Starity

Öt film az iskolai lövöldözésről

2018. február 16. 17:05   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Amerikában havi 12-re nőtt a halálos lövöldözések száma, ám nem kívánják szigorítani a fegyvertartást.

hirdetés

Tizenheten vesztették életüket Floridában egy középiskolában, miután egy volt diák mészárlást rendezett. A Nikolas Cruz névre hallgató hidegvérű fiatal korábban több megjegyzést tett a neten, hogy iskolai lövöldöző akar lenni, ám senki nem figyelt rá és a további aggasztó jelekre (többek között, hogy közösségi profilján megkínzott állatokról posztolt képet).

Ha bővebben érdekel a téma, vagy éppen az, hogyan figyelhetsz fel a jelekre, akkor az alábbi öt filmből tudsz csemegézni.

1. Beszélnünk kell Kevinről (2011)

Eva feladja karrierjét és szakmai ambícióit, hogy életet adjon Kevinnek. Az anya és gyermeke közti viszony már a kezdetektől bonyolultan alakul. Mikor Kevin tizenöt éves lesz, egy egészen elképesztő és az egész közösség számára feledhetetlen dolgot művel. Eva saját érzéseivel, a bánattal és a felelősséggel küzd. Szerette valaha egyáltalán a gyerekét? Kevin hibája vajon mennyiben volt az ő hibája, ha másképp neveli, máshogy alakulnak a dolgok? 

2. Elefánt (2003)

1999-ben az amerikai Columbine Gimnáziumban a 17 éves Dylan Klebold és a 18 éves Eric Harris lelőtt tizenkét diákot és egy tanárt. A vérengzésben még huszonhárom ember sérült meg. Tettük nem ámokfutás, hanem előre kitervelt vérengzés volt. A gyilkosságok elkövetése után a két tinédzser öngyilkos lett. Az Elefánt ennek a teljesen átlagosnak induló iskolai napnak a történetét meséli el, amely váratlanul véres tragédiába torkollt.

3. A mi drága kisfiunk (2010)

Bill és Kate (Sheen és Bello) reménytelenül  próbálnak magyarázatot találni a szörnyű eseményre, amikor gyermekük több diák életét kioltó lövöldözésbe kezdett az egyetemen, majd saját magával is végzett...

4. Robbanékony tinédzser (2002)

Trevor Adams jó ideje kitaszítottnak számít az iskolában. Egyszer ugyanis csinált egy bombát, ami igaz, hogy nem működött, de azóta mindenki úgy néz rá, mint egy gyilkosra. Az azonban senkit sem érdekel és senki sem tudja, hogy Trevor hogyan jutott el ebbe az állapotba. Ám most kap egy esélyt az élettől: egy színdarabban övé lehetne a főszerep, és pont ő játszhatná el a gyilkos szerepét. Vajon megragadja-e ezt a lehetőséget, vagy beváltja a korábbi ígéretét és megbosszulja a sérelmeit?

5. Szemvillanás alatt (2007)

A zabolátlan, merész és élénk képzelőerővel megáldott tinédzser, Diana (Evan Rachel Wood) alig várja, hogy belevethesse magát a nagybetűs életbe, miközben legjobb barátnője, a visszafogott Maureen (Eva Amurri) egyre nagyobb aggodalommal figyeli kicsapongásait. A felnőtt, kertvárosi családanyaként élő Dianát (Uma Thurman) félelmek és kétségek gyötrik, ugyanis máig szörnyű emlék kísérti: egy tragikus végkimenetelű középiskolai lövöldözés, melynek során Maureennal élet és halál közötti döntéshelyzetbe kerülnek, mely mindörökre megváltoztatja jövőről szőtt álmaikat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek