Starity

AURORA: „Légy isten egy lány alakjában”

2018. április 16. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lisandro Ruiz Díaz, az Indie Hoy egyik lelkes szerkesztője néhány nappal ezelőtt interjút készített Aurora Aksnes dalszerzővel, kit többek között az argentin Lollapalooza fesztivál szomorú eseményeiről is kérdezett.

hirdetés
AURORA: „Légy isten egy lány alakjában”
Fotó: David Standish

2018. március 16-án érkezett Argentínába a világhírű Lollapalooza fesztivál, mely korántsem telt el olyan zökkenőmentesen, mint ahogyan elsőre tervezték - az utolsó napon, március 18-án ugyanis a zenerajongók legnagyobb bánatára kénytelenek voltak lemondani az aznapi koncerteket és lerövidíteni a fesztivált a rossz időjárási körülményekre hivatkozva. Ennek köszönhetően olyan előadóknak kellett elhalasztaniuk fellépéseiket, mint a Pearl Jam, a Milky Chance, Kygo, a The National, az LCD Soundsystem, David Byrne vagy a Volbeat, valamint Aurora is ezen a napon lépett volna színpadra.

A 21 éves lány először járt Argentínában, minek köszönhetően bemutatkozó nagylemezéről, a 2016. március 11-én megjelent All My Demons Greeting Me as a Friend-ről tervezett volna néhány dalt előadni, de a showt végül elhalasztották. Az énekesnő ennek ellenére igen sok időt töltött a Buenos Aires-i rajongóival, akik hotelénél várakoztak, végül pedig még el is énekeltek együtt néhány dalt.

— Láttam néhány posztot a közösségi oldalakon arról a napról, amikor találkoztál a rajongóiddal a hotelnél és énekeltetek is együtt. Hogyan élted meg azt a pillanatot?

— Nagyon sajnáltam a rajongóimat, amikor megtudtam, hogy törölték a Lollapalooza utolsó napját. Minden aznapi tervünk egyszer csak megsemmisült. Igazság szerint éppen aludtam a szobámban, amikor meghallottam, hogy a nevemet kiabálják. Gyorsan lefutottam, hogy találkozzak a gyermekeimmel, és végül szerveztem egy kis Meet & Greet-et, hogy mindenkivel tudjak képet készíteni és beszélgetni.

— Ez igazán szép. Számítottál arra, hogy ennyi rajongód van Argentínában?

— Nem, fogalmam sem volt róla! És mind annyira kedvesek és különlegesek. És persze most, hogy találkoztam velük, tudom, hogy egyszer mindenképp vissza kell jönnöm, hogy megadhassam nekik azt, amire vágytak. Nagyon boldog vagyok, amiért találkoztam velük, hogy vannak itt emberek, akik várnak rám. Egyszerűen fantasztikus volt.

— Három országban játszottál a Lollapaloozán Tyler, The Creator helyett, akinek le kellett mondania a fellépéseit. Hogyan reagáltál, amikor hirtelen megtudtad, hogy ilyen hamar el kell utaznod?

— Nagyon furcsa volt. A családom és a barátaim úgy tudták, hogy egész hónapban nincs semmi dolgom, ezért szabadságra akartam menni Norvégiában, a szeretteimmel tölteni egy kis időt. Aztán hirtelen felhívtak, mondván, hogy: "Egy hét múlva Dél-Amerikába megyünk", én pedig sikoltoztam örömömben. A zenekarom néhány tagja nem tudott velünk jönni a hirtelen változások miatt, ezért új embereket kellett találnunk, akik pár napon belül velünk tudtak tartani. De nagyon jó volt, megcsináltuk, és most itt vagyunk.

— Meg tudnád mondani hogy ez mit jelent: Be God in the shape of a girl (Légy Isten egy lány alakjában)

— Ahw, ez egy új dal!

— Egy rajongó kért meg, hogy tegyem fel ezt a kérdést, ugyanis odaadtál neki egy papírt, amire ez volt ráírva. Meg tudod mondani, hogy ez honnan származik?

— Sajnos erre nem válaszolhatok. Ez egy olyan dal, ami nagyon sokat jelent nekem, a következő albumon a nyolcadik helyen fog szerepelni. Ez a dal egyik sorából származik.

— Szóval ez azt jelenti, hogy hamarosan új zenéd jelenik meg?

— Igen, hamarosan új zenék fognak jönni. Aztán pedig az album, ami reményeim szerint még ebben az évben megjelenik.

— És miről ez a dal?

— Sok különböző dologról szól. Fontos dolgokról. Azt hiszem, az emberek számára különböző jelentéssel fog bírni. Legnagyobb ihletül pedig maguk az emberek szolgáltak: hogy milyen nehéz embernek lenni, minden, amit az emberi lény magába foglal.

— Mivel te is egy fiatal lány vagy a zeneiparban, sok nemi egyenlőtlenséggel találkozol?

— Igen, ezzel mindig találkozok. De nagyon határozott vagyok azzal kapcsolatban, hogy akárhová megyek, követeljem, hogy engem is tiszteljenek. Nagyon szerencsés voltam az úton, de sajnos láttam szörnyű dolgokat: például amikor Los Angelesben voltunk az ételeket kiszolgáló férfiak normális öltönyt viseltek, a nők pedig fürdőruhát. Mondtam az embereimnek, hogy mennyire kellemetlenül érzem magam, nagyon furcsa volt, hogy meghívtak egy olyan eseményre, ahol szinte én voltak az egyetlen nő, és mindannyian teljesen másképp öltözködtek, mint én. Mindig látok ilyeneket. De mindaddig, amíg szem előtt tartom, hogy kijár nekem is a tisztelet, hogy hiszek magamban és kimondom, amit gondolok, az út sokkal egyszerűbb tud lenni.

— Visszatérve a Lollapalooza-témára, voltak olyan művészek, akik elnyerték a tetszésedet?

— Nem láttam sokat a koncertekből. De talán... Lana Del Rey. Nagyon szeretem őt.

— És milyen zenét hallgattál az utóbbi időben? Esetleg valaki új, akit felfedeztél?

— Nos, valójában én... nem hallgattam sok zenét az utóbbi időben... sem az életemben.

— Valóban?

— Igen. Nagyon szeretem a csendet. Én inkább, azt hiszem... nem is tudom... mindig a zenére gondolok, mindig a zene jár a fejemben, a zene a munkám... tehát nincs szükségem mások dalait hallgatni.

— Tehát megszoktad a csendet? Csendes helyről származol?

— Igen, oh (sóhajt)... ez egy nagyon jó kérdés. Szeretem a csendet, és mindig ki is használom. Ha egyedül vagyok a házamban, szeretek a padlón ülni, csendben, akár órákig... szeretem a csendet, ez egy nagyon inspiráló dolog. És ott írok, akkor, amikor minden olyan csendes. Azt hiszem, ez igazán varázslatos.

— A csend értékét kihasználni egy nagyszerű tanács, nem is gondoltam volna, hogy ezt egy zenésztől fogom hallani...

— (Nevet) Igen, látom.

— Végezetül pedig, mi fog történni a jövőben? Már meséltél nekünk egy dalról az albumról, de mi lesz azon kívül?

— Csak folytatni akarom a lemez munkálatait és nagyon szép zenéket készíteni. Vadászok, próbálom megtalálni a tökéletes dalt. Ez a legfontosabb küldetésem. A legtöbb zenémmel próbálok segíteni az embereknek és egy kicsit jobb hellyé varázsolni a világot. Ez egy nagyszerű cél, ez az, amit mindig szem előtt tartok, amiért dolgozok. Folytatni szeretném az abumok készítését, egy idő után pedig egy könyvet is fogok írni. És még ezer dolgot szeretnék csinálni. Örülök, hogy erre még van időm, hogy mindenzt megvalósítsam.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

zene interjú Aurora
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek