Starity

Oscar-díj 2019: a Napszállta Magyarország hivatalos nevezése

2018. szeptember 15. 10:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Döntőbizottság Nemes Jeles László legújabb filmjét, a Napszálltát választotta, így ezzel nevez Magyarország a jövőévi Oscarra.

hirdetés
Oscar-díj 2019: a Napszállta Magyarország hivatalos nevezése
Fotó: Laookon Filmgroup

Kedden hozta nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Filmalap, hogy kiválasztották a filmet, amelyet Magyarország nevez a 2019-es Oscar-díjra, a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

A Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága ismét egy Nemes Jeles-alkotást választott, mégpedig László legújabb rendezését, a Napszálltát.

A jövőre 91. alkalommal megrendezésre kerülő átadóra - az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint -, a legjobb idegennyelvű film kategóriába minden ország olyan filmet nevezhet, melyet a hazai mozik 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között mutatnak be.

A Napszállta hivatalos világpremiere a velencei filmfesztiválon volt, melyről el is hozta a nemzetközi filmkritikusok szövetségének, a FIPRESCI zsűrijének díját. A magyar mozikban szeptember 27-től látható a Jakab Juli főszereplésével készült film.

1913 nyara, Budapest - a béke utolsó napjai. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. 

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle - a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek