Starity

Spórolj te is időt és pénzt a meal-prep segítségével!

2020. október 03. 15:03   |   Szerző: Starity

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendhetett az úgynevezett meal-prep. Ha még nem ismered ezt a módszert, akkor röviden elmagyarázom, hogy miről is van szó és miért annyira szuper.

hirdetés
Spórolj te is időt és pénzt a meal-prep segítségével!

A lényeg, hogy előre előkészítesz több napi vagy akár egy egész heti ételt. Ez eddig nem is hangzik annyira érdekesnek, de az ördög a részletekben rejlik. Nem csak arról van szó, hogy előre bevásárolsz, hanem ténylegesen fel is darabolod, esetleg megsütőd a hozzávalókat és bizonyos rendszer szerint bedobozolod őket. Így étkezés előtt már szó szerint csak össze kell dobnod a kaját.

A meal-prep legnagyobb előnye, hogy rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg veled. Emellett segít kialakítani egy kiegyensúlyozott étrendet, ami könnyebbé teheti a fogyást vagy akár az izomtömeg növelését is.

Ebből az írásból megismerheted a meal-prep alapjait és könnyedén felhasználható, azonnal hasznosítható ötleteket kaphatsz. Felkészültél?

Számold ki, hogy hány fogásra lesz szükséged

A legjobb, ha egy hétre előre készülsz, de először kezdheted akár néhány nappal is. Gondold végig, hogy hány étkezésre lesz szükséged az adott időszakban. Reggelik, vacsorák, ebédek, uzsonnák. Ha szoktál edzeni, akkor akár a kalória szükségletedet is figyelembe veheted.

Ezután készítsd el egy táblázatot, ahol minden étkezés külön rubrikát kap. Ebbe fogod felvinni az eltervezett ételeket. Szuper alternatíva lehet erre egyébként az EatThisMuch nevű alkalmazás, ami jelentősen leegyszerűsíti az étrend megtervezését.

Eleinte válassz egyszerű recepteket

Csábító lehet, hogy a legmenőbb recepteket szedd össze pinterestről. Azonban eleinte érdemes lehet olyan ételeket készíteni, amik kevés hozzávalót tartalmaznak vagy amiket már jól ismersz. Így jobban oda tudsz figyelni a meal-prep rendszered kialakítására és kevesebb energiát visz majd el az ismeretlen ételek elkészítése.

Csináld okosan a bevásárlást

Ha már kitaláltad a következő heti menüt, akkor itt az ideje, hogy összeállítsd belőle a bevásárló listádat. Érdemes olyan ételeket választani, amikben sok a közös hozzávaló, így nem kell ezerféle dolgot összevásárolnod majd.

Sok időt spórolhatsz, ha a bevásárlólistát a boltban található részlegekhez igazítva rendszerezed. Egy oszlopba írd a tejtermékeket, egybe a húsokat és a zöldségeket, megint egy újabba a pékárukat. Így nem kell majd fel-le rohangálnod a boltban órákon keresztül.

Két apró tippet osztanék még meg ezzel kapcsolatban. Ha szeretnél olcsón kijönni, akkor főzz a szezonális zöldségekből vagy az éppen akciós húsokból. A másik hasznos dolog, ha valamilyen sokáig elálló vagy univerzálisan felhasználható termék éppen akciós, akkor abból érdemes lehet egyszerre nagyobb adagot megvásárolni. Feltéve, hogy otthon találsz majd neki helyet.

Tedd egyszerűbbé a főzést

Gondolom nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy a konyhai kisgépek segíthetnek a főzésben. Azt azonban sokan nem is gondolnák, hogy ez valójában mennyire jelentős is lehet.

Persze, tudom én, hogy egy konyhai robotgép nem a legolcsóbb móka. De gondolj csak bele, hogy ha mondjuk az egész heti hozzávalókat szeretnéd vasárnap délután felszeletelni, akkor mennyi időd fog rá elmenni. Ha csak a hagyományos kés és vágódeszka módszert alkalmazod, akkor valószínűleg több óra. Ezzel szemben egy robotgép vagy egy aprító gyakorlatilag néhány perc alatt képes elérni ugyanazt az eredményt. Hány hét alatt fogsz megspórolni annyi időt, hogy visszajöjjön a készülék ára? Nagyon hamar!

Összeszedtem neked néhány hasznos konyhai kisgépet, amik jó szolgálatot tesznek majd a meal-prep utazásban. További segítségkénte egyből be is linkeltem mindegyikhez a Ralf.hu vásárlási útmutatóit, ami segíthet kiválasztani a számodra legmegfelelőbb modelleket mindegyik kategóriából.

Ne félj a fagyasztott áruktól sem

Legyen szó zöldségekről, húsokról vagy gyümölcsökről a fagyasztott áruk jelentősen megkönnyíthetik az életedet. Sőt akár még a pékárukat is bedobhatod a fagyasztóba.

Annak azért érdemes utána olvasni, hogy milyen étel meddig áll el. Illetve bevásárolhatsz olyan félkész ételekből is, amiket vészhelyzet esetén elő tudsz kapni. Nálam például mindig van egy-két mirelit pizza a fagyasztóban, ha véletlenül nem marad időm főzni.

Sok zöldség fagyasztott állapotban is szinte tökéletesen megőrzi a vitamintartalmát, szóval amiatt sem kell majd aggódnod, hogy esetleg így kevésbé lesznek egészségesek.

Készíts elő valami nasit is

Mindannyiunkkal előfordul, hogy megéhezünk napközben vagy megkívánunk valamilyen édességet. A legjobb, ha erre előre felkészülsz és a heti menübe belekalkulálod az egészséges nasikat is.

Gyümölcsök, müzliszeletek vagy akár egyszerű magvak is remek harapnivalót jelenthetnek, amik egyben egészségesek is. Ezeket mindet elrakhatod apró dobozokba, amiket bent hagyhatsz a munkahelyi hűtőben vagy akár magaddal is vihetsz egyet-egyet reggelente.

Mi legyen a maradékokkal?

A meal-prep rendszerek egyik fontos eleme, hogy mi legyen a maradék ételekkel. Érdemes eleve úgy megtervezni a heti menüdet, hogy ezek már helyet kapjanak benne. Ha például kedden este egy nagyobb adag sült csirkét fogsz enni, akkor ezt kiszámolhatod úgy, hogy maradjon belőle másnap ebédre is.

Ami fontos, hogy címkézd fel a dobozokat, így mindig pontosan tudni fogod, hogy melyik hozzávaló meddig áll el. Azok az ételek, amik már közel vannak a lejárathoz mehetnek a fagyasztóba, hogy később felhasználhasd őket. Sok kész ételt is lefagyaszthatsz akár, nem csak a nyers hozzávalókat!

A legjobb barátod a mosogatógép

Az utolsó tippem nem kapcsolódik szorosan a meal-prephez, mégis nagyon fontos. Ha szoktál főzni, akkor pontosan tudod, hogy a legtöbb munkát az ételek előkészítése és a főzés, illetve étkezés utáni mosogatás jelenti.

Az előbbit sikerült már jelentősen lerövidíteni azzal, hogy előre készülsz. Az utóbbi viszont jelentős probléma lehet. Ez azért is különösen igaz, mert a meal-prep során több ételhordó edény is koszos lesz, így összességében valószínűleg több mosogatnivaló fog összegyűlni, mint egyébként.

Szóval egy mosogatógép beszerzése erősen javasolt, meal-prep ide vagy oda. Tudom, hogy ez akár nagyobb kiadás is lehet és nem minden konyhában van meg neki a hely. De ha lehetőséged van rá, akkor ez az egyik leghasznosabb elektronikai cikké válhat az otthonodban. Gondolj a rengeteg megspórolt időre!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

főzés étel étrend
hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek