Starity

Így keress pénzt a megunt ruháiddal!

2020. március 27. 09:09   |   

A legtöbb embernek, pláne a nőknek, sokkal több ruhájuk van, mint amennyire szükségük lenne. A kínálat bőséges, mi pedig már nem (csak) azért vásárolunk, mert szükségünk van egy-egy új holmira, hanem néha pusztán azért, mert tetszik, mert pont passzol egy meglévőhöz, mert kell egy alkalomra, mert miért is ne.

hirdetés
Így keress pénzt a megunt ruháiddal!

Persze az megér egy külön misét, hogy ezeket a ruhákat utána mennyit hordjuk. Biztos sokaknak ismerős a helyzet, amikor az ember címkés ruhát talál a szekrénye egy hátsó zugában, vagy előás olyan darabokat, amik alig néhányszor voltak rajta. És már nem is lesznek, mert kihízta/kifogyott belőle, változott az ízlése, már máshol dolgozik, ahol más a dresscode, így nincs rá szükség.

Mi legyen azzal, ami már nem kell?

A végtelenségig lehetne folytatni a listát, hogy milyen okai vannak annak, hogy néhány ruhadarabot egyszerűen csak nem hordunk többé. Az ok igazából teljesen mindegy. A miért helyett a valódi kérdés az, hogy mit kezdünk a fölöslegessé vált ruhákkal? Pláne, ha egyébként teljesen jó állapotban vannak, ezért sajnáljuk őket kidobni.

Sokan képtelenek az ilyen holmiktól megválni. Mert „teljesen jók még, nincs semmi bajuk, nehogy már ilyet kidobjak”. Illetve felmerül az is, hogy „mi van, ha kelleni fog?” – nos, ha az elmúlt 1 évben nem kellett, akkor arra nincs szükséged.

Jó megoldás, ha összeszeded ezeket a göncöket, és eljuttatod adománynak, habár nem minden használt ruha alkalmas erre. Nyilván ilyen célra nem éppen koktélruhákra, vagy selyemblúzokra van szükség. A jó hír, hogy nem ez az egyetlen módja az újrafelhasználásnak.

Do it yourself!

Ha úgy érzed, túlteng benned a kreativitás, és ügyesen bánsz a varrógéppel, a megunt, de teljesen jó állapotban lévő holmijaidat át is alakíthatod olyanra, amilyet szívesen viselnél. Amennyiben nincs ötleted, mit is kezdhetnél velük, ajánljuk figyelmedbe a neten, illetve a Pinteresten fellelhető rengeted inspirációt.

Ez hobbinak sem utolsó, és magad is meglepődhetsz azon, hogy milyen fantasztikus dolgokat lehet készíteni néhány ruhadarab átvariálásával. Akár új ruhákat, de szóba jöhetnek táskák, díszpárnák, egyéb dísztárgyak is.

A lehetőségek nagyon széleskörűek, csak győzd idővel a rengeteg átalakítást!

Lehet belőlük akár pénzed is!

Amennyiben a kreatív hobbik nem éppen a Te asztalod, és a ruháid nem egészen olyan típusok, amiket adományoznál, esetleg szükséged is lenne az árukra, jó hírünk van: a nem használt darabokból akár még némi bevételed is lehet! Semmi sem tiltja ugyanis, hogy eladd a ruháidat, ráadásul rengeteg ember vásárol szívesen használt ruhát, így mindkét oldal jól jár.

Felmerülhet azonban benned a kérdés, hogy mégis hol, hogyan intézd az eladásokat. Nos, ez jogos, mert nem minden esetben éri meg vesződni vele, de ha megtalálod a tökéletes megoldást, akkor mindenképpen kifizetődnek a fáradalmaid.

Tedd csak fel a netre!

"Mi sem egyszerűbb, tedd fel a netre!" Ha annyi pénze lenne az embernek, ahányszor ezt a tanácsot hallja másoktól, nem is lenne szüksége arra, hogy a nem viselt ruháiból jusson bevételhez.

Nem rossz tanács egyébként, csak egy kicsit hiányos: a „tedd fel a netre” meglehetősen tág fogalom, hiszen nagyon nem mindegy, hogy ezen belül hová rakják.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az online aukciós oldalakon ezek a használt ruhák már nem nagyon mennek, legfeljebb csomagban. Némileg több a lehetőség a Facebook Marketplace-en, esetleg tematikus Facebook-csoportokban, ahová a tagok célzottan azért lépnek be, hogy használt ruhákat vásároljanak.

Ezek nagyjából működőképesek, két probléma van velük:

A hirdetésed gyorsan eltűnhet. Ami a csoportokat illeti, a hirdetések elé gyorsan kerülhetnek mások bejegyzései, így nagyon hamar hátrasorolódhat a posztod úgy, hogy alig látta valaki. Az emberek többsége néhányat görget lefelé, ami utána van, azzal már nem is találkozik. Erre részben megoldás, ha hozzászólsz a bejegyzésedhez, így ugyanis újra előre kerül, de ha igazán pörög a csoport, ez nem fog sokáig tartani.

Ki vagy téve a nem korrekt emberek áveréseinek. Ha rád ír XY, hogy tetszik neki, amit hirdetsz, és szeretné megvásárolni, honnan tudod, hogy fizetni is fog? Persze mondhatod, hogy Te csak előreutalás után küldesz bármit is, de ő is teljesen jogosan ódzkodik attól, hogy előre küldjön pénzt egy idegennek. Innentől kezdve pedig patthelyzet alakul ki – ha engedsz, átverhetnek, ha nem engedsz, elesel a vevődtől.

Nincsenek kategóriák, ömlesztve jelennek meg a hirdetések. Nem biztos, hogy mindenkinek van türelme a temérdek fiús ruha közül kiválogatni a lányosakat, vagy az alkalmik közt a hétköznapi viseleteket stb. A Facebookos hirdetések nagy hátránya, hogy semmilyen kategorizálásra nincs lehetőség, így még könnyebben vesznek el a hirdetések.

Akkor mi a jó megoldás?

Nagymértékben megkönnyítheted a dolgodat, ha regisztrálsz egy olyan felületre, mint a www.onlineturi.hu. Az online turkálóba mindenki azért jár, hogy használt ruhákat vásárolhasson, ezért egy ilyen felületen könnyen találkozik a kereslet a kínálattal – vagyis hamarabb fogod eladni, amit szeretnél.

Mivel mind a vásárlás, mind az eladás regisztrációhoz kötött, a tagok valamilyen szinten szűrtek, kisebb az esélye egy átverésnek, könnyebben bízhatsz meg a másik félben.

A hirdetések fennmaradnak, sőt, kategóriánként is lehet keresgélni, ezért nem kell amiatt aggódnod, hogy perceken belül beugrik a gyerekruha-hirdetésed elé néhány női ruha, esetleg cipő ajánlat, és már senki sem kattint rád. A te ruháid ugyanis továbbra is jól láthatóak lesznek a gyerekruha kategóriában.

Az egész szervezettebb, rendezettebb és biztonságosabb, mint a Facebookon próbálkozni. Nem mellesleg sokkal kevesebb idődbe is kerül az eladás.

Mit tehetsz azért, hogy népszerűek legyenek a termékeid?

Nyilvánvaló, hogy egy online turi esetében is van valamilyen szintű verseny, lesznek népszerű és kevésbé népszerű termékek. Szerencsére azért Te magad is befolyásolhatod, hogy mennyire lesznek kelendőek a ruhadarabjaid.

Ezekre figyelj, hogy könnyen tudd eladni a ruháidat:

  • Igényes képeket készíts! Nagyon sokan meg se nézik alaposabban azokat a hirdetéseket, ahol a képek sötétek, homályosak, amelyeken rosszak a fényviszonyok. Ez nem feltétlenül tudatos, egyszerűen minden csúnyábbnak látszik, ha rossz a kép, így nem kelt akkora érdeklődést az, amit árulsz. Ügyelj rá, hogy a ruhadarab jól látható legyen, legjobb, ha természetes fénynél fotózol, a kép pedig legyen éles!

  • Látszódjon a képeken a ruha szabása. Szintén gyakori hiba, hogy egyszerűen kiterítik a ruhákat a földre a képkészítéshez. Ezzel az a gond, hogy kitűnően látszik a ruha színe, de a szabása véletlenül sem. Még egy csinos, karcsúsított fazonú felső is bőnek fog kinézni ebben a beállításban. Ha teheted, vedd fel az adott darabot, vagy add egy ismerősre, akire jó, és úgy fényképezd le, esetleg egy próbababa is jó megoldás lehet.

  • Figyelj a színekre! Vannak fotózhatatlan színű ruhák, pláne, ha az anyag is különlegesebb, de azért törekedj mindig színhelyes képet készíteni. Ha végképp nem megy, adj információt a valós árnyalatról, például keress egy olyan képet a neten bármiről, ami visszaadja az adott holmi színét, és erre hívd is fel a figyelmet! Ha elérhető, jó ötlet lehet a forgalmazó által közzétett képet is felhasználni, ezek általában jó minőségűek.

  • Adj mindenről pontos leírást! Egyrészt, az emberek szeretik, ha nem kell minden részletet harapófogóval kihúzni az eladóból, másrészt, magadnak is megspórolsz néhány fölösleges kérdezz-feleleket, ha eleve odaírod a legfontosabb tudni valókat. A konfekcióméret például alap információ, de akár a pontos méretek is jól jöhetnek centiméterben. A ruha anyaga is hasznos információ lehet.

  • Reálisan árazz. Ne akarj egy használt holmiért teljes árat kapni. Még ha nem is nagyon hordtad az adott darabot, veszít az értékéből, ha másodkézből van. Ezt vedd tudomásul, fogadd el, és ennek tükrében határozd meg az árakat! Persze azért figyelembe veheted (és vedd is) az adott darab állapotát, de semmiképp ne közelítsd meg a bolti értékét!

Amennyiben odafigyelsz a felsoroltakra, a hirdetésed kitűnhet a többi közül azzal, hogy profibbnak, összeszedettebbnek hat. Ezeknek köszönhetően szívesebben fognak rákattintani a potenciális vevők, és nagyobb esélyed van az eladásra. A jó képek eleve vonzzák a felhasználókat, az pedig külön pluszpont, ha informatívak is a hirdetéseid.

Ahelyett, hogy otthon pakolgatod a megunt ruháidat, szerezz inkább egy kis plusz bevételt belőlük! Nem kell, hogy ez mindenképpen hosszadalmas procedúra legyen - a megfelelő felületen, kis odafigyeléssel nem is lesz olyan nehéz túladni azon, ami neked már nem kell. A bevételből pedig a saját gardróbodat is frissítheted!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek