Starity

Ezért nem alkalmaz sokszínű modelleket a Victoria's Secret

2019. január 02. 11:11   |   Szerző: koroleva

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Régóta foglalkoztatja a világot a kérdés: mikor fogunk látni különböző modelleket a VS-kifutóin? A válasz hosszú idő után megérkezett, és nem túlságon biztató.

hirdetés

Az utóbbi években a szociális média teljesen átformálta életünket: liberálisabbá tette a szépségideált, ezzel előtérbe hozva önmagunk és a környezetünk könnyebb elfogadását. Nem kellett azon szomorkodnunk, hogy nem hasonlítunk az extrakarcsú kifutómodellekre, hiszen az ügyeletes reality-sztár Kim Kardashian valósággal trendet csinált a teltkarcsú idomokból – ezzel inspirálva többszáz sztárt, beleértve a plussize manökeneket is. 

Sem a kifutókon, sem a címlapokon nem lett ignorálva a testforradalom: lehetőséget kapott debütálásra többek között Ashley Graham (Sports Illustrated) és az ausztrál szépség, Jessica Leahy (New Yorki divathét) is, hogy ledönthessék a divatipar régmúlt sztereotípiát. Viszont nem ők voltak az egyetlenek, akik kilógtak a sorból: a transszexuális modellek is képviseltették magukat.

Mindenki kedvenc fehérneműmárkája, a Victoria's Secret véleménye már évek óta egy és ugyanaz: nem kívánnak módosítani a 90-60-90-es szabályukon – azaz kizárólag karcsú,  sportos alakú modelleket alkalmaznak a jövőben is. 

Embed from Getty Images

„Modellpolitikájukat” évek óta nagy felháborodás övezi az aktivisták és az ipar bennfentesi körében is, viszont a milliárd dolláros márka nem kívánta kommentelni az eseményeket egészen novemberig, amikor ezt nyilatkozta a márka marketingese, Edward Razek:

A Victoria's Secretnek nincs szüksége arra, hogy transz modelleket alkalmazzon. [...] 2000-ben terveztünk rendezni egy VSFS különkiadást kizárólag túlsúlyos modellekkel, de senkit nem érdekelt. Ez a mai napig így van: nincs erre kereslet. A show egy fantáziavilágra épül, amiben ilyen modelleknek nincs helyük.

Aztán a 2018-as VS show után kiegészítette indoklását, amelyben Rihanna plus-size modelleket alkalmazó Fenty x Savage bikinibemutatójáról is szótejtett:

Most mindenkit Rihanna bemutatója érdekel. Ha most mi is csinálnánk egy ilyet, az emberek azzal vádolnának, hogy csak miatta adtuk be a derekunkat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek