Starity

Szilveszter – étkezési szokások itthon és külföldön

2019. augusztus 19. 19:07   |   Szerző: Starity

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás. Ez érvényes a szilveszteri és az újévi étkekre is, mert nincs egységes étkezési szokás az évváltáskor.

hirdetés
Szilveszter – étkezési szokások itthon és külföldön

A hazai, megszokott újévi étkezési szokásokat szinte mindenki ismeri, ennél izgalmasabb, hogy miként történik ez külföldön. A malacsült nem csak nálunk sláger, hanem Ausztriában is, a sógorok azzal tűnnek ki, hogy előszeretettel fogyasztják desszertként, rózsaszín malackának megformálva a marcipánt. 

Az Egyesült Államokban nagyon szeretik az évváltáskor a zöld levelű zöldségeket. Ennek oka, hogy fodrosak és emiatt az összesodrott dollárra hasonlítanak. Ezen zöldek közé tartozik a spenót és a kelkáposzta is, fogyasztásuk a gyarapodást segíti. 

Japánban az új esztendő első ételét a soba tészta jelenti, amelyet a lehető leghosszabbra nyújtanak. Aki a társaságban a leghosszabbat eszi meg, az hosszú életű lesz. A távol-keleti országban sláger még a garnélarák, amelynek a hajlott háta jelképezi az idős kort. Ezt elsőnek fogyasztani, szintén hosszú életet jelent. Olaszországban is a hosszú tészták a menők az évváltáskor, ezek „garantálják” a hosszú életet. 

A hal fogyasztása felénk csak azokon a településeken ajánlott, ahol van természetes víz, máshol nem, mert elúszik a szerencse. Svédországban a kedvenc fogások közé tartozik a sokféle halétel, amiket svédasztalos formában tálalnak fel. A dánok a főtt tőkehalra esküsznek, az olaszok az említett halfajta szárított változatát kedvelik. Népszerű Lengyelországban a hering, a németek viszont élnek-halnak a szilveszteri pontyért. 

A kicsi, kerekded terméseket is szeretik, mert ez is köthető a gazdagsághoz, gyarapodáshoz. A lencse, borsó és a bab népszerű az új esztendő első étkezéseinél. Az olaszok kolbásszal keverik a lencsét, a japánok maradnak a babnál, de úgy, hogy az új esztendő első három napján babot esznek. Kis túlzással a rizst is a kicsi és kerekded ételek közé sorolhatjuk, ez a koreaiaknál kedvelt évindító étel. Ők levesként fogyasztják, a braziloknál a rizs és a lencse kombinációja a nyerő.

Itthon a lencseleves és a lencsefőzelék a nyerő és szerencsét hozó étel, az újév első napján. 

A mazsola Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Peruban, Ecuadorban és Kubában hozza meg a szerencsét. Az említett országokban szokás, hogy tizenkét szőlőt vagy mazsolát válogatnak ki, majd megízlelik őket, és megeszik egyenként. Amilyen ízű a mazsola, olyan lesz az adott hónap. Így próbálják megjósolni a jövőt. 

Törökországban a gránátalma fogyasztás biztosítja az új esztendőben a jólétet és a pénz megjelenését. A mandarin és a narancs Kínában hozza meg a szerencsét. 

A fánk jelenti az újévi menü végét az étkezések során Svájcban és Hollandiában. A sütiben, pogácsában elrejtett pénzérme nem csak nálunk divat, hanem a görögöknél is. A svédeknél és a norvégoknál a rizspudingba tesznek előszeretettel egész mandulát, amit ha valaki megtalál, akkor extra szerencséje lesz az új esztendőben. 

A németek a Rajna-vidéken libasültet esznek, az étkezést gyümölcskenyérrel és újévi keksszel zárják. Izraelben a mézbe mártott almára esküsznek, Skóciában pedig a black bun nevű fekete kenyérre és a töltött birkagyomorra. Az Egyesült Királyságban a háromszög alakú fűszerezett darált hússal töltött sós süti a menő, az Egyesült Államokban pedig babra, a kerek ételekre esküsznek. 

Kapcsolódó linkek:
https://www.szallasvadasz.hu/szilveszteri-ajanlatok/
www.hova-menjek-szilveszterezni.hu
www.szilveszter24.hu 
www.szilveszter-budapest.hu
www.szilveszter-hotel.hu
www.szilveszteri-programok.hu
www.szilveszter-kereso.hu
www.szilveszter-portal.hu
www.szilveszter-szallas.hu
www.szilvesztertipp.hu
www.wellness-szilveszter.hu
www.szilveszter-hotel.hu

www.program-kereso.hu
www.eletmod-hirek.hu
www.caramella.hu
www.noi-magazin.hu
www.enidom.hu
www.ferfi-magazin.hu
www.toplistak.hu

www.hotel-hirek.hu
www.top7travel.hu
www.travelmania.hu
www.utazas-hirek.hu
www.utazastipp.hu

Ha külföldre utazol szilveszterkor, ne felejts el biztosítást kötni:
www.biztositas-kalkulator.hu

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek