Starity

Öntsünk tiszta whiskyt a pohárba: íme a whiskyk különböző fajtái

2019. április 06. 16:04   |   Szerző: Starity

A híres borostyán színű barna italt rengeteg szabályzat köti (Európában 3 évig érlelik, Amerikában 2 évig mielőtt palackozzák), de különleges ízéért megőrülnek a férfiak, de a nők sem vetik meg ezt a tüzes italt. A whiskyt, vagy ahogy Írországban nevezik whiskey-t érdemes megismerni, mert ahány ország, annyi féle módon készítik el.

hirdetés
Öntsünk tiszta whiskyt a pohárba: íme a whiskyk különböző fajtái

De mi is a whisky pontosan? 

A gabona erjesztésével, lepárlásával, majd fa (legtöbbször tölgyfa) hordóban érlelt alkohol egy különleges égetett szesz. Az ital készülhet árpa, árpamaláta, búza, rozs, kukorica felhasználásával. A whisky különböző fajtáit különböző szempontok alapján különböztetik meg. Fontos a cefre összetétele, a lepárlás módja, és a hordó típusa, de az is számít, hogy honnan származik maga az ital. A földrajzi hely szerint többféle whiskyt ismerünk, ezeket mutatjuk most be.

Skót whisky

Ha Skócia, akkor a zöld mezők és a skótkockás kiltet viselő férfiak mellett a legtöbbször emlegetett ital a whisky. A skót whiskyk nagy többsége kevert whisky (Blended Scoth whisky), amit malátából és gabonából kevernek. 

malátawhisky tisztán malátából készül. A gabonát cefrézik, de előtte a malátát tőzegfüsttel szárítják ki, ettől nyeri el a végén a füstös ízét az ital. Ha egy lepárlóból érkezik a művelet végén az alkohol, akkor azt single malt Scotch whiskynek nevezhető, ha több lepárló maláta whiskyjét keverik bele, akkor blended malt Scoth whisky elnevezést kap az üveg. 

hirdetés

A skótok gabonawhiskyje a Coffey-féle szeszfinomítóban készül. A 94%-os gabonaszeszt búzából (vagy ritkábban) kukoricából készítik, 10-15% árpamaláta hozzáadásával. A gabonawhiskyk íze nem annyira karakteres, ráadásul többször érlelt hordókat használnak a készítésükhöz, így a szesz élvezeti értéke elmarad a Scotch whiskytől. Gabonawhiskyből is két félét találhatunk, a single grain Scotch whisky (ha egyetlen szeszgyárban készült az ital) és blended grain Scotch whisky (ha több szeszgyár gabonawhiskyét keverik össze). 

Ír whisky

A skótok mellett az írek is nagyon értenek a minőségi szeszesitalt gyártáshoz, így náluk is többféle ír whiskyt találunk. Az íreknél a kevert whisky jellemző, amit Irish whiskey néven palackoznak, és forgalmaznak. Itt is megtalálható a malátawhisky, ami tiszta árpamalátából készült, ám itt nem füstölik a gabonát. A szokásos kétszeres kisüsti lepárlás helyett az ír whiskyt három lepárlásból készítik el és single malt Irish whiskey néven címkézik. 

A pot still whisky megegyezik az ír malátawhisky-vel, annyi a különbség, hogy malátázott és malátázatlan árpa gabona felhasználásával készül. Egy lepárlóban készül, és a címkéjén szerepelnie kell a single pot still Irish whiskey elnevezésnek. 

Az íreknél népszerű a gabonawhisky is, ami megegyezik a skót társával. Ez is a Coffey-féle szeszfinomítóban készül, de kukoricából és hozzá adnak egy kis árpamalátát is. 

Az ír whiskyk jellemzői, hogy három évig érlelik őket hordóban mielőtt palackozásra kerülnének. 

Amerikai whiskyk

A legtöbb különböző fajtával rendelkező ország talán Amerika a „whisky nagy hatalmak” között, hiszen itt szövetségi törvény írja elő, hogy a 6 alaptípusból (plusz Tennesse állam) melyik jelzőt kapja meg az elkészült whisky. 

Az amerikai whiskyk legnagyobb része hagyományos gabonawhisky (hasonlóan az írekhez és a skótokhoz) de itt önálló whiskyként is piacképes, ráadásul a legnagyobb részük tisztán kerül forgalomba. 

A hagyományos amerikai whiskyfajták a következők: bourbon, Tennesse, rye, corn, wheat, malt, rye malt. Ezek jellemzői, hogy nem finomíthatóak 80% alkohol fölé, és új hordókban kell érlelni őket, kivéve a kukoricawhiskyt. A különböző fajták közti különbséget az adja, hogy a cefréjük egy-egy gabonából a megadott mennyiséget tartalmazza. A bourbon whisky legalább 51%-ban kukorica, a rozswhisky legalább 51%-ban rozs, a kukoricawhisky legalább 80%-ban kukorica, a malátawhisky legalább 51%-ban árpamaláta, a rozsmalátawhisky legalább 51%-ban rozsmaláta, a búzawhisky legalább 51% -ban búzát tartalmaz. Ezenkívül a cefre többi része bármilyen gabona lehet, az amerikai whiskyknél még az sem meghatározott, hogy meddig érlelik. Persze a külföldi értékesítésnél a szabályokat nekik is be kell tartaniuk. Két év érlelés után kaphatják meg a straight (rendes) előtagot, illetve 3 év érlelés szükséges ahhoz, hogy az EU-ban whiskykeként kerülhessen forgalomba. 

Az amerikai whiskyket 4-8 évig érlelik, de a prémium kategóriában nem ritka a 20 év fölötti érlelés, így a legdrágább whiskyk Amerikából érkeznek Európába. 

Kanadai whiskyk

Ha már Amerika, akkor természetesen Kanada sem maradhat ki a whisky forgalmazásból. A kanadai whiskyk legnagyobb része kevert whisky, amit blended Canadian whisky néven palackoznak. A Canadian rye whiskyk jellemzője, hogy nagy arányban rozswhiskyt tartalmaznak. 

Minden kanadai whiskyt (még akkor is ha keverék) legalább három évig kell hordóban érlelni. 

Japán whiskyk

Gondoltad volna, hogy a szaké országában még whiskyt is készítenek? Pedig így van! Igaz próbálják ők is a skót mintát követni, de azért némileg eltérően fejlődött náluk a whisky kultúra. A japán törvények lazán korlátozzák a whiskygyártást és a japán piacon kívül nincs is hatályuk ezeknek. A japán whiskyt nem címkézik kimondottan japán whiskyként, és a fajtáját sem tüntetik fel. Csak azt tüntetik fel, hogy milyen márkanév párlata, vagy éppen milyen keverésből készült pl: blended whisky, All malt (csak malátából) vagy From the barrel (közvetlenül a hordóból) 

Wales-i whiskyk 

A középkorra nyúlik vissza a walesi whiskygyártás, ám a 19. században ez a hagyomány megszakadt, de szerencsére a 20. században felújították ezt. 2000-ben újra beindult a Walesben a whisky palackozás, és 2004-ben már megkóstolhatjuk a walesi whiskyt is! 

Indiai whiskyk

Bár India nem a mindenki által ismert whiskyt forgalmazó, az itteni szeszesital 90%-a melaszból készült, amit más országokban rumnak neveznek. Ők megmaradtak a whisky elnevezésnél, de  megpróbáltak azóta hagyományosan malátából és gabonából is whiskyt előállítani. 

Németországi whiskyk

Csak három évtizedre nyúlik vissza a németek gyártása ha a whiskykről van szó, ők inkább sörben erősebbek. Ők is a hagyományos ír, skót, és amerikai előállítást próbálgatják, és főleg single malt, blended és bourbon fajtákat készítenek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

alkohol ital whisky
hirdetés


Ajánlott cikkek