Starity

Ezért érdemes gerinctorna gyakorlatokkal próbálkozni

2020. július 27. 16:04   |   Szerző: Starity

A gyógytorna egy speciális, koncentrált fajtája a gerinctorna, amellyel sikeresen gyógyíthatóak a jórészt ülőmunkából vagy rossz testtartásból adódó enyhébb gerincbántalmak, a kisebb mértékű gerincferdüléses problémák és a porckorongsérv (gerincsérv).

hirdetés
Ezért érdemes gerinctorna gyakorlatokkal próbálkozni

Gyógytornászom szerint a gerinctorna gyakorlatok nem csak a tüneteket, de a fájdalom mögött rejlő okokat is tudják kezelni. Ez valóban így van. 

A gerinctorna ugyanis a mozgást használva gyógyításra a panaszok típusától, jellegétől és súlyosságától függően az azokat okozó probléma személyre szabott kezelésére, lehetőség szerinti megszüntetésére és felszámolására koncentrál. 

Ennek megfelelően tehát a panaszok típusától, jellegétől és súlyosságától függően értelemszerűen más és másfajta gerinctorna alkalmazására lehet szükség.

Milyen jellegű panaszok esetén nyújthat segítséget a gerinctorna?

A helyesen végzett gerinctorna az alábbi panaszok esetén nyújthat segítséget:

  • Elhúzódó fejfájás, nyaki panaszok esetén,

  • Helytelen testtartásból vagy gerincferdülésből adódó izom diszbalanszok,

    hirdetés

  • Porckopás miatti fájdalom esetén,

  • Krónikus és akut derékbántalmak (Lumboischialgia, Forestier-szindróma, Bechterew kór),

  • Ülőideg-gyulladásból eredő panaszok,

  • Nyaki-, háti- vagy ágyéki gerincsérv miatti tompa vagy végtagokba kisugárzó fájdalom esetén,

  • Gerincműtétek utáni rehabilitáció során előforduló fizikai panaszok csökkentésére.

Porckorongsérv miatti gerincpanaszokra a célzott gyógytorna a leghatékonyabb terápia

Porckorongsérv a gerinc teljes (nyaki-, háti és ágyéki) szakaszán előfordulhat, de leggyakrabban a lumbális, deréktáji szakaszon alakul ki, annak túlhasználatából, túlterheléséből eredendően. 

A kiboltosuló sérv gyakran nyomva az ideggyököt éles, akár a végtagokba is kisugárzó fájdalommal jelentkezik. 

A szakszerű vizsgálatot követően, a panaszoknak megfelelő, célzott McKenzie mozgásterápiával a porckorongsérves esetek jelentős hányadában a sérv „visszaterelhető”, csökkenthető a panaszok kiújulásának veszélye és a páciens hosszú időre tünetmentessé tehető. 

A minden nap, otthon is rendszeresen végzett, speciális McKenzie gerinctornával még a súlyosabb porckorongsérves eseteknél is centralizálható és csökkenthető az éles, kisugárzó fájdalomtünet valamint egyes esetekben elkerülhető, de legalábbis késleltethető a műtéti beavatkozás.

Nem csak enyhébb, de súlyosabb gerincferdülés esetén is hatékony lehet a gerinctorna 

Az aszimmetrikus, korrekciós gyakorlatokat alkalmazó összetett, skoliosis gerinctorna (vagyis a Schroth terápia) egy háromdimenziós légzéstechnikával kombinálva nem csak, hogy a deformitások korrigálásában képes jelentős eredményeket elérni, de rendszeres alkalmazásával az állapotromlás is hosszú időre megállítható.  

Célja tartáskorrekcióval a maximálisan korrigált állapot elérése, és megtartása. A gerinctorna célja minden esetben a panaszok enyhítése és a fájdalom mielőbbi csökkentése, hogy a páciens mihamarabb visszatérhessen mindennapi életéhez. 

A gerinctorna a mozgás által ezért minden esetben elsődlegesen a panaszokat kiváltó okokat kezeli, a fájdalomtünetek és panaszok enyhülése a terápia kellemes velejárója.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés


Ajánlott cikkek