Starity

8 jel, ami arra utal, hogy valaki depresszióval küzd

2017. december 19. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Az elmúlt években rengeteg ismert embert veszítettünk el, halálukban pedig sok esetben szerepet játszott a családtagok által fel nem ismert és nem kezelt depresszió.

hirdetés

Cikkünkben összegyűjtöttük a depresszió nyolc könnyen felismertő tünetét, így amennyiben ezeket észleled magadon vagy valamelyik szeretteden, időben léphetsz a probléma orvoslásának érdekében.

1. Filozófiai kérdések feszegetése

Azok az emberek, akik titkon depresszióval küzdenek, gyakran feszegetnek filozófiai kérdéseket és kissé absztraktnak tűnő mondatokat találnak használni egy-egy átlagos probléma kapcsán is. (pl.: Azt mondják, „Mindig ez történik velem!” ahelyett, hogy „Nem alszom eleget.” vagy „Ennek semmi értelme nincs!” ahelyett, hogy „Úgy vélem, valami mással kéne próbálkoznom.”.) Ha pedig filozófiai gondolatok, tartsuk szem előtt, hogy a depressziós ember sokszor elmélkedik az élet értelméről, mely gondolat visszatérőnek bizonyul az esetében. Mondatai nemcsak absztraktok, hanem homályosak is, nehéz belőlük kihámozni, mire gondol a jövővel kapcsolatban.

hirdetés

2. Kifogások keresése

A depressziós ember gyakran kifogásokat gyárt annak érdekében, hogy elrejtse mások elől valódi vágyait és a boldogtalanságát. Például egész mesét kerekít, csak hogy kihúzza magát egy meghívás alól, így senki előtt nem kell megjátszania magát és nem fognak a lelkivilága felől érdeklődni.

3. Nem megfelelő reagálás

Aki ezzel a komoly mentális betegséggel küzd, egész egyszerűen másképp látja a világot, mint az egészséges emberek. Mindenkivel egyetért, nem fejezi ki a véleményét egy-egy felmerülő kérdés kapcsán, nem mutatja ki vágyait, fel se veszi az ellene irányuló sértéseket és megszűnik fájdalmat érezni még akkor is, ha elveszít valakit a közvetlen környezetéből – legyen az családtag vagy barát.

4. Pszichoszomatikus betegségek megtapasztalása

A depressziós emberre jellemző, hogy fizikai fájdalmakat tapasztal – vagy épp kreál magának. Aki ezzel a betegséggel küzd, gyakran panaszkodik szív- és végtagfájdalmakra, légzési nehézségekre, fej- vagy épp fogfájásra. Általában az orvosi vizsgálat ilyenkor alá szokta támasztani, hogy valójában jól szolgál az illető egészsége – panaszai lelki okokra vezetőek vissza, a fájdalom érzése pedig instabil állapotra utalhat az avatott szem számára. Ha mindez nem volna elég, a fájdalom további feszültséget és szorongást idéz elő a depressziós személy életében, így kialakul egyfajta ördögi kör, amiből nehéz egyedül kikecmeregnie.

5. Egyetlen dologra való koncentrálás

A mentális betegség tünete az is, ha valaki már-már megszállottjává válik valaminek. Olyan, mintha válaszokat keresne egy bizonyos kérdésre, de a megszállottsága ellenére sem tudná megoldani a fennálló problémát, ráadásul folyton azt a látszatot kelti, hogy keményen próbálkozik a megoldás keresésével. Folyton visszatér ugyanahhoz a problémához, állandóan rágódik rajta, de ahelyett, hogy tenne valamit az ügy érdekében, minden amit tesz vele kapcsolatban az, hogy beszél róla. 

6. Rendetlenné válás

A depresszió nemcsak az ember lelkiállapotára, hanem a külsejére és a könyezetére is kihat. Beszédes lehet, ha valaki hanyagolni kezdi a rendszeres tisztálkodást és otthonának takarítását. Ezek főleg akkor lehetnek feltűnőek, ha az illető azelőtt odafigyelt magára és a közegre, amiben él.

7. A produktivitás megváltozása

Ha a munkához való attitűdje jelentősen megvátozik valakinek, akkor is meg kell szólaljon a vészharang a fejedben, mivel ugyancsak a felszín alatt meghúzódó depresszió lehet az oka. Ha valaki nem tudja többé ellátni mindennapi feladatait, feledékennyé válik, állandóan fáradt, és mindenről azt gondolja, hogy értelmetlen, akkor bajt szimatolhatsz. Ugyanez igaz azokra is, akik korábban inaktívak voltak a munkájukban és hirtelen lelkesedni kezdenek minden feladat iránt, már-már munkamániássá válnak és szomjaznak az elismerésre. Ezek a viselkedésformák ugyanis azt jelentik, hogy az illető a feladatokba vagy azok hiányába akar menekülni az érzései elől.

8. Feltűnő boldogságérzet

Az emberek gyakran a boldogság illúziója mögé rejtik depressziójukat – a kívülálló számára úgy tűnhet, ők a világ legboldogabb, leggondtalanabb emberei. Jelzésértékű lehet azonban, ha kerülik a komoly témákat a beszélgetések során, és indokoltlan nevethetnékjük támad egy-egy komoly helyzetben.

Hogyan segíthetsz?

  • Ha úgy találod, van a környezetedben olyan, aki depresszióval küzd, próbálj meg beszélgetni vele az egészségéről és a problémáiról. Ajánld fel neki a segítséged! Ha elutasít, hagyd kicsit magára, de tartsd figyelemmel a viselkedését!
  • Ne csinálj viccet a problémáiból, és lehetőleg tartózkodj az olyan kliséktől, mint a „Szedd össze magad!”, „Hagyd abba!”, és „Nyugi!”.
  • Segíts neki a háztartás vezetésében és mindennapi feladatai elvégzésében, hiszen a depresszió az ember minden lelki és fizikai energiáját felemészti.
  • Ne nyaggasd azzal, hogy éljen aktívabb életmódot, hagyd, hogy magától összeszedje magát! Ha majd készen áll rá, aktívabb lesz!
  • Ne telepedj rá, de ne is távolodj el tőle túlságosan! Érezze, hogy ott vagy mellette és számíthat rád!
  • Ne bagatellizáld el a problémát! Javasold neki, hogy kérjen professzionális segítséget!
  • Törődj vele! Minden apró segítség, egy-egy jó szó vagy mosoly is csodákra lehet képes. A lényeg, hogy érezze, nincs egyedül, van, aki törődik vele.

via Bright Side

  twitter 
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek