Starity

Munkahelyi “légvédelem” - avagy speciális légtisztítók az irodákban

2021. március 11. 17:05   |   Szerző: Starity

Szinte minden őszi-téli időszak megvisel minket, hiszen ilyenkor gyakrabban betegedhetünk meg. A munkahelyeken akarva-akaratlanul is szembekerülhetünk olyan vírusokkal, amelyek végigsöpörnek a közösségen. Akkor pedig már csak fokozódik a helyzet, ha ezt az emberek a családjuknak is hazaviszik.

hirdetés

Szerencsére ma már mi is tehetünk valamit a kórokozók elleni védelem érdekében. A következő cikkben az UV-C alapú légfertőtlenítési módszerekről lesz szó bővebben. 

Kockázatos közösségek

A téli járványok idején egyébként is kockázatos közösségbe menni, de a 2020 márciusában kirobbanó járvány óta ez még inkább igaz. Azonban vannak olyan helyek, ahová kénytelenek vagyunk bemenni. Ilyen például a munkahely is. Itt ugyanis tényleg össze vagyunk zárva másokkal, legyen szó kisebb vagy nagyobb terekről. A zárt helyeken a bekerülő és megforduló kórokozók még jó ideig életképesek maradnak és több embert képesek megfertőzni.

Központi légkezelő rendszerek vagy légtisztító készülékek?

Az UV-C, vagy más néven germicidlámpáknak köszönhetően a légfertőtlenítés megannyi területe megoldódott.

Például akadnak olyan szabadon sugárzó lámpatestek, amelyeket tilos emberi jelenlét mellett működtetni, hiszen köztudott, hogy az UV-C sugárzás a szemre, bőrre nézve is veszélyes lehet. 

Ezenkívül két módszer is ismert, amelyek inkább ajánlottak irodákba, munkahelyekre. Ezek mindegyike már zárt rendszer keretében működik, így nyugodtan hasznosíthatóak akár munkaidőben, emberek mellett is. Az egyik csoportot a kisebb légtisztító készülékek képezik, amelyek könnyen alkalmazhatóak a levegő folyamatos fertőtlenítésére az irodákban.

Aztán a Hollandimpex légkezelő rendszerei képezik a másik csoportot, amelyeket tipikusan a nagyobb építmények, irodaházak esetében vethetünk be. Ilyenkor központi légkezeléssel oldott meg a légcsere, s ekkor a légcsatornába építik be a germicidlámpás berendezést. 

Miért éppen a germicidlámpák?

A germicid lámpás készülékek tulajdonképpen 253,7 nm-es sugárzással csírátlanítják a felületeket és a levegőt egyaránt. Még az ilyen légtérben szálló mikrobákat is könnyen felszámolják, mint amilyen a vírus, a gomba vagy a penész. Ezzel számos egészségügyi kellemetlenséget kivédhetünk, és a vírusok útját is elállhatjuk. 

A módszer bevetésének előnye, hogy nincs mellékterméke, nem lehetséges a túladagolása. Ezenfelül nem tartalmaz vegyszereket, amelyek kellemetlen következményeitől tartanunk kellene. Nem is beszélve arról, hogy a termékek környezetbarátak is.

A germicidlámpáknak köszönhetően speciális keretek között valósítható meg a felület- és légfertőtlenítés, sőt ma már nemcsak a mindennapi életben, de üzemi körülmények között is hasznosítható a technológia.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek