Starity

5 hobbi, amely produktívabbá és szervezettebbé tesz

2020. május 24. 14:02   |   Szerző: Starity

Mindenkinek kell egy hobbi – tartja a mondás. Ezzel kár vitatkozni, mindenkinek kell valamilyen tevékenység a feszültség levezetéshez, kiteljesedéshez. Ez a tevékenység lehet akármi, ami az embert kikapcsolja, egy kicsit kizökkenti a mindennapok mókuskerekéből. Szakrétőnk, Sultés Szilvia PR menedzser segíttet tippeket gyűjteni innovatív hobbik kereséséhez.

hirdetés
5 hobbi, amely produktívabbá és szervezettebbé tesz
Fotó: freepik.com

Hasznos tevékenység, vagy lutaság?

“Először is szögezzük le! A szabadidő strukturált, tevékeny eltöltése fontos” – mondja Sultés Szilvia. "Sokan még ma sem értik a hobbik fontosságát. Rengetegen gondolják úgy, hogy aki időt, pénzt, energiát áldoz szenvedélyére, az lusta és önző. Pedig nem: egyszerűen csak nagyobb ingerekre van szüksége van ahhoz, hogy igazán kikapcsolódjon és feltöltődjön."

Szilvia a kaszinok.online oldal szerzője is. “Számomra a szerencséjáték az egyik legizgalmasabb hobbi. Sokan eltélik ezt a világot, pedig rengeteget lehet tanulni belőle. Fejlődik a stratégiai gondolkodás, a lényeglátás. A rulettasztal mellett az ember megfontoltabbá válik.”

Hobbik, amiket hasznos tanulni

Sütés, Főzés 

Ki ne nézte volna már a főzőműsorokban a profikat, például Lázár séfet, ahogyan varázslatos ételeket készítenek, vagy ínycsiklandó, színes tortákat, süteményeket alkalotnak. Ezek a mesterek mind ugyanúgy kezdték, mint bárki. Egy kicsi konyhában vagy az édesanyjuk szoknyája mellett.

A sütés és főzés fejleszti a kreativitást, kiegyensúlyozottá tesz, ráadásul ha ügyesen dolgozunk, pénztárcabarát is. Enni muszáj, főzni viszont örömmel is lehet, méghozzá nem csak szemkápráztató kreációkat. Próbáltad már az uzsonnás doboz dizájnt például?

Takarítás

Igen, ez is lehet hobbi. A rendszerezés, a tisztítás, az otthonunk csinosítása az egyik legszebb és leghasznosabb tevékenység. A tiszta és karbantartott, átlátható környezet boldogabbá tesz. A japán Marie Kondö követői például szinte művészi szinte emelik a takarítást – említi a szakértő. 

Az otthonunk karbantartása rengeteg fontos képességgel ajándékoz meg bennünket: mérünk, számolunk, vegyészkedünk, barkácsolunk, a kell. Próbálkozz több fajta módszerrel! Ismerd meg a japán fortélyokat, a környezettudatos takarítást, vagy nézegess videókat a neten! Hidd el, rá lehet kattanni.

Testet-lelket karbantartó hobbi: a sport

Mindenki felnéz egy maratoni futóra, vagy arra aki minden évben átússza a Balatont, hiszen céltudatosságról árulkodik. A hosszútávú sportok fejlesztik a mentális kitartást is, mindamellett tökéletesen karban tartják a testet – kivéve persze a sakk – magyarázza Szilvia mosolyogva.

Ha valaki az extrém sportokat választja, nem ismeri a félelmet, ugyanakkor ismeri a korlátait. Bár a biztosítók mind kiemelt kockázatként tartják számon az extrém sportolókat, a valóságban teljesen átlag emberek, akik mernek nagyokat ugrani.

A sport mellett a tánc is nagyszerű elfoglaltság. Néhány ritmusos óra teljesen kikapcsol a mindennapok mókuskerekéből. A tánc nagyszerűsége abban áll, hogy a rendezett mozgás visszahat az élet mát területeire is. A rendszeres tánctól magabiztosabbak, precízebbek, ügyesebbek leszünk.

freepik.com

Produktív hobbik – Az alkotás öröme 

A kézművesség az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő hobbi ágazat. Nem csoda, hiszen a barlangrajzok óta csiszoljuk művészi képességeinket. 

Kézimunka

Meglehetősen tág gyűjtőfogalom, ide soroljuk a varrást, a hímzést, közést, és minden hasonló alkotó tevékenységet. A legtöbb ágazat nagy odafigyelést, és gyakorlatot igényel, pont ezért ideális elmélyülni bennük.

Tévhit, hogy csak az idősebb korosztály kézimunkázik, manapság ismét kezd divatba jönni a saját készítésű ruhanemű, és dekoráció – a trend még a street fashion világába is belopta magát.

A kézimunka szintén olyan hobbi, amit hasznos tanulni. Nem csak díszeket, hímzéseket, egyedi ajándékokat készíthetünk. Ez a hobbi idővel akár szakma is lehet, de arra is alkalmas lehet, hogy újrahasznoítsunk vagy megjavítsunk már meglévő dolgokat. Ezzel tudatosabb, környezetbarátabb életmódot folytathatunk.

Digitális alkotás 

Ahogy a kor fejlődött, úgy ezzel együtt az alkotás lehetősége is szélesedett. A világ kinyílt, és egyre nagyobb szerepet kapnak a digitális tartalmak. Ma már végzettéség nélkül is lehet az ember akár yourube-er, influenszer, grafikus, akár arculat tervező. Ezek a típusú produktív hobbik javarészt introvertáltak, egyaránt igényelnek kreativitást, kitartást, és folyamatos fejlődést. 

Sokan vannak, akik ma már gyakorlatilag megélnek a digitális munkából. Nem csak az influenszerek, vagy cégek reklámarcai, hanem rengeteg kreatív munkás, vagy szakember is. Nem kell magamutogatónka, vagy harsánynak lenned – az alkotókedv és a szenvedély bőven elég a sikerhez.

Összefoglalás

Ha az embernek szabadidős szenvedélye van, az nem önzés. A hobbi, amit hasznos tanulni nem csak kikapcsol és feltölt, de összeszedettségre és produktivitásra is nevel.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek