Starity

Így hordj karkötőt anélkül, hogy túlzásba esnél!

2019. február 28. 22:10   |   Szerző: Trendhim

A legfontosabb, amit meg kell tanulnod az ékszerviseléssel kapcsolatban, hogy ne tűnj úgy, mintha túl sokat készülődtél volna otthon. Most kivételesen nem női olvasóinkhoz szólunk, hanem kifejezetten a férfiakhoz!

hirdetés
Így hordj karkötőt anélkül, hogy túlzásba esnél!
Fotó: Trendhim

Férfi karkötők az elmúlt évtizedekben számtalan formában készültek. A tengerparti nyaraláson beszerezhető kagylós karkötőtől kezdve az iskolákban betiltott neonszínű karpántokig, amik a '90-es évek igazi klasszikusai voltak. Azt se felejtsd el, hogy a műanyag neonszínű karkötők már 2004 óta divatban vannak… egyszer még mindenkinek a csuklóján ilyen darabok voltak! 

Tudjuk, ezek közül mind kiment már a divatból. De mi maradt meg belőlük? Hát a karkötők! 

A karkötő a legegyszerűbb ékszer amit csak hordhatsz. Egy kis bőr vagy gyöngy karkötő csodákat tehet az összeállításoddal, arról nem is beszélve, hogy így még jobban kimutathatod az öltözékeden keresztül a valódi személyiséged. Így az irodában is egy kicsit megmutathatsz önmagadból és még fel is dobhatod vele a megjelenésed. 

A karkötőviselés kulcsa a könnyedség

Erre mindig emlékezz, hogy nem kell minden divathullámnak bedőlni – mint amilyenek például a WWJD karkötők voltak. Másrészt azt sem jó, ha úgy tűnik, mintha most érkeztél volna Baliról vagy egy jógakurzusról.

hirdetés

Hogyan válaszd ki a megfelelő karkötőt?

A könnyed kinézetet úgy érheted el, ha odafigyelsz pár alapvető szabályra

  • Arányosság és illeszkedés

  • Általános stílus

  • Megfelelő alkalom

ARÁNYOSSÁG & ILLESZKEDÉS

A karkötőnek arányosnak kell lennie a te méreteidhez és megfelelően kell illeszkednie.

Vastagabb csuklóra nagyobb karkötőt válassz, vékonyabbra pedig keskenyebb darabokat.

Az is fontos, hogy a karkötő elég szoros legyen a csuklódon, mégis kényelmes maradjon. Egyes karkötők, mint a gyöngyös darabok, elasztikus gumira vannak felfűzve, így egy méret szinte mindenkin tökéletesen áll. Persze ennek is megvan a maximális kapacitása, hogy a szalag meddig tud nyúlni. 

Barna indiánfonatos bőr karkötő - 6 mm

Egy lötyögő vaskos fém karkötő hamar unalmassá válik majd. Minden olyan karkötő, aminek súlya van pontosan kell, hogy illeszkedjen a csuklóra. A könnyebb karkötőkkel egyszerűbb a viselő dolga.

Hogyan találd meg a megfelelő méretet?

Egy jó karkötő és a csuklód között általában marad egy kis hely... de nem annyi, hogy fel-alá csúszkáljon.
Egy vagy két ujjnyi hely kell, hogy legyen a karkötő alatt. 
A legjobb, amit tehetsz, hogy a karkötőd is ugyanúgy az ingujjad alatt tartod, mint az órád. Arra azért mindenképpen gondolj, hogyha egy vaskos karkötőt veszel fel, lehet, hogy kidomborodik majd az inged alatt vagy egyáltalán nem fér be alá.

ÁLTALÁNOS STÍLUS & KINÉZET

A kulcskérdés ilyenkor mindig az, hogy milyen megjelenésre vágysz. Egy karkötő- ahogy a többi kiegészítő általában - egy megjelenés személyre szabására szolgál. Egy karkötő azt az üzenetet erősíti meg - jobb esetben -, amit az öltözeteddel szeretnél elérni.

Emlékszel a könnyedségre és lazaságra? Na ez kell most nekünk.

Első körben érdemes megmaradn az olyan természetes anyagoknál, mint a bőr, a fa, vagy a kő. Ezek jól bírják a sok használatot és az idő múlását. A színeik is jól viselhetőek és szinte minden stílushoz jól illeszthetőek.

A csillogó fém karkötőknek van egy hiphopos vibe-ja. Ha neked még nem múltak el a 90-es évek, arra azért ügyelj, hogy természetes elemek ne keveredjenek a fémekkel. Ez alól kivétel a bőr, ami még nem tompítja a fém férfias sugárzását, ugyanakkor jó értelemben véve szelidíti is annak hivalkodását. 

A karkötőd mindig üzen valami rólad, és lesznek, akik majd rá is kérdeznek erre. Ezért olyan karkötőt válassz, ami érzéseket, emlékeket idéz fel benned, legyen mögötte egy történet.

Brown & Steel Roy kétrétegű bőr karkötő

NEM MINDEN ALKALOMRA

Egy karkötő nem való mindenhova, még a kedvenceid sem. 

Ha egy dress code-os hivatalos eseményről van szó, vagy olyan alkalomról, ami formális viseletet igényel, maradj meg egy egyszerű, vékony, sötét színű darabnál, ha karkötő nélkül meztelennek érzed magad. Csillogásra ott vannak a mandzsettagombjaid. Arra ügyelj, hogy a nyakláncod színe egyezzen az utóbbiakkal.

Mit tegyek, ha mégis ki akarok tűnni?
A szórakozóhelyek, koncertek, sportesemények tökéletesek arra, ha több díszt akarsz magadra aggatni, hogy kitűnjél a tömegből. Ilyenkor legyél csak merész, hiszen ezek az alkalmak rólad szólnak.

Hogyan kell karkötőt viselni?

Ma már mindent le lehet lesni az Instagramról, márkát, stílust, képbeállítást...Mi inkább azt valljuk, hogy az influenszerek másolása helyett olyasmit keress, ami benned kelt jó és harmonikus érzést. Például felesleges halmozni a karkötőket a csuklódon csak azért, mert láttál erről egy jó képet. Ez élőben, mozgás közben közel sem működik olyan jól, és mindenki csak erre komikus részletre fog figyelni. Az aranyszabály a karkötőknél is az, hogy:

Az egyszerűbb többnyire jobb. 

A stílus és az öltözködés a megfelelő arányok megtalálásáról szól. Gondolj úgy a két csuklódra, mint egy klasszikus mérleg két oldalára, ahol az egyik tányér kissé jobban meg van terhelve, mint a másik. Ennek a koncepciónak "vizuális súly" a neve.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Ha nem akarsz ízléstelen túlzásokba esni, semmiképpen ne viselj több karkötőt az egyik csuklódon, miközben a másik csupaszon marad. Külön tiltótáblája van annak is, ha pontosan ugyanazt akarod mindkét oldalon viselni. Az nem lazaságot, felszabadultságot sugároz, hanem olyan, mintha bilincsben lennél.

Mindig nézd meg magad a tükörben, ha kipróbálsz egy karkötőt. Ha cseppnyi kétséged van, inkább vedd le. De ne dobd ki vagy rakd fel egyből a Vaterára. Lehet, máshoz még jó lesz.

HOGYAN VISELJEK EGYETLEN KARKÖTŐT?

A legtöbben meg is elégszünk ennyivel. Húzz egy vagy két karkötőt az egyik csuklódra, és meg is vagy.

James zöld pamut karkötő ezüstmedállal

A tudnivalókkal ezzel még nem értek véget. Ha karórát is viselsz, a karkötőt inkább a másik kezeden viseld (lehet ugyanazon is, erről még lesz szó). Vagy pedig az egyiket ezúttal hagyd otthon. Arra is érdemes ügyelni, hogy a karóra és a karkötő szélessége (a vizuális súly szabálya szerint) ne legyen azonos. Egy vastag szíjas óra mellé egy vékonyabb karkötő passzol és vica versa.

A karkötő színe jó, ha már szerepel az öltözetedben máshol. Válassz egy visszafogottabb árnyalatot, mint például az inged vagy a gombjaid színe, a karkötőd is legyen ilyen. Az is jó stratégia, ha megmaraddsz a természetes színeknál, mint például a fa vagy a bőr, ezek általában mindenhez passzolnak.

Hogyan viseljek több karkötőt egyszerre?

Vannak jócskán influenszerek, akik ezt a sokat utazó, gondtalan, individualista vibe-ot akarják eladni nekünk. Na de hogyan kell a több karkötő viselését jól csinálni?

Harmony karkötő szett

Ha 15 karkötő csúszkál fel és alá az egyik karodon, az talán egy pillanatban jól mutat, de nagyon macera viselni. Munka közben útban van, de ami még rosszabb, úgy fogsz velük kinézni, mint egy háttértáncos egy bollywoodi filmben.

Ha mégis több karkötőt szeretnél egyszerre, maradj max. három-négy darabnál. Még jobb, ha ezeket valami közös téma össszeköti. Ugyanakkor soha ne viselj több karkötőt úgy, hogy azoknak tökéletesen egyeznek a színei vagy ugyanolyan fémből készültek.

Egy jó, menő szettben többféle anyag és szín is eléfordul. Például nyugodtan egymás mellé tehetsz két gyöngyös karkötőt (az egyiket mondjuk lávakőből, a másikat tigrisszemből). Ez jól is mutat és magabiztosságot és sugároz, sőt, még hozzájuk tehetsz egy eltérő szélességű bőr karkötőt is.

A karórád ilyenkor egy további karkötőnek számít, amit bele kell számítani a súlyozási egyenletbe. Karórával együtt soha nem lesz két karkötőnél többre szükséged.

*Néhány stílus, amivel kísérletezhetsz.**

Különböző méretű és formájú gyöngyök karkötői egymás mellé
Barna bőr és acél karkötők együtt
Bőr és gyöngyös karkötők kombinációja, ami igazán laza!
Különféle láncos és monogramos karkötők együttese az igazán férfias vibe-ért

Karkötőhalmozási tippek
Karkötőket egy bizonyos számig lehet egy csuklón halmozni, a színeket már kevésbé. Két színes karkötőt mindig oldjunk egy semleges árnyalatúval.
A vastag, fém karkötőkből sem érdemes többet egymás mellé rakni.
Elég, ha az egyik csuklón viselsz karkötő-összeállítást. Ugyanez mindkét csuklón nem is kényelmes, és a viselt szettek kioltják egymást.

Hogyan viseljek karkötőt karóra mellett?

Igen, mégis lehet karkötőt a karóra mellett, ugyanazon a csuklón viselni. Egy-két vékony karkötő még jól is mutathat, ha a karóra vonala felett viseled őket. Felette nem is praktikus és nem is néz ki jól.

William fekete karkötő szett ezüstmedállal & Topázkék, barna bőrszíjas tengerész karóra

A karóra-karkötők kombináció egy csuklón akkor mutat jól, ha kerülöd a nagy kontrasztokat. Ügyelj arra, hogy az órád, az övcsatod, a nyakkendőtűd és a karkötőd anyagai és/vagy a fémes árnyalatai megegyezzenek.

Ha azt szeretnéd, hogy a karórád legyen a központban, akkor olyan karkötőket válogass mellé, amik csak mellékszereplők. Egy vaskosabb karóra mellett még elfér egy vastag karkötő, de egy kifinomultabbat már inkább egy vékonnyal párosíts. A karóra és a karkötő nem küldhet más üzenetet rólad, különben zavaros és ezáltal hatástalan lesz az összhatás.

Egy jó karkötő ugyanarra jó, mint a többi kiegészítő, teljessé teszi a megjelenésed. Sose feledkezz meg a vizuális mérleg koncepciójáról, ha karkötőkkel kísérletezel!

Ha minden ajánlás ellenére sem jön be neked egy karkötő, vedd le nyugodtan, nem benned van a hiba. Ez minden kiegészítőre igaz, az ajánlások és figyelmeztetések nincsenek kőbe vésve. Próbálkozz, kísérletezz, találd meg magadnak a saját összeállításod!

Ha úgy döntöttél, hogy a karórád mellé szeretnél egy-két karkötőt is, akkor örömmel jelentjük be, hogy ha már idáig eljutottál, akkor mindent tudsz ezzel kapcsolatban! Mehetsz is shoppingolni!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek