Starity

Sztárok, akik vagyonokat veszítettek el

2018. augusztus 24. 08:08   |   Szerző: Starity

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hiába a fény, a siker és a csillogás, egyáltalán nem lehetetlen, hogy sztárként villámgyorsan a gödör alján találd magad. Bemutatunk néhány celebet, akik eszméletlenül sok pénzt veszítettek és csődközelbe jutottak.

hirdetés
Sztárok, akik vagyonokat veszítettek el

Szinte hihetetlen, hogy akár több százmillió dolláros vagyonnal is komoly pénzügyi problémák merülhetnek fel a mindennapok során, márpedig vannak olyan hírességek, akiknek ennyi pénz sem elég ahhoz, hogy gond nélkül éljék az életüket. Van, aki egy életre elvesztett mindent és van, aki fel tudott tápászkodni. Megnéztük a celebek legnagyobb pénzügyi bukásait. 

Michael Jackson

Ki gondolta volna, hogy a pop királyának voltak valaha pénzügyi gondjai? Pedig a fékezhetetlen költekezést, a luxuskiadásokat Michael Jackson sem tudta mindig saját zsebből fedezni még pályája csúcsán sem. Éppen ezért, amikor 2009-ben elhunyt, 400 millió dolláros adósságot hagyott hátra, ráadásul a híres otthonát, a Neverland Ranchot is majdnem elárverezték 2008-ban.

Mike Tyson

A nehézsúlyú bokszoló bár 300 millió dollárt bunyózott össze karrierje során, mégis 23 millió dolláros tartozást halmozott fel 2003-ban. Csődöt jelentett majd börtönbe, aztán rehabra vonult. Ügyvédeknek, a brit adóhatóságnak, személyi edzőnek is tartozott, a volt felesége pedig peres úton követelt tőle 9 millió dollárt plusz az elmaradt gyerektartást.

50 cent

A rapper zenéjén túl arról is híres, hogy igen impozáns üzleti birodalmat épített ki maga köré, ami egyben a vesztét is jelentette a 2008-as válság során, amikor részvényei árfolyama zuhanni kezdett. 2016-bn már 32 millió dolláros adóssággal a háta mögött jelentett csődöt. Persze nem kell aggódnunk a zenészért: 2014-es albumáért Bitcoinnal is lehetett fizetni, amiből 700 össze is gyűlt. A Bitcoin – bár már messze nem ér annyit, mint korábban – milliókat hozott a konyhára egy évvel ez előtt, amikor 50 cent felfedezte az elfeledett kriptovalutákat.

MC Hammer

A „U Can’t Touch This” című slágere után szolid 30 millió dolláros vagyont gyűjtött a zenész a 90-es években, innentől viszont eluralkodott rajta a vásárlási láz. Versenylovak, 200 fős „udvartartás” egy méregdrága ingatlanban, és persze folyamatos partizás. 1996-ban már 13 millió dolláros tartozás és megannyi folyamatban lévő per szólt MC Hammerről.

Dennis Rodman

A kosaras életem sem volt mindig fenékig tejfel. Az észak-koreai diktátor Kim Dzsongunnal parolázó celeb 2012-ben olyannyira a tönk szélén állt, hogy ügyvédei szerint a mindennapi kiadásokat sem volt miből fedeznie.

Allen Iverson

Nem megszakítva a kosaras fonalat, szintén tanulságos Allen Iverson esete, aki 154 millió dollárt keresett szárnyaló sportkarrierjével az NBA-ben, nem számolva a szponzori bevételeket és az életreszóló szponzorit szerződést a Reebokkal. A 11 All-Star címet összegyűjtő Iverson havonta több tízezer dollárt szórt el ékszerekre, kocsikra, partira vagy luxuséttermekre, így nagyon gyorsan fordult a kölcsönök felé, amelyeket – amíg jól ment a szekér – könnyedén tudott fizetni. A szerencsejátékfüggőség, válása és alkoholproblémái aztán gyorsan átvették a főszerepet, olyannyira, hogy válóperén állítólag azt ordibálta, hogy már egy sajtburgerre sincs pénze.

Mit tehetsz, ha pénzügyi nehézségeid támadnak?

Persze ekkora vagyonról a többség csak álmodhat, azonban a tanulságot mindenkinek megéri leszűrni. Az ilyen hatalmas vagyon kezeléséhez mindenképp szakemberre van szükség – tanácsolják a Bank360 pénzügyi szakértői. Azt azonban mi is megtehetjük, hogy saját pénzügyeink alakítását saját kezünkbe vesszük, és megfelelő forrásokat felhasználva edukáljuk magunkat és kihasználjuk az ingyenes online pénzügyi eszközökben rejlő lehetőségetek. Egy gyakorlati példánál maradva: ha túl magas a hitelünk törlesztőrészlete, kereshetünk egy sokkal olcsóbb adósságrendező hitelt egy hitelkalkulátor segítségével, így könnyítve terheinken. 

A legfontosabb tanács talán mégis az lehet, hogy mindig csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér és ne akarjunk annál is többet költeni, mint amennyink van.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek