Starity

Hóesés a filmekben: semmi sem az, aminek látszik!

2020. január 06. 07:07   |   Szerző: Four

Mint a filmekben oly sok minden, a havazás sem igazi a legtöbb esetben. A Netflix összefoglalta, mit használnak a stábok valójában.

hirdetés

Érdekes videóban mutatta be a Netflix, hogyan működik egy filmforgatás során a havas jelenetek beállítása. A legtöbb karácsonyi filmben ugyanis elengedhetetlen, hogy legyen legalább egyszer hóesés a filmvásznon. Legtöbbször azonban nem a természetre, hanem a kellékekre hagyatkoznak a készítők. No de mit használtak az elődök?

Egészen meglepő megoldásokat találtak ki már a múltban is: az 1925-ös Aranyláz című filmben hegynyi sót és lisztet lapátoltak össze, hogy imitálják a havat. 1932-ben az Airmail című filmben fehérre festett kukoricapehely hullott az égből, a Doktor Zsivágóban pedig márványpor borította a tájat. És igen, az 1939-es Óz, a nagy varázslóban azbeszet használtak műhó gyanánt - sajnos akkor még nem volt tudott dolog, hogy mérgező anyagról van szó. Sőt, olyannyira elfogadott volt, hogy a '40-es években boltokban is árulták ugyanilyen céllal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

CNS Environmental Corp. (@cnsenviro) által megosztott bejegyzés,

 

A hóesés, és egyáltalán a havas jelenetek a mai napig nehéznek bizonyulnak egy film gyártása során. A készítőknek sokmindent figyelembe kell venniük, ha arra adják a fejüket, hogy mesterségesen idézik elő a természeti jelenséget: megjelenés, elérhetőség, folytonosság, megfizethetőség, és fenntarthatóság egyaránt fontos szempont. Így aztán hosszas egyeztetések folynak arról, hogy stúdióban, vagy valódi helyszínen forgassanak le egy jelenetet.

Azt gondolnánk, hogy sokkal egyszerűbb lehet az eredeti helyszínt használni, mint műhó gyártásával vesződni - de ez sok esetben nem így van. Mert az előnyeit sok hátrány is követi: hiába fantasztikus és lélegzetelállító dolog az igazi hó, olvadékonysága miatt kiszámíthatatlan, és nehezen kezelhető a hosszú forgatási órákon. Sőt általában egy réteg műhó borítja az eredetit is, hogy a színészek a sokadik jelenet eljátszásakor ne fagyjanak halálra, ha mondjuk rá kell esniük szerepük szerint. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

田 (@choutiantian) által megosztott bejegyzés,

 

És mivel ekkora a kereslet a filmiparban a műhó ipari gyártására, természetesen létrejöttek cégek, amelyek kizárólag ezzel foglalkoznak. A közel kétszáz fajta hóutánzatból így már könnyen válogathatnak a produkciós irodák. Az egyik leggyakoribb például a papír, amelyet egy speciális géppel apró darabokra vágnak, hogy természetesnek látsszon, de ne tűnjön úgy, mintha konfetti lenne. A darabokat vízzel együtt fújják rá a kívánt területre: így odaragad mesterséges hó a díszlethez.

Az esetek többségében azonban, ha a levegőben kavargó, romantikus hópihék utánzásáról van szó, akkor a stábok habot használnak, amelyet ágyú segítségével oszlatnak szét.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

세렌디피티 [Serendipity, 2001] (@serendipitymovie) által megosztott bejegyzés,

 

Olyan is gyakran előfordul, hogy utómunkával kerülnek egy-egy jelenetbe a hópelyhek - de mivel a vizuális effektek használata nem olcsó mulatság, ezért nem lehet csakis erre az egy eszközre hagyatkozni. 

via Netflix

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek