Starity

Hét híresség, aki mentális zavarokkal küszködik

2018. július 25. 15:03   |   Szerző: Blarece

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy ház, vastag bankszámla, díszes autók, rengeteg rajongó- úgy tűnik, mindenük megvan. Azonban a hírnév nem véd ám meg az egészségügyi problémáktól.

hirdetés

Sok híresség osztja meg történetét a betegségekkel vívott harcáról. A sztorijaik, a bátorságuk és az, hogy nyíltan tudnak beszélni róla, sokaknak segít abban, hogy segítséget merjenek kérni,

Ők lennének azok a hírességek, akik beismerték, hogy mentális problémákkal küzdenek:

Chrissy Teigen – Szülés utáni depresszió

Sikeres modell, műsorvezető és John Legend feleségeként Chrissy továbbította egyik esszéjét 2017 áprilisában a Glamour magazinnak, melyben ezeket írta:

Múlt évben mindenem megvolt ahhoz, hogy boldog legyek. De én mégis boldogtalan voltam. Amit alapvetően mindenki  - rajtam kívül - sejtett, az ez volt: Szülés utáni depresszióm van.

Teigen azzal zárta le írását, hogy elmagyarázta, miért döntött úgy, hogy felszólal:

Azt szeretném, hogy az emberek megtudják, ez bárkivel megtörténhet. És nem kívánom senkinek, hogy megtudják milyen érzés egyedül, és zavartnak lenni.

Demi Lovato – Bipoláris zavar

A lassan 25 éves Demi tinédzser kora óta közéleti személyiség és előadóművész. 18 éves korában elmesélte saját történetét a zaklatásról,  az evészavarról, a vagdosásról és a depresszióról.

Egy interjú keretein belül elmagyarázta, hogy akkor diagnosztizálták bipoláris zavarral, mikor éppen az evészavara miatt kezelték. Azidő alatt, Demi megtanulta uralni dühkezelési problémáját és elsajátította a módját annak, hogy hogyan irányítsa és értse meg érzéseit.

Jelenleg Lovato a Be Vocal: Speak Up for Mental Health című kampány szóvivője.

Adele – Szülés utáni depresszió

Ez a Grammy-díjas művésznő 2016-ban nyílt meg a Vanity Fairnek a szülés utáni depressziójával kapcsolatban, ami a fia születése után jelentkezett nála. 

Elég súlyos depresszió kerekedett felül rajtam miután megszületett a fiam, és ez megrémisztett

– mondta. Állította, hogy semmilyen gyógyszert nem szedett ellene, és nem is beszélt senkinek róla.

Nagyon tartottam ettől az egésztől.

Lady Gaga – Poszttraumás stressz zavar

A színészetben és éneklésben elért sikereitől eltekintve, Lady Gaga nyíltan beszélt 2016 decemberében a poszttraumás stressz zavaráról. Beismerte egy 2014-es interjújában azt is, hogy erőszak áldozata lett 19 éves korában. Ezt mondta:

A saját traumám segített megérteni másokét.

Daniel Radcliffe – Obszesszív-kompulzív zavar

A srác, aki a Harry Pottert egy mindenki által ismert névvé tette 10 évesen, obszesszív-kompulzív zavarral küzd öt éves kora óta.

A nőket, férfiakat és gyermekeket egyaránt érintő állapot makacsul visszatérő gondolatokra készteti a betegeket. Az obszessziónak nevezett gondolatok hatására a betegek újra és újra végrehajtják ugyanazt a cselekvéssort, hogy megszabadulhassanak ezektől a gondolatoktól. A kompulzióként jelölt viselkedésformákat gyakran szigorú „szabályok” irányítják, és akár több órát is felemészthetnek. A betegek többsége felismeri, hogy aggodalmai nem valósak, és a kényszeres cselekvések értelmetlenek. Ez szégyenérzetet kelt bennük, mely visszatartja őket attól, hogy nyíltan beszéljenek a problémáról.

Alexandra Daluisio írónő az alábbiakat mondta ezzel kapcsolatban:

Dan akkor döntötte el, hogy segítséget kér, mikor a szorongása megakadályozta őt abban, hogy 5 percre lekapcsolja a lámpát. Már akkor, olyan fiatalon tudta, hogy valamit tenni kell.

Leonardo DiCaprio – Obszesszív-kompulzív zavar

Az Oscar-díjas színész beismerte, hogy késztetést érez arra, hogy többször átsétáljon az ajtókon, és rálépjen a használt rágógumi által hagyott járdafoltokra. Elmondása szerint DiCaprio-nak sikerült betegségét irányítása alatt tartania, ezt mondván:

Oké, kezdesz nevetséges lenni. Ne lépj már rá minden rágógumifoltra, amit meglátsz! Nem kell ezt csinálnod.

Dan Reynolds – Depresszió

Az Imagine Dragons frontembere, Dan Reynolds a sikereitől eltekintve úgy írja le magát: „depressziós, mint a pokol”.  2012 óta Reynolds őszintén beszél a depressziójáról.

Az egy igazán ijesztő dolog, mikor mindened megvan, amit csak akartál, de belül mégis ürességet érzel, mert azon a pontban azt gondolod 'Ember, ha ezek után sem vagyok elégedett, akkor nem tudom, mikor leszek.' 

Az új szerepe férj és apaként motivációt adott neki arra, hogy pozitív változtatásokat hozzon.

Azt az érzést keltette bennem, hogy újra kell értékelnem, és találnom egy mélyebb értelmet az életemnek..

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek