Starity

Több száz megkövesedett dinoszaurusztojásra bukkantak a paleontológusok!

2017. december 06. 20:08   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kína északnyugati részén bukkantak a több millió éves kövületekre a szakemberek.

hirdetés

Elképesztő felfedezést tettek a paleontológusok a közelmúltban, ugyanis több, mint kétszáz megkövesedett dinoszaurusztojásra bukkantak a Góbi-sivatagban, melyek egykor a Hamipterus tianshanensis névre keresztelt pterodaktilusz fajhoz tartoztak. A hírt a Science magazin hasábjain hozták le először.

Emlékszem, amikor megláttam az első példányokat, azt gondoltam, ez nem lehetséges! Korábban kevesebb, mint tíz tojásunk volt, most meg több százat találtunk egy helyen

– nyilatkozta Alexander W. A. Kellner, a Rio De Janeiro-i szövetségi egyetem paleontológusa.

Fotó: Zhao Chuang

A tojások megtalálásában egyébként az a legizgalmasabb, hogy általuk a szakemberek megvizsgálhatták, milyen életmódot is folytattak e szárnyas dinoszauruszok életük kezdeti szakaszában. Ami magát a fajt illeti, 160 millió évvel ezelőtt még az eget hasították, ám 66 millió évvel ezelőtt a többi fajjal együtt kihalásra ítélte őket a természet egy máig ismeretlen oknál fogva.

Ami a pterodaktiluszokat illeti, őket tartják avalaha élt leghatalmasabb repülni tudó állatoknak, melyeknek több, mint háromméteres szárnyaik, vastag elülső tarajuk és számos apró, tűhegyes fogaik voltak, amikkel halakra vadásztak.

A fent említett tojásokat a kínai tudományegyetem paleontológusa, Xiaolin Wang fedezte fel egy 120 millió éves temetőben, ahol egykor, a Kréta korban gazdag élővilággal rendelkezett tó állt, így ideális hely volt a pterodaktiluszok számára. A tudósok szerint egy óriási vihar söpörhette a tojásokat a tóba, melyek mellett kifejlett állatok csontjait találták meg.

Íme, a talált tojások és csontok

Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondta volna nekem, hogy több száz pterodaktilusztojást fogok találni, azt mondtam volna, hogy Még álmaidban sem!, erre most itt vagyunk

– lelkesedett Dr. Kellner, aki szerint a tojások lelőhelyének közelében lehetett az ősmadarak fészekrakó helye.

A pterodaktiluszok annak idején lágy héjú tojásokat raktak, akárcsak a ma élő kígyók és gyíkok. A tojások magas számából arra következtetnek a szakemberek, hogy a dinoszauruszok rendszeresen visszatértek fészekrakó helyükre, hogy ott költsék ki kicsinyeiket.

A maradványokat CT-vizsgálatnak is alávetették, melynek során a 215 talált tojás közül 16-ban embriómaradványokat találtak – ezeknek részben kifejlődött szárnyaik és fogak nélküli állkapcsaik voltak. A vizsgálatok során arra a végkövetkeztetésre jutottak a paleontológusok, hogy a tojásokból kikelt fiókák hátsó lábai erősebbek és fejlettebbek voltak a mellsőknél, melyeket mászásra használtak, ugyanis életük kezdeti szakaszában nem tudtak repülni – ezt a képességet csak később sajátították el, ami egyben azt is jelenti, hogy a szülők hosszabb ideig gondjukat viselték az új generáció tagjainak.

via New York Times

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek