Starity

Légy barátja a környezetednek, nem is olyan nehéz! Íme pár tipp

2021. február 23. 10:10   |   Szerző: Starity

Épphogy elkezdtünk háztartások szintjén jól viselkedni a Földünkkel, a varrodák ontották a nejlonzacskó helyett a többször is használható kis zsákokat a pékárunak, zöldségnek, gyümölcsnek. A koronavírus megjelenésével azonban hiába az igyekezet. Amit a nejlonzacskókon megspórolunk, azt a gumikesztyűkön és az egyéb, vírusellenes okokból történt csomagolásokon elbukjuk.

hirdetés
Légy barátja a környezetednek, nem is olyan nehéz! Íme pár tipp

A védelem a vírus ellen természetesen sosem hiábavaló. Azonban egy napi pár perces átszervezéssel és a kellő eszközök beszerzésével ismét a jó irányba terelhetjük a dolgokat.

Adunk pár tippet, hogy két legyet üthess egy csapásra: védd a bolygónkat a szeméttől, és közben ne tedd ki magad a kórokozóknak sem!

A vízben oldódó műanyag zacskó

Egészen új találmány, amelyet chilei mérnököknek köszönhetünk. Míg a normál műanyag zacskó legalább 150 évig terheli a környezetet, addig az új környezetbarát vívmány mindössze öt perc alatt lebomlik, ha víz éri. Emellett olajszármazékokat sem tartalmaz, tehát a vizet sem szennyezi. És hogy mire használják újabban leginkább?

Egy beteg ápolásakor keletkezik olyan textil, ami hemzseg a sok kórokozótól. Hogy minél kevesebbet kelljen érintkezni ezekkel az anyagokkal, elég, ha betesszük a vízben oldódó zsákba, és a zsákkal együtt mehet is a mosógépbe. Igazán hasznos találmány, hála érte a chileieknek!

Ugyan nem vízben oldódik, de a szemeteszsák is lehet lebomló

Hiába a szelektív gyűjtés, a gondos “tapossa laposra” és a válogatás, ha a kiválogatott hulladékot aztán normál, évszázadok alatt lebomló műanyagba tesszük. Erre a problémára nyújt megoldást a kukoricakeményítő-alapú szemeteszsák. A méretválasztékból sincs hiány: 10-30-60-120 és 200 literes kivitel is elérhető belőle.

Legfőbb előnye, hogy könnyen komposztálható. Léteznek sajnos olyan lebomlóként hirdetett zsákok is, amelyek valójában nem lebomlanak, hanem nagyon apró részekre esnek szét. Ezért fontos, hogy ellenőrizd, valóban kukoricakeményítő-alapút vásárolsz-e.

Gondold újra a fürdőszobád!

Nem is hinnéd, hogy milyen sok környezetszennyező anyagot eresztünk a természetes vizeinkbe egyenesen a fürdőszobánkból. Egy kis újragondolás, és máris csökkentheted az ökológiai lábnyomodat.

Ha lecseréled a mosószert környezetbarátra, már nagyot léptél előre. Ezek a termékek nem csak önmagukban ártalmatlanok, hiszen biogazdálkodásból, kizárólag növényi alapanyagokból készülnek. Emellett viszont a csomagolásuk is könnyen lebomló, így emiatt sem kell, hogy fájjon a fejed.

Ugyanez vonatkozik az egyéb tisztítószerekre. Az ablaktisztítók, a zsíroldók vagy az általános felülettisztítók is elérhetők környezetbarát formában.

A környezeten kívül óvd a bőrödet is! Használj olyan bőrápolókat, amelyek nem csak az ökológiai egyensúlyt és a fenntarthatóságot, de a te egészséged is óvják!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek