Starity

A koronavírus-dal is felkerült a Bon Jovi új albumára

2020. október 30. 21:09   |   Szerző: Éowyn

A Rock & Roll Hírességek Csarnokának halhatatlanjai közé is bekerült legendás zenekar 15. stúdióalbuma szokatlanul személyesre sikeredett, köszönhetően a 2020-as év eseményeinek. A GQ interjút készített Jon Bon Jovival.

hirdetés
A koronavírus-dal is felkerült a Bon Jovi új albumára
Fotó: Clay Patrick McBride

Nem vagyok egyéb, csak tanúja a történelemnek.

A GQ kérdésére Jon Bon Jovi elmondta, hogy már készen állt a májusi megjelenésre az új, 2020 című album, de sorra történtek az olyan események, amelyek megindították és amelyeket nem lehetett kihagyni – ha a nagylemez valóban a 2020-as évről hivatott tanúskodni.

Szóval tudtam, hogy ha aktuális albumot akarok kihozni 2020-ban, akkor jobb, ha írok egy Covid-dalt. Ez a 'Do What You Can'. Az egészségügyben dolgozók, az áldozatot hozó diákok inspiráltak; az élelmiszerbolti eladó, akinek a munkája létfontosságúvá vált, a gondozók, a névtelen hősök, akik segítettek a szomszédaikon, vagy azok, akik egyszerűen csak hordták a maszkot, és nemcsak azért, mert politikai eszköz volt, hanem mert a tisztelet jele volt embertársaik iránt.

A februárban megérkezett első dal, a Limitless, és a veteránokat támogató, Harry herceggel közös projekt, az Unbroken után a Do What You Can albumverziójához készült videóklip  augusztus végén napvilágot látott.

Egy country-változat is készült a nótából, amelyet az aranytorkú Jennifer Nettles-szel újra felvett az együttes. Érdekesség, hogy a Bon Jovi az első Grammy-díját is egy Jenniferrel közös együttműködésért, a Who Says You Can’t Go Home című, jótékony célokat szolgáló 2005-ös dalért kapta.

A dalszöveg magyarul itt olvasható.

Aztán persze jött a George Floyd incidens, a BLM, így leültem megírni az 'American Reckoning'-ot, és végre ekkor kimondtam az áment, hogy most már kész az album.

Az American Reckoning a rasszizmus és a rendőri brutalitás témáját járja körül, mintegy tudósítva a május 25-én történtekről.

"Isten verje azt a nyolc hosszú percet / Arccal a földön, bilincsben fekve" // "Újabb édesanya sír / Ahogy a történelem ismétlődik / Nem kapok levegőt"

A dalszöveg magyarul itt olvasható.

Arra a kérdésre, hogy mi jelenleg az életfilozófiája, a világsztár elmondta, hogy a célja az, hogy jobb ember legyen:

Filozófia? Úgy gondolom, a célom csupán az, hogy minden nap jobb kiadása legyek önmagamnak. Hogy olyat tegyek, amitől jobb leszek. […] és nem úgy értem, hogy jobb énekes, vagy rocksztár. Jobb ember.

Jon segített is ott, ahol hirtelen még sosem látott számú éhező tűnt fel, de kevesebb volt a munkás kéz. Március óta ő és a felesége, Dorothea legtöbbször az alapítványuk által támogatott két élelmiszer-ellátóban dolgozott New Jersey-ben és Long Islanden. Minden hónapban rászorulók ezrein segítettek.

Az éhes emberek pont lesz*rják, hogy zenélek [nevet]; hálásak, mert én vagyok az a fickó, aki minden héten étellel látja el őket. Soha nem kérdeznek albumokról. Olyasmiket kérdeznek, hogy ’Jön-e jövő héten tojásos tészta?’ ’Kapunk-e még több gyümölcsöt?’

A rocksztár a jó cselekedeteivel sosem kérkedik, de az újságírók érdeklődésére mindent elmesél – különösen, ha az „ingyen-éttermeiről” van szó, amelyekről azért ad rendszeresen hírt, hogy tudják az érintettek, hogy nyitva tartanak.

A JBJ Soul Kitchen nevű közösségi éttermekben a működési elv az, hogy a rászorulók önkénteskednek az ételükért. A járvány miatt azonban nem tudtak önkénteseket foglalkoztatni, így a konyhai személyzetnek Jon mosogatással segített be, minden hétköznap.

A világjárvány életeket változtatott meg. Mindenkinek megvan a maga története. És remélhetőleg a válságból születnek a következő generáció újítói, akik inspiráltak és elkötelezettek, készen arra, hogy példát mutassanak és belépjenek egy olyan korszakba, ahol a „mi” a fontos, nem az „én”.

A teljes interjú ezen az oldalon olvasható magyarul.

Jon és felesége, Dorothea:

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek