így kell, hogy a rendőrség is tartani tudja a lépést velük, amennyiben egy csavargó egy ilyen járgánnyal akar meglépni a törvény elől.

Fotó: © imgur  

10. Minden automatizált

Az egész városban érezni a technológia térhódítását – még a buszmegállók is légkondicionáltak, mindenhol találni ATM-eket, metró van a repülőtéren és gyakran belefuthatunk egy-egy robotrendőbe –, de olyan alapvető dolgok hiányoznak egyes kerületekből, mint például egy egyszerű csatornarendszer, így egy kis eső is képes megbénítani a várost. Ó, és akkor még nem is említettük, hogy a szennyvízelvezető sincs mindenhol kiépítve...

Fotó: © imgur  

11. Gepárdok és oroszlánok a háziállatai a helyieknek

Egzotikus állat házi kedvencként való tartása törvényellenes Dubajban, így ha elkapnak mondjuk egy gepárd vagy egy oroszlán társaságában, akár hat hónap börtön is várhat rád, emellett 2700 és 138.000 dollár (~ 689 ezer - 35.2 millió forint) körüli bírságot leszel kénytelen kifizetni. Ami a háziállatokat illeti, a legtöbben macskát tartanak, a kutyát itt nem különösebben preferálják.

12. Dubaj felhőkarcolókból áll

Hogy átlásd a kontrasztot, Dubajban vannak 163 emeletes épületek, többszintes villák, lakóházak és egyemeletes otthonok. A város folyamatosan fejlődik, egyre jobban beépül, ám a helyiek szívesebben élnek privát villákban, ahol még szomszédok sem zavarhatják meg nyugalmukat.

Fotó: © imgur  

13. Főképp arabok élnek a városban

Dubaj lakosságának körülbelül 25%-a indiai, a helyiek pedig a város népességének 9%-át teszik ki. Az indiaiak után a második legtöbb ember pakisztáni és bangladesi, vagyis a többség különböző országokból és földrészekről származik. Ami a munkavállalást illeti, az emberek túlnyomó része építési terülteken és gyárakban dolgozik.

Fotó: © imgur  

14. A jólét az olajnak köszönhető

Az olaj felfedezése előtt gyöngyök miatt merültek le az emberek, így már akkor elkezdett virágozni a város. A Perzsa-öbölből való gyöngyökből készült ékszerek egyébként a mai napig nagyon értékesek és keresettek.

Fotó: © depositphotos  

via Bright Side

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek