Starity

Készüljünk tudatosan a nyárra!

2020. március 30. 22:10   |   Szerző: Starity.hu

A nyár közeledtével sokan kemény munkába kezdenek, hogy felesleges kilóiktól megszabaduljanak. Habár néhány hónap alatt csodát nem lehet tenni, így jelentősebb túlsúly esetén több időre van szükség, azonban 2-3 hónap alatt már látványos változást érhetünk el. A tudatos edzésmunkával nem csak a plusz súlytól szabadulhatunk meg, de mellette az egészségünknek és a szellemünknek is jót tesz, ha beiktatjuk mindennapjainkba a sportolást.

hirdetés
Készüljünk tudatosan a nyárra!

Ha nem tudsz kimozdulni mozogj otthon!

Számos oka lehet annak, hogy nincs lehetőségünk edzőterembe vagy szervezett, csoportos edzésre menni. Lehetünk elfoglalt anyukák, kevés szabadidővel rendelkező üzletemberek vagy az is előfordulhat, hogy szimplán nem szeretünk közösségben edzeni. Ráadásul a most kialakult sajnálatos helyzetben mindenki rá van kényszerítve az otthoni edzésekre. Fontos azonban a pozitív látásmód, ezért ebben is inkább a lehetőséget lássuk, és vonjuk be az edzésekbe a családtagjainkat. Szerencsére ha nem rendelkezünk konkrét elképzeléssel, akkor segíthet nekünk az internet, ahol találhatunk akár ingyenes torna videókat is, hiszen például a Gyerünk, anyukám! csapata is csatlakozott a #Maradjotthon mozgalomhoz. Ennek előnye, hogy ők a családra is gondoltak, így akár ovis vagy iskolás gyerekeink is részt vehetnek az otthoni mozgásban, sőt vannak kifejezetten ennek a korosztálynak készült tornák is, ezzel kiváltva az iskolai tesiórát.

Saját testsúlyos edzések

A kivitelezhetőség és hatékonyság szempontjából is kifejezetten hatásos edzés típusnak számítanak a saját testsúlyos edzések. A kezdőtől a haladóig szinte bárki végezheti ezeket a gyakorlatokat. Előnyei között megemlíthetjük, hogy nem igényel felszerelést, gyorsan végrehajtható, bárhol el lehet végezni és emellett elég változatos is. Erősödni és fogyni vágyóknak egyaránt praktikus mozgásforma. Magas és alacsony intenzitású szakaszok váltogatásával készíthetünk úgynevezett intervall edzést. A kezdőknek elég csupán néhány gyakorlattal kezdeni, hogy megszokják magát a mozgás formát és az edzés intenzitását. Ezekkel az edzésekkel meg lehet mozgatni egy-egy izomzatot vagy komplex teljes testet is annak függvényében mi a célunk. A családtagok bevonása itt is megoldható, ugyanis gyerekek számára is jó megoldás a saját testsúlyos edzés, de figyelni kell a gyakorlatokra, hogy a lurkók helyesen végezzék őket. A gyerekek csinálhatnak például felülést, fekvőtámaszt vagy kézenállást is, mert ez megfelelő kivitelezés mellett nem terheli a csontokat, ízületeket.

Edzéstervek személyre szabása

A gyorsabb eredmények elérése érdekében érdemes egyéni edzéstervet készíteni. Erre ma már jó néhány lehetőség létezik, azonban egy-két fontos dolgot minden esetben vegyünk figyelembe. Először is döntsük el hány napot tudunk hetente edzésre szánni. Ezt követően el kell dönteni azt is, hogy van-e olyan terület, ami különösen fontos számunkra, ezért kiemelten szeretnénk ráfókuszálni.

Diétázzunk vagy mozogjunk?

A válasz, habár sokak számára fájdalmas, de igen egyszerű: mindkettő. A tudatos táplálkozás legalább 60%-ban meghatározza a fogyás sikerét, így ez az eredményesség egyik kulcsa, a személyre szabott edzésterv mellett. Az étkezési szokásaikról sokan nem szívesen mondanak le, ezért úgy gondolják, hogy inkább többet edzenek és ugyanannyit esznek mint addig. A tudatos étkezést nem kell tragikusan felfogni, hiszen elég, ha csak néhány dologra odafigyelünk az étkezésünk során, és már az is rengeteget hozzáad a sikeres súlycsökkentés eléréséhez.

Együnk többször egy nap, de kisebb adagokat!

Talán már sokan hallották ezt a tanácsot, azonban nem tudják, hogy ez azért fontos mert ezzel felgyorsítjuk anyagcserénket és a szervezet ezáltal hamarabb üríti ki a számára haszontalan táplálékot.

Mit érdemes enni és inni?

Legalább 2-3 liter cukormentes folyadékot fogyasszunk. Az anyagcsere felgyorsítása szempontjából a vízbevitel nagyon fontos tényező. Lehet hallani olyan ételekről, ami „negatív kalóriás”, azaz elfogyasztásuk több energiát vesz el a szervezettől, mint amennyit maga az étel tartalmaz. Azt tehát bizonyosan kijelenthetjük, hogy ezek az ételek olyan kis kalóriatartalommal rendelkeznek, ami nem eredményez hízást és növeli a telítettség érzését. Közülük ráadásul jó pár kifejezetten egészséges is.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat közülük, a fontosabb vitamin és ásványianyag tartalommal:

  • káposzta (A, B és C-vitamin)

  • cékla (B6 illetve C-vitamin)

  • uborka (kálium, magnézium, B és C-vitamin)

  • kelbimbó (A, B1, C illetve K-vitamin)

  • alma (folsav, kálcium, magnézium, A, B és C-vitamin)

Fontos még megjegyezni itt a végén, hogy bármilyen edzésformát válasszunk is, a bemelegítést és a levezetést minden esetben végezzük el!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek