Starity

Hibrid és tölthető hibridek – a tanulás elkezdődött

2020. január 20. 19:07   |   Szerző: Benedek Attila – Galambos Dániel

Ha valaki keveset vagy egyáltalán nem vezetett még zöld autót, akkor annak pár dolgot meg kell tanulnia, hogy maximálisan kihasználja a járművében rejlő lehetőségeket.

hirdetés
Hibrid és tölthető hibridek – a tanulás elkezdődött

A nemsokára említett példa Németországban esett meg, és többféle következtetést lehet levonni belőle. A történet egy vállalatról szól, ahol a zöld hullám hatására a dízel személyautókat tölthető hibridekre cserélték. Ekkor a boldogság és a környezettudatosság új szintre lépett a flottamenedzsernél. Az öröm csak addig tartott, amíg meg nem érkeztek az első üzemanyag számlák… Elég komoly értékek szerepeltek rajtuk, amiknek közük sem volt ahhoz, amit ígért a lízingcég és a katalógus. Az események hatására, gyorsan visszatértek a dízel autókhoz. 

Az egyik nézet szerint igazuk volt és a dízel - bizonyos felhasználói módokban - jóval jobb megoldás a tölthető hibrideknél. A másik szempont: nem kaptak megfelelő oktatást a dolgozók, ezért ugyanúgy jártak a hibridekkel, mint a dízelekkel. Ráadásul a hibrideket sem otthon,  sem pedig a munkahelyen nem töltötték, az akkuk miatti nehezebb súly pedig persze magasabb fogyasztást eredményez az elektromos üzem használata nélkül... 

Sajnos az új dolgok használatához szükséges némi nyitottság és tanulás. Sokaknak ez egyáltalán nem megy, vagy csak döcögősen. 

Az elektromos autók, a hibridek és a tölthető hibridek használata igényel némi tanulást, hogy a valóságban is kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket. A tanulás azzal kezdődik, hogy megismerik a töltő csatlakozók fajtáit. A merészebbek az autóhoz járó mobiltelefonos alkalmazást is letölthetik és használhatják. Miután a használó valamennyire kiismerte magát a töltő típusokon, érdemes a járművön lévő töltőcsatlakoztatást megkeresni, majd a csatlakoztatást és a levételt begyakorolnia. Ez már sajnos jár cselekvéssel és figyelni is kell. 

Optimális esetben a cégnél és otthon is lehet tölteni, így a tölthető hibriddel nulla szennyezőanyag kibocsátással lehet közlekedni, akár egy elektromos autóval. Ha a két hely távolsága nem haladja meg a hatótávot, akkor csak az áramszámlát kell fizetni. 

Az oktatás első szakasza véget ért, ezt követi az elektromos autó vagy a tölthető hibridnek a kiismerése, ahol a visszatöltés erősségétől kezdve, számtalan dologgal lehet „játszani”, a teljesen csendes fülkében. 

Benedek Attila – Galambos Dániel
www.elektromos-hibrid-autok.hu

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek