Starity

92 év alatt egy nő vihette haza a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, idén egy sem fogja

2020. január 14. 14:02   |   Szerző: Four

Idén egyetlen női rendezőt sem jelöltek Oscar-díjra, több lehetőség is lett volna.

hirdetés

Habár az Oscar-díjátadó a filmipar egyik legnevezetesebb eseményének számít, idén a nagy elvárásokkal ellentétben egyetlen női rendezőt sem jelöltek. 

A rendezők és alkotásaik, amelyek a februárra szervezett gálán esélyesek a szobrocskára:

Bong Joon-ho - "Élősködők", Sam Mendes - "1917", Martin Scorsese - "Az ír", Quentin Tarantino - "Volt egyszer egy... Hollywood" és Todd Phillips - "Joker". 

Az, hogy a gárda csak férfiakból áll, sokaknak szemet szúrt. Főleg, hogy idén nem egy női rendező esélyesnek számított:

Greta Gerwig "Kisasszonyok" című filmje ugyan hat kategóriában is esélyes lett, Gerwiget nem jelölték rendezőként. A "The Farewell" rendezője, Lulu Wang sem kapott helyet, illetve "A Wall Street pillangóit" megalkotó Lorene Scafaria sem. Ugyanígy járt Melina Matsoukas a "Queen & Slimmel" és Marielle Heller az "Egy kivételes barát" című filmjével. 

A női rendezők jelölésének hiánya tulajdonképpen egyáltalán nem új keletű, sőt, történelmi hagyománnyá vált a 92. alkalommal megrendezett eseményen. Eddig a majd' száz díjátadón összesen öt nőt jelöltek a legjobb rendező kategóriában, ezek közül pedig csak egyetlenegy kapta meg a díjat. 

Na de kik voltak ők?

1. Lina Wertmüller

Lina Wertmüller 1977-ben jelölést kapott "Világszép Pasqualino" című filmjéért. A 49. Oscar-gálán az olasz forgatókönyvíró és rendező történelmet írt azzal, hogy ő volt az első nő a kategóriában, csaknem fél évszázad után. Végül nem vitte haza a díjat.

Embed from Getty Images

 

2. Jane Campion

Tizenhét évvel később, 1993-ban Jane Campion a "Zongoralecke" miatt lett esélyes az elismerésre. Habár nem nyert rendezőként, a legjobb forgatókönyvért járó szobrot hazavihette. (Érdekes tény, hogy ezért a filmért a 11 éves Anna Paquin legjobb női mellékszereplőként Oscar-díjat kapott.)

Embed from Getty Images

 

3. Sofia Coppola

Tíz év eltelt, mire újra egy női rendező került a képbe Sofia Coppola személyében. A Scarlett Johansson és Bill Murray főszerepével alkotott "Elveszett jelentés" végül a legjobb forgatókönyv díját kapta meg. 

Embed from Getty Images

 

4. Kathryn Bigelow

2010-ben érkezett el a történelmi pillanat, amikor Kathryn Bigelow jelölve lett - és első nőként meg is nyerte a legjobb rendezőnek járó díjat "A bombák földjén" című filmért. 82 év kellett hozzá, hogy sikerüljön, és Barbra Streisand pedig úgy jelentette be a győzelmet, hogy "Nahát, elérkezett az idő". A film kilenc kategóriában volt jelölve, ebből hatot meg is nyert. 

Embed from Getty Images

 

5. Greta Gerwig

2017-ben Greta Gerwiget jelölték a "Lady Bird" című film miatt. Az akkor 33 éves Greta első önálló filmje volt az alkotás, amely összesen öt kategóriában is elnyerhette volna az arany szobrocskát, de egyet sem kapott. 

Embed from Getty Images

via People

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek