Starity

Ezzel a három alkalmazással úgy tanulhatsz, mint a világ legjobb egyetemeinek diákjai

2019. január 03. 09:09   |   Szerző: koroleva

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Te is szeretnél valami új dolgot megtanulni, de az iskolában nincs rá lehetőséged? Sok minden érdekel, de a hagyományos tananyag annyira nem megy? Találtunk rá megoldást.

hirdetés

Amerikában már régóta bevett szokás, hogy a diákok maguk is beleszólhatnak abba, hogy mit tanulnak és mit nem – ezzel elősegítve képességeik fejlődését. Viszont már nekünk sem kell csüggednünk: a világháló segítségével már bárkinek lehetősége nyílt szinte bármit elsajátítani. Ma három olyan alkalmazást hoztunk nektek, amiket a legjobb középiskolákban és egyetemeken is használnak – vagy esetleg az egyik top intézmény anyagát tudod átfutni.

1. Khan Academy

A Khan Academy egy nonprofit szervezetként indult 2008-ban, alapítója és névadója pedig az indiai-bangladesi-amerikai pedagógus, Salman Khan. Ő maga is az MIT-n és a Harvard Üzleti Iskoláján szerezte diplomáit. Az alkalmazás segítségével minden tantárgyból általános iskola első osztályától a PhD kutatásig megtalálsz mindent, de ha valami újra vágysz, tanulhatsz például számítástechnikát, politikát, művészettörténelmet vagy közgazdaságtant – a lista végtelen. Emellett a mindennapok nehézségeiben is segít, tippeket ad a személyes pénzügyeid kezeléséhez, az egyetemi tanulmányaidhoz vagy esetleg egy vállalkozás beindításához. Jól hangzik, nemde? Az alkalmazást szponzorálja többek között a Stanford Orvosi Egyeteme és a NASA is, ezért az ő tananyagukjukat is böngészheted.

Salman Khan a Forbes címlapján   Fotó: Forbes

2. EdX 

A listánk második alkalmazása kísértetiesen hasonlít az elsőre, viszont műfajában nem ugyanaz. Az EdX-en tanfolyamokat végezhetsz el a világ legjobb egyetemeiről: az alapítói is elég beszédesek, ugyanis az appot maga a Harvard és a MIT fejlesztette ki közösen, 2012 májusában. Ha sikeresen elvégzed az általad kiválasztott online tanfolyamot, saját oklevelet kaphatsz – ráadásul attól az egyetemtől, aki a tananyagot készítette. Egy oklevél a Caltech-ről vagy a Princetonról eddig még nem sok embernek volt hátrány.

Az alkalmazás világsiker lett

3. Rosetta Stone

Listánkat egy díjnyertes, szuperhatékony nyelvtanuló alkalmazással zárjuk: a Rosetta Stone óriási sikere nem véletlen. Több, mint 30 nyelvet találsz meg rajta, a mandarintól kezdve az arabon át a görögig. Ha nincs időd különórára járni, de le szeretnéd nyűgözni tanáraidat vagy egy külföldi barátodat, a Rosetta Stone-t neked találták ki.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek