Starity

Sportolj okosan: figyelj a belső hidratálásra!

2019. július 25. 12:12   |   Szerző: Starity

Nem csak a nyári melegben – noha ilyenkor különösen – fontos odafigyelni a megfelelő belső hidratálásra, főleg ha rendszeresen mozgunk és sportolunk.

hirdetés
Sportolj okosan: figyelj a belső hidratálásra!

Előfordulhat, hogy már a könyökünkön jön ki a számos figyelmeztetés, miszerint igyunk minél több és több folyadékot, leginkább tiszta vizet. Azonban, ha rendszeresen sportolunk és az egészséges életmód elkötelezett hívei szeretnénk lenni, nem árt, ha tudatosabban választjuk ki az adott folyadék típusát. Természetesen a napi megfelelő mennyiségű víz elengedhetetlen, de például a cukros üdítőitalokat jobban tesszük, ha kerüljük. Nem kell megijedni, ugyanis már számos olyan egészséges termék létezik, amelyek fontos tápanyagokat tartalmaznak, ráadásul cukormentesek is. Így ha esetleg már unjuk az állandó vízivást, érdemes kipróbálni egy-egy funkcionális italt vagy gélt, amely nem csak a sportteljesítményt javítja, hanem a belső hidratálást is. 

A nyári melegben az átlagosnál több folyadékot kell és szükséges fogyasztani, főként, ha még ilyenkor se hagyunk fel az egészséges és sportos életmóddal. Amennyiben nem iszunk eleget, könnyen előfordulhat, hogy a dehidratáltság miatt csökken a sportteljesítmény, és a szervezet sem kapja meg a kellő vitaminbevételt. Azonban ez nem csak ebben az évszakban, hanem egész évben érvényes, ugyanis a belső hidratálás elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Mivel testünk körülbelül 60 százaléka víz, ezért alapvetően, sport-mentes körülmények között is rendkívüli szükség van a vízpótlásra, így nem csoda, hogy ez folyamatosan növekszik a sportolás miatt. Sőt, minden olyan esetben növekszik a folyadékigényünk, amikor intenzív mozgást végzünk, ilyenkor a test elsősorban verejtékezéssel hűti a szervezetet. Izzadás közben nemcsak vizet veszítünk, hanem vele együtt ásványi anyagokat is. Ezért tehát sportolás előtt, közben és után nagyon fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra. Az ilyenkor jelentkező folyadék és ásványi anyag hiánypótlására az egyik legalkalmasabb folyadékok az izotóniás italok. Pozitívum, hogy ezeket a különböző izotóniás italokat már többféle ízben megtalálhatjuk, példának okáért létezik vérnarancsos, citromos, barackos, kaktuszos, grapefruit vagy tea ízű sport ital.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

víz sport folyadék
hirdetés

Ajánlott cikkek