Starity

Minden, amit a módosító számláról érdemes tudni

2021. március 15. 15:03   |   Szerző: Starity

Elírtál valamit a számlán vagy lehagytál róla valamit? Van megoldás! Léteznek olyan online számlázók, melyekkel pillanatok alatt kiállítható egy módosító számla. Cikkünkben eláruljuk, hogy mit érdemes tudni ezekkel a számlákkal kapcsolatban.

hirdetés
Minden, amit a módosító számláról érdemes tudni

Akkor elengedhetetlen módosító számlát készíteni, ha a számla kiállítását követően derül ki, hogy a bizonylat hiányos vagy hibás adatokat tartalmaz. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján nem javítható az eredeti számla, szóval kizárólag módosító számlával korrigálható a hiba.

Nincs mindig szükség sztornózásra, ha hibás számla került kiállításra

A módosító számla egyik nagy előnye, hogy nem kell visszakérni az eredeti számlát a vevőtől és sztornózni azt. Elegendő kiállítani az eredeti mellé egy módosító számlát. Azonban arra minden esetben ügyelni kell, hogy a módosító számlán szerepeljen az eredeti számla sorszáma.

Az eredeti számla sorszámán kívül még fel kell tüntetni mínuszos előjellel az eredeti bizonylaton szereplő tételeket. Amennyiben nem szeretnéd módosítani az eredeti tételeket, akkor is el kell végezni az előző műveletet és utána újból hozzá kell adni a tételeket.

Az eredeti és a módosító számla csak együtt érvényes

A tételek mínuszos előjellel való feltüntetése és azok újbóli szerepeltetése a számlán azért szükséges, mert az eredeti bizonylat, valamint a módosított változat csak együtt tekinthető érvényesnek. Mindkét számlát át kell adni a vevőnek.

A módosító számlán szerepelhet negatív és pozitív összeg is. Az eredeti bizonylat és a módosított számla együttes értéke adja a fizetendő végösszeget. Ez azt jelenti, hogy a módosító számlán lévő összeg nulla, ha a módosító számla nem érintette a fizetendő összeget. Amennyiben olyan online számlázó programot szeretnél használni, mely lehetőséget nyújt módosító számla kiállítására, ismerkedj meg a Billingo rendszerével!

Milyen adatok javíthatóak a módosító számla segítségével?

A módosító számlán több számlaadatot is megváltoztathatsz. A módosító bizonylat segítségével megváltoztatható a fizetési határidő, a tételek, a fizetési mód és a megjegyzések. Mindemellett pedig módosítható a “Számla nem igényel pénzügyi teljesítést” felirat szerepeltetése is. Azonban bizonyos adatok megváltoztatásához nem alkalmazható a módosító számla. Melyek ezek a számlaadatok?

Módosító bizonylattal nem változtatható meg a teljesítés dátuma és a partneradatok. Mindemellett pedig a partner adószáma sem módosítható a NAV számlaadat-szolgáltatási kötelezettség miatt. Amennyiben ezeket az adatokat szeretnéd megváltoztatni, csak a sztornózást alkalmazhatod. A sztornózást követően pedig kiállíthatod az új számlát a megfelelő adatokkal.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek