Starity

Hogyan hat az elektronikus eszközök működésére a hideg és a pára?

2020. január 07. 12:12   |   Szerző: Starity

Amikor beköszönt a hideg idő, nemcsak mi, emberek lassulunk le, hanem az elektromos eszközeink is. A jelenséget talán mind ismerjük, ám az okait és a következményeit már valószínűleg kevésbé. Azonban, ha felkészültek vagyunk, akkor megkímélhetjük magunkat rengeteg felesleges feszültségtől és persze értelmetlen kiadástól, valamint a hidegtől didergő telefonok és tabletek is hálásak lesznek a körültekintő gondoskodásért. Nézzük hát, hogy miért „fáznak” az elektronikus eszközök és hogyan előzhetjük meg a hideg és a pára által okozott károkat.

hirdetés
Hogyan hat az elektronikus eszközök működésére a hideg és a pára?

Elektronikus eszközök a tervezőasztaltól az otthonokig

Amikor egy új elektronikus eszköz tervei készülnek, a mérnökök nemcsak arra fordítanak figyelmet, hogy mekkora processzor, memória, kamera, vagy éppen hány colos LED-kijelző kerüljön az új modellbe. Azt is át kell gondolniuk, hogy a tervezőasztalon elméletben alakot öltő készülék milyen környezeti paraméterek mellett tud majd optimálisan működni. Ugyanígy, ha pontosan tudják, hogy a készülék milyen piacon - vagy milyen célból, például informatikai, egészségügyi, katonai -  kerül értékesítésre, akkor a konstrukciót igyekeznek úgy megtervezni, hogy az megfeleljen egy adott kontinens, vagy szakma feltételeinek.

Éppen ezért egy Androidos, vagy Apple okostelefon, tablet, okosóra minden egyes apró alkatrészének meg kell felelniük bizonyos szabványoknak. Nemcsak a tervezés, de a gyártás, összeszerelés, csomagolás és szállítás során is szabványok egész sora határozza meg az elektronikus eszközök környezeti feltételeit.

Mivel feltételezzük, hogy mire a boltba eljut az elektronikus eszköz, minden szabványnak megfelelt, tehát, minket nyilvánvalóan az általános célú felhasználás feltételei érintenek.

Vásárlás előtt tehát célszerű a gyártó/forgalmazó weboldalán tájékozódni arról, hogy a kiszemelt

milyen környezeti feltételek mellett működik optimálisan.

Hogyan támogathatjuk elektronikus eszközeink védelmét télen?

A környezet folyamatosan változik, télen-nyáron egyaránt. Nyáron nyilván gondoskodunk vízálló tokról, és arról is, hogy ne melegedjen túl a készülék. Felöltöztetjük ütés-és karcálló tokba. A téli hideg és ködös párás időjárás azonban sok felhasználó számára jelent kritikus időszakot, hiszen a fűtött helyiségekből a szabadba, vagy a hideg klímából a fűtött beltérbe kerülő elektronikus eszköz fokozott kockázatnak van kitéve.

Amire szintén figyelmet kell fordítanunk, azok a mozgó alkatrészek. A hideg környezet a mozgáshoz kötött elektronika működésére is rosszul hat. Az alacsony hőmérséklet a fém összehúzódásával jár, emiatt a mozgó alkatrészek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, így a hideg közvetve az alkatrész meghibásodását okozhatja.

  • A laptopot is ütésálló, valamint bélelt tokban, táskában szállítsuk.

  • Legyen nálunk speciális, kifejezetten elektronikus eszközök karbantartására tervezett mikroszálas törlőkendő, amivel kíméletesen felitathatjuk a nedvességet az eszközeinkről. A hagyományos törlőkendőkkel csak szétterítjük a folyadékot a kijelzőn, vagy a hátlapon, ami a portokon keresztül a készülék belsejébe jutva még nagyobb kárt okoz.

  • Ha papírtörlőt használunk, akkor se töröljük, hanem itassuk fel a nedvességet.

  • A kijelzőt is védő vízálló tok télen is nagy szolgálatot tesz, a bőrből készült modellek pedig némi védelmet nyújtanak a hideg ellen.

  • Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a készülékünk akkumulátora nem bírja a tartós hideget, vigyünk magunkkal bélelt tárolóban pótakkumulátort.

  • Amikor hideg helyről megyünk be melegebb helyre, ne tegyük fel rögtön töltőre a készüléket. Várjuk meg, amíg átmelegszik, és csak utána töltsük fel.

A páralecsapódás hatása az elektronikus eszközökre

Azzal mind tisztában vagyunk, hogy a páralecsapódás során a légköri nedvesség újra folyékony halmazállapotúvá válik. Ugyanakkor, amíg egy tükröt, vagy ablaküveget egyszerűen letörlünk és nem történik semmi különös, addig egy elektromos áram alatt lévő készülék esetében szerkezeti hibák alakulhatnak ki, mivel az elektronikán a páralecsapódás korrózióhoz vezet. A pára okozta meghibásodás megelőzésének egyik alapvető módja, hogy amikor hideg környezetből melegebb térbe kerül az eszköz, várunk néhány órát, mielőtt üzembe helyezzük a készüléket.

Miért veszélyes a nedvesség és a páralecsapódás, ha egy elektronikus készülék áram alatt van?

A válasz: az ionmigráció jelensége. Ez egy kémiai folyamat, melynek során a fémfelületből a nedvesség hatására elulálódó (kimosódó) fémionok egyfajta vezetőként működnek, és rövidzárlatot okoznak a készülékben.

Ezért szokott az elektronikus eszközök, készülékek csomagolásán szerepelni az a figyelmeztetés, hogy főleg télen, miután a boltból hazavittük az új okostévét, mobiltelefont, okosórát, MacBookot, iPad-et, akkor bontatlan állapotában hagyjuk pár órát pihenni és csak azután bontsuk ki, majd helyezzük áram alá az eszközt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek