Starity

Iskolai bántalmazás, étkezési zavarok – Greta Thunberg élete sem álomszerű

2020. március 31. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

A 17 éves svéd lány napjaink egyik legfiatalabb és legismertebb klímaaktivistája, ám a tinédzserkor természetesen őt is utolérte a maga hullámvasútjával együtt.

hirdetés

Fiatal kora ellenéra Greta Thunberg már bebizonyította, igenis érdemes rá felfigyelni és méltán várhatjuk, hogy nagy dolgokat fog még véghezvinni. A lány nemrégiben a Rolling Stone magazinnak adott interjújában mesélt arról, hogy az ő élete sem „fenékig tejfel” – ahogy azt mondani szokás, és neki is megvannak a maga nehézségei, ahogyan minden más tinédzsernek.

A lap hasábjain keresztül Greta arról vallott, hogy fiatalabb korában nem egyszer akadt példa arra, hogy két csengetés közti szünetet a lánymodsdóban rejtőzködve töltött vagy hogy órákig sírt szobájába bezárkózva, miután hazatért az iskolából. Társai gonoszsága miatt igyekezett elszigetelni magát másoktól, étkezési problémák alakultak ki nála. Barátai nem voltak, így aligha meglepő, hogy beleásta magát egy őt érdeklő témába: a klímakrízisbe.

Nagyon egyedül éreztem magam, úgy tűnt, én vagyok az egyetlen, akit ez a probléma érdekel. Mindenki más egész egyszerűen folytatta az életét, ahogy rendesen, én azonban nem voltam képes erre

– elevenítette fel Greta, aki tudta, ha senki más nem is mozdul meg, ő igenis tenni fog valamit a krízis bekövetkezése ellen.

Mostanra Greta már nincsen egyedül: alkalma nyílt beszélgetéseket folytatni a világ vezető személyiségeivel, felszólalásai pedig hatalmas tömegeket mozgattak meg világszerte. Természetesen ennek ellenére is akadnak, akik kifigurázzák – és már nemcsak a kortársai, hanem a felnőttek között is talál ellenlábasokat –, ő azonban magasról tesz ezekre az emberekre, mi több, más fiatalokat is arra buzdít, menjenek a saját elképzeléseik után, ne törődjenek az ilyen trollokkal.

Őszintén szólva nem értem, hogy sok felnőtt miért azzal tölti az idejét, hogy tinédzsereken és gyerekeken élezi a nyelvét és fenyegeti őket, csak mert azok a tudományt népszerűsítik, miközben ők maguk valami jót is tehetnének [a világunkért]. Úgy vélem, egész egyszerűen fenyegetve érzik magukat általunk... A világ elkezdett felébredni. A változás a küszöbön áll, akár akarják annak eljövetelét, akár nem.

via Teen Vogue

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek